ładowanie...
Brukselka
Brukselka Wiem co jem
#brukselka #wiemcojem #witaminy #właściwości #warzywa

Brukselka, jest skarbnicą witaminy K. Reguluje ciśnienie krwi, zwiększa płodność i na dodatek ma bardzo niską kaloryczność...

10 stycznia 2020
Brukselka
Brukselka
Brukselka

1. Brukselka - Jest skarbnicą witaminy K. Przypomina małą kapustę, jednak mimo miniaturowych rozmiarów dorównuje kapuście pod względem właściwości i wartości odżywczych. Posiada właściwości zdrowotne, zwiększa płodność i jest idealnym warzywem dla kobiet w ciąży !

2. Brukselka wyhodowana po raz pierwszy w Belgii , jej twórca nazwał ją tak jak nazywa się stolica tego państwa, by zaznaczyć skąd pochodzi.

3. 100 g surowej brukselki dostarcza 43 kcal, jeszcze mniej brukselka gotowana - 36 kcal.

4. Witaminy, które znajdują się w brukselce:

  • Witamina A
     Ma duży udział w procesie widzenia, wpływa na wzrost, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu.
  • Witamina B1 ( tiamina )
    Pobudza apetyt, ułatwia oddychanie komórkowe, reguluje czynność układu nerwowego, mięśni, serca. Odpowiada za prawidłowy wzrost i rozwój organizmu.
  • Witamina B6
     odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca, a także podnosi odporność organizmu.
  • Witamina C
    najczęściej kojarzona jest ze wzmacnianiem odporności organizmu, hamuje proces starzenia się skóry i wspomaga układ krążenia.
  • Witamina E
     „witamina młodości” jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki. Działa przeciw zakrzepom.
  • Witamina K
    odgrywa ważną rolę przede wszystkim w procesie krzepnięcia krwi, może także hamować rozwój nowotworów, ma istotny wpływ na gospodarkę wapniową oraz odpowiednie uwapnienie kości.
  • Kwas foliowy
    reguluje funkcjonowanie i wzrost wszystkich komórek oraz chroni nas przed anemią.
  • Niacyna
    pełni ważne role w organizmie - jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych.
  • Ryboflawina
    W organizmie człowieka pełni funkcję witaminy, której niedobór może powodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz stany zapalne błon śluzowych.

 

5. Zastosowanie brukselki

  • Głównie w gastronomii

 

6. Tabela wartości odżywczych

Nazwa

Wartość

Wartość energetyczna

43/36 kcal

Białko ogółem

3.38/2.55 g

Tłuszcz

0.30/0.50 g

Węglowodany

8.95/7.10 g (w tym cukry proste 2.20/1.74

Błonnik

3.8/2.6 g

Witamina C

85/62 mg

Tiamina

0.139/0.107 mg

Ryboflawina

0.090/0.080 mg

Niacyna

0.745/0.607 mg

Witamina B6

0.219/0.178 mg

Kwas foliowy

61/60 µg

Witamina A

754/775 IU

Witamina E

0.88/0.43 mg

Witamina K

177/140.3 µg

Wapń

42/36 mg

Żelazo

1.40/1.20 mg

Magnez

23/20 mg

Fosfor

69/56 mg

Potas

389/317 mg

Sód

25/21 mg

Cynk

0.42/0.33 mg

 

7. Przeciwwskazania do spożywania brukselki

  • Żylaki – brukselka zwiększa krzepliwość krwi
  • Powoduje gazy i wzdęcia
  • Niedoczynność tarczycy, jako, że ma ona działanie wolotwórcze.

 

8. Brukselka i jej plusy

  • Zwiększa płodność
  • Ma właściwości antynowotworowe
  • Ureguluje ciśnienie krwi i poprawi pracę serca
  • Mogą ją jeść cukrzycy
  • Idealna na odchudzanie

 

CIEKAWOSTKA
Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Wystarczy wlać do wody, w której będzie gotowana brukselka, odrobinę mleka. PAMIĘTAJMY, aby brukselkę wrzucać do już gotującej się wody i gotować krótko, koniecznie bez przykrycia.

Zobacz inne artykuły
Rzeżucha
Rzeżucha
Przejdź
Rzodkiew biała
Rzodkiew biała
Przejdź
Rukola
Rukola
Przejdź
Rzodkiewka
Rzodkiewka
Przejdź
Zmiana języka