Ciasto bounty bez laktozy i glutenu ! Nieziemsko pyszne i rozpływające się w buzi... Sprawdź przepis...
CIASTO BEZ LAKTOZY I GLUTENU! ❤ BOUNTY ❤
Nieziemsko pyszne i rozpływające się w buzi. Uprzedzamy, że na jednym kawałku na pewno się nie skończy.
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
SKŁADNIKI
SPÓD CIASTA
- 160g orzechów (mogą być nerkowce, migdały, orzechy włoskie, laskowe)
- 80g daktyli
- 5 łyżek wiórek kokosowych ?1 łyżka miodu
- 1,5 łyżki oleju kokosowego
- łyżka kakao
MASA
- 150g orzechów nerkowca (wcześniej namoczone 2h)
- puszka mleczka kokosowego (zimnego z lodówki)
- 130g wiórek kokosowych
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki miodu (można dodać więcej, w zależności od preferencji)
POLEWA
- 100g gorzkiej czekolady
- płynna część mleczka kokosowego (pozostałość z puszki)
- łyżka miodu
WYKONANIE
SPÓD:
-daktyle moczymy w gorącej wodzie przez 15 min. - w tym czasie miksujemy orzechy, nastepnie dodajemy resztę składników(wiórki, miód, olej kokosowy, kakao, daktyle) i ponownie blendujemy. -masę wykładamy w formie (moja 18cm) i wstawiamy do lodówki.
MASA:
-miksujemy odsączone orzechy, -następnie dodajemy STAŁĄ część mleczka kokosowego, olej kokosowy, miód, wiórki kokosowe i ponownie blendujemy
-gotową masę wykładamy na wcześniej przygotowany spód ciasta i ponownie wstawiamy do lodówki
POLEWA:
-podgrzewamy płynne mleczko kokosowe z gorzką czekoladą i miodem
-polewamy ciasto -wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Przepis nadesłany przez: Carolina Bvirus