BRZOSKWINIA zawiera wiele walorów zdrowotnych! Wypróbuj przepis na domowy kisiel brzoskwiniowy, który wzmocni organizm po chorobie i dowiedz się więcej...
1. BRZOSKWINIE to najbardziej słoneczne owoce, które kojarzone są z latem, dodatkowo zawierają wiele walorów zdrowotnych.
2. Ojczyzną brzoskwini są Chiny, skąd jedwabnym szlakiem dotarły do Europy i Ameryki.
3. 100 g brzoskwini zawiera 39 kcal.
4. Brzoskwinie zawierają wiele walorów zdrowotnych ,a także takie witaminy i minerały jak magnez, fosfor, potas, witaminy A,C i B. Dzięki beta-karotenowi wpływają dobroczynnie na naszą skórę. Dodatkowo oczyszczają organizm z toksyn i pomagają w przypadku bólów reumatycznych.
5. Zastosowanie brzoskwini
- Gastronomia
- Kosmetyka
6. Tabela wartości odżywczych
Wartość energetyczna |
39,0 kcal |
Białko |
0,91 g |
Węglowodany |
9,54 g |
Cukier |
8,39 g |
Błonnik |
1,50 g |
Tłuszcz |
0,25 g |
Tłuszcze nasycone |
0,02 g |
Tłuszcze jednonienasycone |
0,07 g |
Tłuszcze wielonienasycone |
0,09 g |
Cholesterol |
0 mg |
Witamina C |
6,60 mg |
Równoważnik folianów |
4,00 µg |
Witamina B1 - tiamina |
0,02 mg |
Witamina B2 - ryboflawina |
0,03 mg |
Witamina B3 - witamina PP - niacyna |
0,81 mg |
Witamina B5 - kwas pantotenowy |
0,15 mg |
Witamina B6 - pirydoksyna |
0,03 mg |
Witamina B9 - kwas foliowy |
4,00 µg |
Witamina B4 - cholina |
6,10 mg |
Witamina B12 - kobalamina |
0 µg |
Witamina A |
326 i.u. |
Witamina A |
16,00 µg RAE |
Retinol |
0 µg |
Alpha karoten |
0 µg |
Beta karoten |
162 µg |
Beta-kryptoksantyna |
67,0 µg |
Likopen |
0 µg |
Luteina+Zeaksantyna |
91,0 µg |
Witamina E |
0,73 mg |
Witamina D |
0 µg |
Witamina D |
0 i.u. |
Witamina K |
2,60 µg |
Wapń |
6,00 mg |
Żelazo |
0,25 mg |
Magnez |
9,00 mg |
Fosfor |
20,0 mg |
Potas |
190 mg |
Sód |
0 mg |
Cynk |
0,17 mg |
Miedź |
0,07 mg |
Mangan |
0,06 mg |
Selen |
0,10 µg |
Woda |
88,9 g |
7. Przeciwwskazania do spożywania brzoskwini
Skórki brzoskwiń mają właściwości przeczyszczające, a zjedzenie owocu w nadmiernej ilości może powodować wzdęcia.
8. Zalety brzoskwini
- poprawiają stan skóry, włosów i paznokci
- sprzyjają w walce z osteoporozą
- wpływają pozytywnie na kondycję kości
- chronią przed anemią
- oczyszczają organizm z toksyn
- mają właściwości tonizujące i odświeżające
- działają kojąco i relaksująco
DOMOWY KISIEL na wzmocnienie po chorobie
SKŁADNIKI
- 2 brzoskwinie
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 0,5 l wody
Przygotowanie:
- Brzoskwinie dokładnie myjemy i pozbywamy się skórki.
- Kroimy je na pół i pozbywamy się pestki.
- Miąższ kroimy i zalewamy ok 400 ml wrzątku.
- Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy przez 6 minut.
- Następnie dokładnie blendujemy.
- Wsypujemy skrobię ziemniaczaną do szklanki, zalewamy 100 ml zimnej wody i mieszamy.
- Następnie rozpuszczoną skrobię dodajemy do zblendowanych brzoskwini i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając.
- Studzimy i jemy ze smakiem!
Domowy kisiel z brzoskwini to świetny sposób na wzmocnienie organizmu po chorobie, a także na polepszenie trawienia!