ładowanie...
Arbuz
Arbuz Wiem co jem
#arbuz #dobrasztela.pl #owoce #wartościiwłaściwości #wiemcojem

Arbuz to owoc, który w 92% składa się z wody, dlatego jest niezastąpiony podczas letnich upałów i doskonale gasi pragnienie...

31 lipca 2020
Arbuz
Arbuz
Arbuz

1. Arbuz aż w 92% składa się z wody, dlatego jest niezastąpiony podczas letnich upałów!

2. Arbuz pochodzi z terenów Afryki Południowej, do nas trafił w XIV, dzięki zakonowi krzyżackiemu i zagościł na stałe! Pierwsze wzmianki na temat uprawy arbuza sięgają 1500 roku p. n. e.

3. 100 g arbuza to tylko 30 kcal

4. Jak angielska nazwa wskazuje watermelon – arbuz to dosłownie wodny melon, ale mimo że 92% tego owocu to woda ceni się w nim dużą zawartość przeciwutleniaczy hamujących proces starzenia się oraz rozwoju komórek nowotworowych, czy cytruliny będącej aminokwasami wspomagającymi prace serca, przyspieszającymi regenerację mięśni.


5. Zastosowanie arbuza

  • Gastronomia
  • Kosmetologia

6. Tabela wartości odżywczych

Kalorie (wartość energetyczna)

30 kcal / 126 kJ

Białko

0,61 g

Tłuszcz ogółem

0,15 g

Węglowodany

7,55 g

Błonnik pokarmowy

0,4 g

Witamina A

569 I.U.

Witamina C

8,1 mg

Witamina E

0,05 µg

Witamina K1

0,1 µg

Witamina B6

0,045 mg

Tiamina 

0,033 mg

Ryboflawina 

0,021 mg

Niacyna 

0,178 mg

Kwas foliowy

3 µg

Wapń

7 mg

Żelazo

0,24 mg

Magnez

10 mg

Fosfor

11 mg

Potas

112 mg

Sód

1 mg

Cynk

0,10 mg

  

7. Przeciwwskazania do spożywania arbuza

Arbuz mimo swojej niskiej kaloryczności posiada wysoki indeks glikemiczny dlatego nie jest wskazany dla osób chorujących na cukrzycę.
 

8. Zalety arbuza

  • obniża ciśnienie krwi w żyłach i tętnicach
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów
  • zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu
  • hamuje procesy miażdżycowe w naczyniach krwionośnych
  • działa moczopędne – polecane w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego
  • powoduje rozluźnienie naczyń krwionośnych i poprawia przepływ krwi
  • hamuje proces starzenia się skóry

 

CIEKAWOSTKA

W Ameryce Południowej można spotkać  marynowanego, piklowanego czy kandyzowanego arbuza! My natomiast zachęcamy do przygotowania arbuzowego puddingu!

Składniki:

  • 700 g arbuza  
  • 0,25 szklanki cukru
  • 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • odrobina cynamonu,
  • 30 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki posiekanych pistacji.

Pozbawiony pestek arbuz miksujemy w blenderze, a powstały mus łączymy z cukrem mąką. Całość zagotowujemy, mieszamy kilka minut nad ogniem, a następnie dodajemy sok pomarańczowy i cynamon. Gotowy pudding przekładamy do misek i dekorujemy czekoladą oraz pistacjami.

Smacznego!

Zobacz inne artykuły
Limonka
Limonka
Przejdź
Jabłka
Jabłka
Przejdź
Mango
Mango
Przejdź
Borówka
Borówka
Przejdź
Zmiana języka