ładowanie...
slogan
Bounty

Ciasto Bounty to nieziemsko pyszny deser, który rozpływa się w ustach. Idealne dla osób na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej. Uprzedzamy, że na jednym kawałku na pewno się nie skończy! Pobierz nasz przepis w formie PDF i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!

 

Bounty

Składniki

Spód ciasta

  • 160 g orzechów (nerkowce, migdały, orzechy włoskie, laskowe)
  • 80 g daktyli
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka kakao

Masa

  • 150 g orzechów nerkowca (namoczone wcześniej przez 2h)
  • puszka mleczka kokosowego (zimnego z lodówki)
  • 130 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki miodu (można dodać więcej według preferencji)

Polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • płynna część mleczka kokosowego (pozostałość z puszki)
  • 1 łyżka miodu

Wykonanie

 

Spód

  1. Daktyle moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut.
  2. W tym czasie miksujemy orzechy, następnie dodajemy resztę składników (wiórki, miód, olej kokosowy, kakao, daktyle) i ponownie blendujemy.
  3. Masę wykładamy w formie (18 cm) i wstawiamy do lodówki.

Masa

  1. Miksujemy odsączone orzechy.
  2. Następnie dodajemy stałą część mleczka kokosowego, olej kokosowy, miód, wiórki kokosowe i ponownie blendujemy.
  3. Gotową masę wykładamy na wcześniej przygotowany spód ciasta i ponownie wstawiamy do lodówki.

Polewa

  1. Podgrzewamy płynne mleczko kokosowe z gorzką czekoladą i miodem.
  2. Polewamy ciasto.
  3. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
#ciastobezlaktozy #bounty #zdroweciasto #przepisnaciasto
Następna lekcja
Załóż Konto Opiekunki z Panią Sztelką
stela
Kliknij
Zmiana języka