Borówka posiada wiele witamin, minerałów mikroelementów i przeciwutleniaczy. Sprawdź jej wartości i właściwości...
1.Borówka jest odmianą jagody leśnej, która zawiera zdecydowanie więcej przydatnych wartości odżywczych niż jej kuzynka. Posiada wiele witamin, minerałów i mikroelementów. Zawierają również przeciwutleniacze.
2. Borówka posiada ponad 100-letnią historię, o którą nadal panują spory. Najprawdopodobniej jednak trafiła do USA przez Wyspy Karaibskie i wybrzeże Atlantyku z Ameryki Południowej. W latach 70. XX wieku roślina trafiła do Polski wywołując borówkowy boom!
3. 100 g borówek zawiera 57 kcal.
4. Borówki są skarbnicą witamin (witaminy A, B, C, E i PP) ale również minerałów jak cynk, magnez, potas, żelazo czy wapń. Poza tym jest źródłem antyoksydantów, antocyjanów, kwasu elagowego i foliowego oraz fitoestrogenów działających przeciwnowotworowo. Wykazują działania uspokajające i przeciwbólowe, redukują poziom złego cholesterolu LDL i podwyższają poziom dobrego cholesterolu HDL.
5. Zastosowanie borówek
- Gastronomia
6. Tabela wartości odżywczych
Kalorie (wartość energetyczna) |
57 kcal |
Białko |
0,74 g |
Tłuszcz |
0,33 g |
Węglowodany |
14,49 g |
Błonnik pokarmowy |
2,4 g |
Witamina A |
54 I.U. |
Witamina E |
0,57 mg |
Witamina K1 |
19,3 µg |
Witamina C |
9,7 mg |
Witamina B6 |
0,052 mg |
Tiamina |
0.037 mg |
Ryboflawina |
0.0416 mg |
Niacyna |
0.418 mg |
Wapń |
6 mg |
Żelazo |
0,28 mg |
Magnez |
6 mg |
Fosfor |
12 mg |
Potas |
77 mg |
Sód |
1 mg |
Cynk |
0,16 mg |
7. Przeciwwskazania do spożywania borówek
Spożywanie borówek nie zaleca się osobom przyjmującym leki przeciwcukrzycowe, ponieważ potęgują działania antyhiperglikemiczne.
8. Zalety borówek
- poprawiają pamięć
- zapobiegają nadciśnieniu
- zapobiegają nowotworom
- zapobiegają marskości wątroby
- wspomagają pracę oczu
- wspomagają pracę układu pokarmowego
- działają przeciwbakteryjnie
- usuwają toksyny z organizmu
CIEKAWOSTKA
Jedź borówki, a poprawisz swoją pamięć! Do takich wniosków doszli naukowcy z uniwersytetu medycznego w Wielkiej Brytanii. Uznali oni, że dzięki flawonoidom zawartym w borówkach można zapobiec, a nawet cofnąć przychodzące z wiekiem ubytki w pamięci. Zalecili oni członkom eksperymentu dodanie borówek do swojej diety przez 12 tygodni. Już po trzech zauważono poprawę pamięci! Naukowcy uznali, że dzięki borówkom poprawiają się połączenia w mózgu, które usprawniają komunikację międzykomórkową i stymulują regenerację neuronów.