ładowanie...
Borówka
Borówka Wiem co jem
#borówki #dobrasztela.pl #owoce #wartościiwłaściwości #wiemcojem

Borówka posiada wiele witamin, minerałów mikroelementów i przeciwutleniaczy. Sprawdź jej wartości i właściwości...

28 sierpnia 2020
Borówka
Borówka
Borówka

1.Borówka jest odmianą jagody leśnej, która zawiera zdecydowanie więcej przydatnych wartości odżywczych niż jej kuzynka. Posiada wiele witamin, minerałów i mikroelementów. Zawierają również przeciwutleniacze.

2. Borówka posiada ponad 100-letnią historię, o którą nadal panują spory. Najprawdopodobniej jednak trafiła do USA przez Wyspy Karaibskie i wybrzeże Atlantyku z Ameryki Południowej. W latach 70. XX wieku roślina trafiła do Polski wywołując borówkowy boom!

3. 100 g borówek zawiera 57 kcal.

4. Borówki są skarbnicą witamin (witaminy A, B, C, E i PP) ale również minerałów jak cynk, magnez, potas, żelazo czy wapń. Poza tym jest źródłem antyoksydantów, antocyjanów, kwasu elagowego i foliowego oraz fitoestrogenów działających przeciwnowotworowo. Wykazują działania uspokajające i przeciwbólowe, redukują poziom złego cholesterolu LDL i podwyższają poziom dobrego cholesterolu HDL.


5. Zastosowanie borówek

  • Gastronomia

 

6. Tabela wartości odżywczych

Kalorie (wartość energetyczna)

57 kcal

Białko

0,74 g

Tłuszcz

0,33 g

Węglowodany

14,49 g

Błonnik pokarmowy

2,4 g

Witamina A

54 I.U.

Witamina E

0,57 mg

Witamina K1

19,3 µg

Witamina C

9,7 mg

Witamina B6

0,052 mg

Tiamina 

0.037 mg

Ryboflawina

0.0416 mg

Niacyna 

0.418 mg

Wapń

6 mg

Żelazo

0,28 mg

Magnez

6 mg

Fosfor

12 mg

Potas

77 mg

Sód

1 mg

Cynk

0,16 mg


7. Przeciwwskazania do spożywania borówek

Spożywanie borówek nie zaleca się osobom przyjmującym leki przeciwcukrzycowe, ponieważ potęgują działania antyhiperglikemiczne.
 

8. Zalety borówek

  • poprawiają pamięć
  • zapobiegają nadciśnieniu
  • zapobiegają nowotworom
  • zapobiegają marskości wątroby
  • wspomagają pracę oczu
  • wspomagają pracę układu pokarmowego
  • działają przeciwbakteryjnie
  • usuwają toksyny z organizmu

 

CIEKAWOSTKA

Jedź borówki, a poprawisz swoją pamięć! Do takich wniosków doszli naukowcy z uniwersytetu medycznego w Wielkiej Brytanii. Uznali oni, że dzięki flawonoidom zawartym w borówkach można zapobiec, a nawet cofnąć przychodzące z wiekiem ubytki w pamięci. Zalecili oni członkom eksperymentu dodanie borówek do swojej diety przez 12 tygodni. Już po trzech zauważono poprawę pamięci! Naukowcy uznali, że dzięki borówkom poprawiają się połączenia w mózgu, które usprawniają komunikację międzykomórkową i stymulują regenerację neuronów.

Zobacz inne artykuły
Mandarynka
Mandarynka
Przejdź
Mango
Mango
Przejdź
Agrest
Agrest
Przejdź
Granat
Granat
Przejdź
Zmiana języka