Brokuł, nazywany inaczej zielony kalafior posiada właściwości i wartości odżywcze, co czyni go jednymi z najzdrowszych warzyw na świecie...
1. Brokuł - nazywany inaczej zielony kalafior posiada właściwości i wartości odżywcze, co czyni go jednymi z najzdrowszych warzyw na świecie. Posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne, dzięki zawartości witamin, składników mineralnych i sulforafanu - silnego przeciwutleniacza.
2. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Powszechnie był uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, pod nazwą cyma.
3. 100g brokułów to 34 kcal. Na przykład średniej wielkości brokuł (520 g) zawiera około 177 kalorii (kcal).
4. Witaminy, które znajdują się w brokule:
- Witamina A
Ma duży udział w procesie widzenia, wpływa na wzrost, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu. - Witamina B1 ( tiamina )
Pobudza apetyt, ułatwia oddychanie komórkowe, reguluje czynność układu nerwowego, mięśni, serca. Odpowiada za prawidłowy wzrost i rozwój organizmu. - Witamina B6
odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca, a także podnosi odporność organizmu. - Witamina C
najczęściej kojarzona jest ze wzmacnianiem odporności organizmu, hamuje proces starzenia się skóry i wspomaga układ krążenia. - Witamina E
„witamina młodości” jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki. Działa przeciw zakrzepom. - Witamina K
odgrywa ważną rolę przede wszystkim w procesie krzepnięcia krwi, może także hamować rozwój nowotworów, ma istotny wpływ na gospodarkę wapniową oraz odpowiednie uwapnienie kości. - Kwas foliowy
reguluje funkcjonowanie i wzrost wszystkich komórek oraz chroni nas przed anemią. - Niacyna
pełni ważne role w organizmie - jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych. - Ryboflawina
W organizmie człowieka pełni funkcję witaminy, której niedobór może powodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz stany zapalne błon śluzowych.
5. Zastosowanie brokułu
- Głównie w gastronomii
6. Tabela wartości odżywczych
Nazwa |
Wartość |
Wartość energetyczna |
35 kcal |
Białko ogółem |
2,38 g |
Tłuszcz |
0,41 g |
Węglowodany |
7,18 g |
Błonnik |
3,3 g |
Witamina C |
64,9 mg |
Tiamina |
0,063 mg |
Ryboflawina |
0,123 mg |
Niacyna |
0,553 mg |
Witamina B6 |
0,200 mg |
Kwas foliowy |
108 μg |
Witamina A |
1548 IU |
Witamina K |
141,1 μg |
Wapń |
40 mg |
Żelazo |
0,67 mg |
Magnez |
21 mg |
Fosfor |
67 mg |
Potas |
41 mg |
Cynk |
0,45 mg |
7. Przeciwwskazania do spożywania brokułu
BRAK
8. Brokuł plusy i minusy
PLUSY:
- Niskokaloryczny
- Na zdrowe oczy
- Na mocne stawy
- Na nadciśnienie tętnicze
- Chroni przed wrzodami
- Mogą złagodzić objawy autyzmu
- Ma właściwości antynowotworowe
- Idealne warzywo dla cukrzyków
MINUSY
- BRAK
CIEKAWOSTKA
Zapobiegają przeziębieniom, ponieważ witamina C w nich zawarta ma właściwości antyoksydacyjne i antyzapalne, co pomaga zwalczać syndromy choroby.