Brukselka, jest skarbnicą witaminy K. Reguluje ciśnienie krwi, zwiększa płodność i na dodatek ma bardzo niską kaloryczność...
1. Brukselka - Jest skarbnicą witaminy K. Przypomina małą kapustę, jednak mimo miniaturowych rozmiarów dorównuje kapuście pod względem właściwości i wartości odżywczych. Posiada właściwości zdrowotne, zwiększa płodność i jest idealnym warzywem dla kobiet w ciąży !
2. Brukselka wyhodowana po raz pierwszy w Belgii , jej twórca nazwał ją tak jak nazywa się stolica tego państwa, by zaznaczyć skąd pochodzi.
3. 100 g surowej brukselki dostarcza 43 kcal, jeszcze mniej brukselka gotowana - 36 kcal.
4. Witaminy, które znajdują się w brukselce:
- Witamina A
Ma duży udział w procesie widzenia, wpływa na wzrost, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu. - Witamina B1 ( tiamina )
Pobudza apetyt, ułatwia oddychanie komórkowe, reguluje czynność układu nerwowego, mięśni, serca. Odpowiada za prawidłowy wzrost i rozwój organizmu. - Witamina B6
odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca, a także podnosi odporność organizmu. - Witamina C
najczęściej kojarzona jest ze wzmacnianiem odporności organizmu, hamuje proces starzenia się skóry i wspomaga układ krążenia. - Witamina E
„witamina młodości” jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki. Działa przeciw zakrzepom. - Witamina K
odgrywa ważną rolę przede wszystkim w procesie krzepnięcia krwi, może także hamować rozwój nowotworów, ma istotny wpływ na gospodarkę wapniową oraz odpowiednie uwapnienie kości. - Kwas foliowy
reguluje funkcjonowanie i wzrost wszystkich komórek oraz chroni nas przed anemią. - Niacyna
pełni ważne role w organizmie - jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych. - Ryboflawina
W organizmie człowieka pełni funkcję witaminy, której niedobór może powodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz stany zapalne błon śluzowych.
5. Zastosowanie brukselki
- Głównie w gastronomii
6. Tabela wartości odżywczych
Nazwa |
Wartość |
Wartość energetyczna |
43/36 kcal |
Białko ogółem |
3.38/2.55 g |
Tłuszcz |
0.30/0.50 g |
Węglowodany |
8.95/7.10 g (w tym cukry proste 2.20/1.74 |
Błonnik |
3.8/2.6 g |
Witamina C |
85/62 mg |
Tiamina |
0.139/0.107 mg |
Ryboflawina |
0.090/0.080 mg |
Niacyna |
0.745/0.607 mg |
Witamina B6 |
0.219/0.178 mg |
Kwas foliowy |
61/60 µg |
Witamina A |
754/775 IU |
Witamina E |
0.88/0.43 mg |
Witamina K |
177/140.3 µg |
Wapń |
42/36 mg |
Żelazo |
1.40/1.20 mg |
Magnez |
23/20 mg |
Fosfor |
69/56 mg |
Potas |
389/317 mg |
Sód |
25/21 mg |
Cynk |
0.42/0.33 mg |
7. Przeciwwskazania do spożywania brukselki
- Żylaki – brukselka zwiększa krzepliwość krwi
- Powoduje gazy i wzdęcia
- Niedoczynność tarczycy, jako, że ma ona działanie wolotwórcze.
8. Brukselka i jej plusy
- Zwiększa płodność
- Ma właściwości antynowotworowe
- Ureguluje ciśnienie krwi i poprawi pracę serca
- Mogą ją jeść cukrzycy
- Idealna na odchudzanie
CIEKAWOSTKA
Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Wystarczy wlać do wody, w której będzie gotowana brukselka, odrobinę mleka. PAMIĘTAJMY, aby brukselkę wrzucać do już gotującej się wody i gotować krótko, koniecznie bez przykrycia.