Beza Pavlova z owocami
Beza Pavlova to wyjątkowy deser, który zachwyca swoją delikatnością i elegancją. Jest to idealna propozycja na specjalne okazje, ale również na codzienne chwile przyjemności. Chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku, udekorowana świeżymi owocami i kremem mascarpone. Zapraszamy do wypróbowania naszego sprawdzonego przepisu i cieszenia się tym niezwykłym deserem w gronie najbliższych.
Składniki bezy
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
Wykonanie bezy
- Białka jaj ubijamy z cukrem, dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz łyżeczkę octu winnego i łączymy wszystko na masę bezową.
- Bezę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy z niej koło, wyciągając łyżką boki bezy do góry.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i od razu zmniejszamy temperaturę do 100 stopni.
- Bezę suszymy około 2 godzin, aż będzie chrupiąca i wypieczona. Najlepiej studzić upieczoną bezę całą noc w wyłączonym piekarniku.
Składniki kremu
- 250 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g serka mascarpone
Wykonanie kremu
- Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej na sztywno śmietanki dodajemy 200 g serka mascarpone i miksujemy razem na gładki krem.
- Krem wykładamy na wystudzoną bezę i dekorujemy owocami oraz listkami świeżej mięty.