ładowanie...
Bigos
Bigos jak u mamy
#bigos #przepis #jedzenie #dobrasztela.pl #obiad

BIGOS, tradycyjna potrawa dla POLSKIEJ kuchni. Sprawdźcie nasz przepis na treściwy, aromatyczny, pyszny domowy BIGOS jak u MAMY!

18 lutego 2021

BIGOS, tradycyjna potrawa dla POLSKIEJ kuchni. Sprawdźcie nasz przepis na treściwy, aromatyczny, pyszny domowy BIGOS jak u MAMY!

Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!

 

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 1,5 kg białej kapusty
  • 250 g wołowiny (np. rostbef)
  • 1,5 kg wieprzowiny (500 g łopatki, 1000 g karczku)
  • 200 g wędzonego boczku
  • 400 g kiełbasy (200 g podwawelskiej, 200 g jałowcowej)
  • 4 małe cebule
  • 150 g suszonych śliwek bez pestek
  • 30 g suszonych grzybów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 400 ml czerwonego wytrawnego wina
  • olej do obsmażenia mięsa
  • 4 liście laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 12 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren jałowca
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku  (opcjonalnie)

 

WYKONANIE

  1. Kapustę kiszoną odcisnąć, pokroić i wrzucić do większego garnka. Zalać wodą (około 1,5 l).
  2. Kapustę białą poszatkować i wrzucić do kapusty kiszonej.
  3. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, kiełbasę w plasterki i podsmażyć na dwóch łyżkach smalcu, wrzucić do garnka z kapustą
  4. Łopatkę i wołowinę pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na dwóch łyżkach smalcu, dodać je do kapusty.
  5. Boczek wędzony pokroić w plasterki, wrzuciłam do bigosu.
  6. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, pomidory sparzyć obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki i wszystko dorzucić do bigosu.
  7. Na koniec dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, śliwki suszone i rodzynki.
  8. Wszystko gotować cały czas na małym ogniu.
  9. Do bigosu wlać szklankę wina, pod koniec dodać przecier pomidorowy, oraz resztę przypraw sól, lubczyk suszony, pieprz do smaku, paprykę słodką w proszku, majeranek. Bigos gotuje się około 4 godzin.

SMACZNEGO !

Zobacz inne artykuły
Krem z pora
Krem z pora
Przejdź
Zapiekanka z brokułem
Zapiekanka z brokułem
Przejdź
Prawdziwki faszerowane
Prawdziwki faszerowane
Przejdź
Kaszotto
Kaszotto
Przejdź
Zmiana języka