Arbuz to owoc, który w 92% składa się z wody, dlatego jest niezastąpiony podczas letnich upałów i doskonale gasi pragnienie...
1. Arbuz aż w 92% składa się z wody, dlatego jest niezastąpiony podczas letnich upałów!
2. Arbuz pochodzi z terenów Afryki Południowej, do nas trafił w XIV, dzięki zakonowi krzyżackiemu i zagościł na stałe! Pierwsze wzmianki na temat uprawy arbuza sięgają 1500 roku p. n. e.
3. 100 g arbuza to tylko 30 kcal
4. Jak angielska nazwa wskazuje watermelon – arbuz to dosłownie wodny melon, ale mimo że 92% tego owocu to woda ceni się w nim dużą zawartość przeciwutleniaczy hamujących proces starzenia się oraz rozwoju komórek nowotworowych, czy cytruliny będącej aminokwasami wspomagającymi prace serca, przyspieszającymi regenerację mięśni.
5. Zastosowanie arbuza
- Gastronomia
- Kosmetologia
6. Tabela wartości odżywczych
Kalorie (wartość energetyczna) |
30 kcal / 126 kJ |
Białko |
0,61 g |
Tłuszcz ogółem |
0,15 g |
Węglowodany |
7,55 g |
Błonnik pokarmowy |
0,4 g |
Witamina A |
569 I.U. |
Witamina C |
8,1 mg |
Witamina E |
0,05 µg |
Witamina K1 |
0,1 µg |
Witamina B6 |
0,045 mg |
Tiamina |
0,033 mg |
Ryboflawina |
0,021 mg |
Niacyna |
0,178 mg |
Kwas foliowy |
3 µg |
Wapń |
7 mg |
Żelazo |
0,24 mg |
Magnez |
10 mg |
Fosfor |
11 mg |
Potas |
112 mg |
Sód |
1 mg |
Cynk |
0,10 mg |
7. Przeciwwskazania do spożywania arbuza
Arbuz mimo swojej niskiej kaloryczności posiada wysoki indeks glikemiczny dlatego nie jest wskazany dla osób chorujących na cukrzycę.
8. Zalety arbuza
- obniża ciśnienie krwi w żyłach i tętnicach
- zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów
- zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu
- hamuje procesy miażdżycowe w naczyniach krwionośnych
- działa moczopędne – polecane w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego
- powoduje rozluźnienie naczyń krwionośnych i poprawia przepływ krwi
- hamuje proces starzenia się skóry
CIEKAWOSTKA
W Ameryce Południowej można spotkać marynowanego, piklowanego czy kandyzowanego arbuza! My natomiast zachęcamy do przygotowania arbuzowego puddingu!
Składniki:
- 700 g arbuza
- 0,25 szklanki cukru
- 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku pomarańczowego
- odrobina cynamonu,
- 30 g czekolady deserowej
- 2 łyżki posiekanych pistacji.
Pozbawiony pestek arbuz miksujemy w blenderze, a powstały mus łączymy z cukrem mąką. Całość zagotowujemy, mieszamy kilka minut nad ogniem, a następnie dodajemy sok pomarańczowy i cynamon. Gotowy pudding przekładamy do misek i dekorujemy czekoladą oraz pistacjami.
Smacznego!