ładowanie...
Brzoskwinia
Brzoskwinia Wiem co jem
#dobrasztela.pl #owoce #wartościiwłaściwości #wiemcojem #zdrowie

BRZOSKWINIA zawiera wiele walorów zdrowotnych! Wypróbuj przepis na domowy kisiel brzoskwiniowy, który wzmocni organizm po chorobie i dowiedz się więcej...

05 marca 2021
Brzoskwinia
Brzoskwinia
Brzoskwinia

1. BRZOSKWINIE to najbardziej słoneczne owoce, które kojarzone są z latem, dodatkowo zawierają wiele walorów zdrowotnych.
 

2. Ojczyzną brzoskwini są Chiny, skąd jedwabnym szlakiem dotarły do Europy i Ameryki.
 

3. 100 g brzoskwini zawiera 39 kcal.
 

4. Brzoskwinie zawierają wiele walorów zdrowotnych ,a także takie witaminy i minerały jak magnez, fosfor, potas, witaminy A,C i B. Dzięki beta-karotenowi wpływają dobroczynnie na naszą skórę. Dodatkowo oczyszczają organizm z toksyn i pomagają w przypadku bólów reumatycznych.
 

5. Zastosowanie brzoskwini

  • Gastronomia
  • Kosmetyka

 

6. Tabela wartości odżywczych

Wartość energetyczna

39,0 kcal

Białko

0,91 g

Węglowodany

9,54 g

Cukier

8,39 g

Błonnik

1,50 g

Tłuszcz

0,25 g

Tłuszcze nasycone

0,02 g

Tłuszcze jednonienasycone

0,07 g

Tłuszcze wielonienasycone

0,09 g

Cholesterol

0 mg

Witamina C

6,60 mg

Równoważnik folianów

4,00 µg

Witamina B1 - tiamina

0,02 mg

Witamina B2 - ryboflawina

0,03 mg

Witamina B3 - witamina PP - niacyna

0,81 mg

Witamina B5 - kwas pantotenowy

0,15 mg

Witamina B6 - pirydoksyna

0,03 mg

Witamina B9 - kwas foliowy

4,00 µg

Witamina B4 - cholina

6,10 mg

Witamina B12 - kobalamina

0 µg

Witamina A

326 i.u.

Witamina A

16,00 µg RAE

Retinol

0 µg

Alpha karoten

0 µg

Beta karoten

162 µg

Beta-kryptoksantyna

67,0 µg

Likopen

0 µg

Luteina+Zeaksantyna

91,0 µg

Witamina E

0,73 mg

Witamina D

0 µg

Witamina D

0 i.u.

Witamina K

2,60 µg

Wapń

6,00 mg

Żelazo

0,25 mg

Magnez

9,00 mg

Fosfor

20,0 mg

Potas

190 mg

Sód

0 mg

Cynk

0,17 mg

Miedź

0,07 mg

Mangan

0,06 mg

Selen

0,10 µg

Woda

88,9 g

  

7. Przeciwwskazania do spożywania brzoskwini

Skórki brzoskwiń mają właściwości przeczyszczające, a zjedzenie owocu w nadmiernej ilości może powodować wzdęcia.
 

8. Zalety brzoskwini

  • poprawiają stan skóry, włosów i paznokci
  • sprzyjają w walce z osteoporozą
  • wpływają pozytywnie na kondycję kości
  • chronią przed anemią
  • oczyszczają organizm z toksyn
  • mają właściwości tonizujące i odświeżające
  • działają kojąco i relaksująco 

 

DOMOWY KISIEL na wzmocnienie po chorobie

SKŁADNIKI

  • 2 brzoskwinie
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 0,5 l wody

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinie dokładnie myjemy i pozbywamy się skórki.
  2. Kroimy je na pół i pozbywamy się pestki.
  3. Miąższ kroimy i zalewamy ok 400 ml wrzątku.
  4. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy przez 6 minut.
  5. Następnie dokładnie blendujemy.
  6. Wsypujemy skrobię ziemniaczaną do szklanki, zalewamy 100 ml zimnej wody i mieszamy.
  7. Następnie rozpuszczoną skrobię dodajemy do zblendowanych brzoskwini i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając.
  8. Studzimy i jemy ze smakiem!

Domowy kisiel z brzoskwini to świetny sposób na wzmocnienie organizmu po chorobie, a także na polepszenie trawienia!

Zobacz inne artykuły
Mango
Mango
Przejdź
Pomelo
Pomelo
Przejdź
Czereśnie
Czereśnie
Przejdź
Jabłka
Jabłka
Przejdź
Zmiana języka