ładowanie...
Brokuł
Brokuł Wiem co jem
#Brokuł #Witaminy #Właściwości #Zdrowie #warzywa

Brokuł, nazywany inaczej zielony kalafior posiada właściwości i wartości odżywcze, co czyni go jednymi z najzdrowszych warzyw na świecie...

23 grudnia 2019
Brokuł
Brokuł
Brokuł

1. Brokuł - nazywany inaczej zielony kalafior posiada właściwości i wartości odżywcze, co czyni go jednymi z najzdrowszych warzyw na świecie. Posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne, dzięki zawartości witamin, składników mineralnych i sulforafanu - silnego przeciwutleniacza.

2. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Powszechnie był uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, pod nazwą cyma.

3. 100g brokułów to 34 kcal. Na przykład średniej wielkości brokuł (520 g) zawiera około 177 kalorii (kcal).

4. Witaminy, które znajdują się w brokule:

  • Witamina A
     Ma duży udział w procesie widzenia, wpływa na wzrost, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu.
  • Witamina B1 ( tiamina )
    Pobudza apetyt, ułatwia oddychanie komórkowe, reguluje czynność układu nerwowego, mięśni, serca. Odpowiada za prawidłowy wzrost i rozwój organizmu.
  • Witamina B6
     odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca, a także podnosi odporność organizmu.
  • Witamina C
    najczęściej kojarzona jest ze wzmacnianiem odporności organizmu, hamuje proces starzenia się skóry i wspomaga układ krążenia.
  • Witamina E
     „witamina młodości” jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki. Działa przeciw zakrzepom.
  • Witamina K
    odgrywa ważną rolę przede wszystkim w procesie krzepnięcia krwi, może także hamować rozwój nowotworów, ma istotny wpływ na gospodarkę wapniową oraz odpowiednie uwapnienie kości.
  • Kwas foliowy
    reguluje funkcjonowanie i wzrost wszystkich komórek oraz chroni nas przed anemią.
  • Niacyna
    pełni ważne role w organizmie - jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych.
  • Ryboflawina
    W organizmie człowieka pełni funkcję witaminy, której niedobór może powodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz stany zapalne błon śluzowych.

 

5. Zastosowanie brokułu

  • Głównie w gastronomii

 

6. Tabela wartości odżywczych

Nazwa

Wartość

Wartość energetyczna

35 kcal

Białko ogółem

2,38 g

Tłuszcz

0,41 g

Węglowodany

7,18 g

Błonnik

3,3 g

Witamina C

64,9 mg

Tiamina

0,063 mg

Ryboflawina

0,123 mg

Niacyna

0,553 mg

Witamina B6

0,200 mg

Kwas foliowy

108 μg

Witamina A

1548 IU

Witamina K

141,1 μg

Wapń

40 mg

Żelazo

0,67 mg

Magnez

21 mg

Fosfor

67 mg

Potas

41 mg

Cynk

0,45 mg

 

7. Przeciwwskazania do spożywania brokułu

BRAK

8. Brokuł plusy i minusy

PLUSY:

  • Niskokaloryczny
  • Na zdrowe oczy
  • Na mocne stawy
  • Na nadciśnienie tętnicze
  • Chroni przed wrzodami
  • Mogą złagodzić objawy autyzmu
  • Ma właściwości antynowotworowe
  • Idealne warzywo dla cukrzyków

MINUSY

  • BRAK

 

CIEKAWOSTKA
Zapobiegają przeziębieniom, ponieważ witamina C w nich zawarta ma właściwości antyoksydacyjne i antyzapalne, co pomaga zwalczać syndromy choroby.

Zobacz inne artykuły
Szpinak
Szpinak
Przejdź
Burak
Burak
Przejdź
Rzodkiewka
Rzodkiewka
Przejdź
Brukselka
Brukselka
Przejdź
Zmiana języka