ładowanie...
slogan
Beza Pavlova z owocami

Beza Pavlova to wyjątkowy deser, który zachwyca swoją delikatnością i elegancją. Jest to idealna propozycja na specjalne okazje, ale również na codzienne chwile przyjemności. Chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku, udekorowana świeżymi owocami i kremem mascarpone. Zapraszamy do wypróbowania naszego sprawdzonego przepisu i cieszenia się tym niezwykłym deserem w gronie najbliższych. 

 

 

Beza Pavlova z owocami

Składniki bezy

  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego

Wykonanie bezy

  • Białka jaj ubijamy z cukrem, dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz łyżeczkę octu winnego i łączymy wszystko na masę bezową.
  • Bezę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy z niej koło, wyciągając łyżką boki bezy do góry.
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i od razu zmniejszamy temperaturę do 100 stopni.
  • Bezę suszymy około 2 godzin, aż będzie chrupiąca i wypieczona. Najlepiej studzić upieczoną bezę całą noc w wyłączonym piekarniku.

Składniki kremu

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g serka mascarpone

Wykonanie kremu

  • Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej na sztywno śmietanki dodajemy 200 g serka mascarpone i miksujemy razem na gładki krem.
  • Krem wykładamy na wystudzoną bezę i dekorujemy owocami oraz listkami świeżej mięty.
#bezapavlova #deserzowocami #bezowydeser
Następna lekcja
Załóż Konto Opiekunki z Panią Sztelką
stela
Kliknij
Zmiana języka