Ananas jest stosowany m.in. w leczeniu infekcji układu oddechowego, w celu poprawy trawienia czy pomocniczo w gojeniu się ran...
1. Ananas - Ten owoc jest stosowany m.in. w leczeniu infekcji układu oddechowego, w celu poprawy trawienia czy pomocniczo w gojeniu się ran.
2. Rośnie on w Ameryce Południowej
3. Wartość energetyczna na 100 gram to 50 kcal.
4. Witaminy, które znajdują się w ananasie
- Witamina A
Ma duży udział w procesie widzenia, wpływa na wzrost, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu. - Witamina B1 (Tiamina)
Pobudza apetyt, ułatwia oddychanie komórkowe, reguluje czynność układu nerwowego, mięśni, serca. Odpowiada za prawidłowy wzrost i rozwój organizmu. - Witamina B6
odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca, a także podnosi odporność organizmu. - Witamina C
najczęściej kojarzona jest ze wzmacnianiem odporności organizmu, hamuje proces starzenia się skóry i wspomaga układ krążenia. - Witamina E
„witamina młodości” jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki. Działa przeciw zakrzepom. - Kwas foliowy
reguluje funkcjonowanie i wzrost wszystkich komórek oraz chroni nas przed anemią. - Niacyna
pełni ważne role w organizmie - jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych.
5. Zastosowanie ananasa
- Gastronomia
- Medycyna
- Kosmetyka - ananasy używane są w kremach i balsamach antycellulitowych
6. Tabela wartości odżywczych
Nazwa |
Wartość |
Białko |
0.54 g |
Tłuszcze |
0.12 g |
Węglowodany |
13.12 g (w tym cukry proste 9.85 g) |
Błonnik |
1.4 g |
Woda |
86% |
Potas |
109 mg |
Sód |
1 mg |
Wapń |
13 mg |
Żelazo |
0.29 mg |
Magnez |
12 mg |
Cynk |
0.12 mg |
Ryboflawina |
0.032 mg |
Witamina B2 tiamina |
0.079 mg |
Niacyna |
0.500 mg |
Witamina B6 |
0.112 mg |
Kwas foliowy |
18 µg |
Witamina E |
0,15 mg |
Witamina C |
47.8 mg |
Witamina A |
58 IU |
Witamina K |
0.7 µg |
7. Przeciwwskazania do spożywania ananasa
- Przyjmujesz te leki? Nie jedz ananasa! - Badania naukowe dowiodły, że bromelaina wchodzi w interakcje z niektórymi lekami, zwłaszcza z antybiotykami, a także lekami przeciwzakrzepowymi i uspokajającymi. Świeży ananas spożyty jednocześnie z tymi lekami może zwiększyć wchłanianie przez organizm substancji czynnych w nich zawartych, a co za tym idzie - spotęgować ich działanie.
- Cukrzyca - w znacznym stopniu podnosi poziom glukozy
- Wywołuje alergie
8. Ananas i jego plusy
- Przyspiesza przemianę materii
- Łagodzi stany zapalne
- Przyczynia się do zwiększenia masy mięśniowej
- Wspomaga układ odpornościowy
- Obniża ciśnienie krwi i zapobiega powstawaniu zakrzepów
- Łagodzi infekcje układu oddechowego
- Wspomaga gojenie się ran i złamań
- Może zapobiegać osteoporozie
- Działa przeciwbólowo
CIEKAWOSTKA
Jak wybrać dobrego ananasa?
Świeży i dojrzały ananas odznacza się charakterystycznym, silnym słodkim zapachem (zwłaszcza przy koronie). Ponadto jest nieobity, bez miękkich miejsc, a jego skórka jest złotawożółta.