Prawdziwy smak świąt? Zdecydowanie domowy barszcz z uszkami z przepisu babci! Koniecznie sprawdźcie i poczujcie ten klimat!
Kochani, w ramach naszej współpracy z kanałem MAGDALENKOWE FRYKASY przedstawiamy Wam doskonały przepis na barszcz z uszkami! Poznajcie prawdziwy smak domowej świątecznej potrawy!
Sprawdźcie przepis oraz zobaczcie film, który przygotowała Pani Magdalena
SKŁADNIKI
Barszcz - jarzyny surowe:
- 4 buraki 1/2 kg selera korzeń,
- można też dodać seler naciowy
- 4 cienkie marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 cały por
- kilka liści laurowych ilość wg uznania
- kilka ziaren ziela angielskiego, ilość wg uznania
- około 3 litry wody
- wywar po ugotowaniu suszonych grzybów
- kilka suszonych grzybów
Barszcz - jarzyny pieczone:
- 1/2 kg selera,
- korzeń 4 cienkie marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 3 cebule
- 1 główka czosnku
- 4 buraki ze skórką, owinięte w folię
- Oliwa do polania przed pieczeniem jarzyn
- pieprz, najlepiej młotkowany lub świeżo mielony
- sól
- sok z cytryny
Uszka - ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej typu 650
- gorąca woda
- oliwa z oliwek sól
Uszka - farsz
- 30 g suszonych grzybów, u mnie borowiki
- 30 g suszonych grzybów, u mnie borowiki
- 1 duża cebula
- 1 łyżka bułki tartej
- masło ok. 3/4 kostki
WYKONANIE
Przepis pochodzi ze współpracy z kanałem: https://www.youtube.com/@MagdalenkoweFrykasy