Beza Pavlova

5 lipca 2019

Zachęcamy Was do poznania kolejnego przepisu nagrodzonego 

w naszym konkursie " MÓJ POPISOWY DESER"

Dzisiaj czas na " BEZE PAVLOVA z OWOCAMI" 

Zachęcamy do przetestowania i podzielenia się z Nami opinią jak wyszło.

 

SKŁADNIKI BEZY:

  • 4 jajka
  • 200 gram cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu winnego

 

WYKONANIE:

Białka jaj ubijamy z cukrem, dodaję łyżeczkę mąki ziemniaczanej, łyżeczkę octu winnego i łączymy z masą na bezę.

Bezę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy z niej koło, wyciągając łyżką boki bezy do góry. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i od razu zmniejszamy temperaturę piekarnika do 100 stopni.

Bezę suszymy około 2 godziny aż będzie chrupiąca i wypieczona. Najlepiej studzić upieczoną bezę całą noc w wyłączonym piekarniku.

 

 SKŁADNIKI KREMU:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g serka mascarpone

 

WYKONANIE:

Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. do ubitej na sztywno śmietanki dodajemy 200 gram serka mascarpone i miksujemy razem na gładki krem.

Krem wykładamy na wystudzoną bezę i dekorujemy owocami i listkami świeżej mięty.

 

Przepis nadesłany przez: Katarzyna Politowska

 

Zobacz inne artykuły

11 października 2019

Lekcja 7 - członkowie rodziny

CZŁONKOWIE RODZINY  To temat dzisiejszej lekcji  językowej Zapraszamy do nauki...
Zobacz więcej
10 października 2019

Artykuł o wyjeździe do pracy ZA GRANICĘ

WYJAZD ZA GRANICĘ TO JESZCZE NIE KRES W odpowiedzi na aktualną sytuację na rynku oraz rosnące w dynamicznym tempie zapotrzebowanie na usługi…
Zobacz więcej
9 października 2019

Lekcja 6 - zaimki osobowe

Z kolejną naszą lekcją językową poznasz zaimki osobowe. Zastępują one rzeczowniki w zdaniu aby nie trzeba było ich powtarzać. Są niezbędną…
Zobacz więcej
7 października 2019

Lekcja 5 - Pory dnia i pory roku

Układasz z podopiecznym plan dani, ale nie wiesz jak nazywają się jego poszczególne pory? Nic trudnego, w dzisiejszej lekcji znajdziecie…
Zobacz więcej