Szybka, prosta i PRZEPYSZNA włoska przekąska, którą przygotujesz na śniadanie, kolację oraz przyjęcia.
Sprawdź nasz przepis na Bruschettę Italiana.
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
SKŁADNIKI
- 1 duża bagietka
- 1 opakowanie sera mozzarella
- 3 średnie pomidory lub 15 szt pomidorków koktajlowych
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- szczypta soli i pieprzu
- chili / pieprz cayenne
- czosnek granulowany / mały ząbek świeżego czosnku
- garść świeżej bazylii
WYKONANIE
- Myjemy pomidory i listki bazylii.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg).
- Mozzarellę kroimy na małą kostkę.
- Pomidory kroimy w kostkę.
- W miseczce mieszamy oliwę z przyprawami (przeciskamy czosnek przez praskę).
- Bagietkę kroimy na krążki o grubości ok 1,5 - 2cm.
- Krążki układamy na dużej blaszce do pieczenia.
- Na bagietce układamy pomidorki.
- Następnie na pomidorki pokrojoną mozzarellę.
- Blaszkę z zapiekankami wkładamy na 10-15 min do piekarnika.
- Po wyjęciu delikatnie oblewamy oliwą i podajemy ze świeżą bazylią.
- Smacznego!