Buraki obniżają ciśnienie i wzmacniają odporność, a ponadto możemy przyrządzić je na wiele sposobów!
1. Buraki obniżają ciśnienie i wzmacniają odporność, a ponadto możemy przyrządzić je na wiele sposobów!
2. Burak czerwony, który jest rośliną powszechnie uprawianą w Polsce, wywodzi się od buraka dzikiego rosnącego na Bliskim Wschodzie. Co więcej! Jego początki sięgają 722 roku p.n.e., czasów króla Merodaka-Baladana.
3. 100 g buraka zawiera 43 kcal.
4. Buraki bogate są w witaminę C, przez co pomagają w leczeniu infekcji, witaminę B pomagającą poprawić pamięć. Wapń wzmacnia kości i zęby, magnez wspomaga funkcjonowanie mózgu, a sód i potas odpowiadają za gospodarkę wodną organizmu. Dodatkowo dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu w surowych burakach, osłabiają poczucie głodu, a także są korzystne dla cukrzyków.
5. Zastosowanie buraków
- Gastronomia
- Ziołolecznictwo
- Kosmetyka
6. Tabela wartości odżywczych
Wartość energetyczna |
43,0 kcal |
Białko |
1,61 g |
Węglowodany |
9,56 g |
Cukier |
6,76 g |
Błonnik |
2,80 g |
Tłuszcz |
0,17 g |
Tłuszcze nasycone |
0,03 g |
Tłuszcze jednonienasycone |
0,03 g |
Tłuszcze wielonienasycone |
0,06 g |
Cholesterol |
0 mg |
Witamina C |
4,90 mg |
Równoważnik folianów |
109 µg |
Witamina B1 - tiamina |
0,03 mg |
Witamina B2 - ryboflawina |
0,04 mg |
Witamina B3 - witamina PP - niacyna |
0,33 mg |
Witamina B5 - kwas pantotenowy |
0,16 mg |
Witamina B6 - pirydoksyna |
0,07 mg |
Witamina B9 - kwas foliowy |
109 µg |
Witamina B4 - cholina |
6,00 mg |
Witamina B12 - kobalamina |
0 µg |
Witamina A |
33,0 i.u. |
Witamina A |
2,00 µg RAE |
Retinol |
0 µg |
Alpha karoten |
0 µg |
Beta karoten |
20,0 µg |
Beta-kryptoksantyna |
0 µg |
Likopen |
0 µg |
Luteina+Zeaksantyna |
0 µg |
Witamina E |
0,04 mg |
Witamina D |
0 µg |
Witamina D |
0 i.u. |
Witamina K |
0,20 µg |
Wapń |
16,00 mg |
Żelazo |
0,80 mg |
Magnez |
23,0 mg |
Fosfor |
40,0 mg |
Potas |
325 mg |
Sód |
78,0 mg |
Cynk |
0,35 mg |
Miedź |
0,08 mg |
Mangan |
0,33 mg |
Selen |
0,70 µg |
Woda |
87,6 g |
7. Przeciwwskazania do spożywania buraków
Przeciwskazaniem do spożywania buraków jest reumatyzm, kamienica nerkowa czy dna moczanowa, ze względu na zawarte w buraku szczawiany, które mogą zaostrzyć objawy chorób.
8. Zalety buraków
- obniżenie poziomu cholesterolu we krwi
- chronienie wątroby przed toksynami
- zapobieganie udarom mózgu
- regulowanie snu
- łagodzenie napięcia emocjonalnego
- wspomaganie koncentracji
- poprawa wytrzymałości organizmu
CIEKAWOSTKA
Przepis na zakwas z buraków
Zakwas z buraków identycznie jak sok posiada całą gamę pozytywnych skutków zdrowotnych dla naszego organizmu. Zawierają bowiem wszystkie zalety buraków przez to, że są surowe!
SKŁADNIKI:
- 2 kg buraków ćwikłowych
- 4 litry wody
- 6 ząbków czosnku
- liście laurowe
- ziele angielskie
- 4 łyżki soli
PRZYGOTOWANIE:
- W pierwszej kolejności przygotowujemy słoik poprzez wyparzenie. Ważne żeby był bardzo pojemny.
- Buraki obieramy i kroimy je w grube plastry.
- Czosnek kroimy w grube plastry.
- Układamy w słoiku warstwę buraków, następnie przekładamy je czosnkiem i przyprawami.
- Przekładamy do momentu, kiedy ostatnią warstwę stanowią buraki.
- W ostudzonej wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy buraki, aby całe były przykryte.
- Odstawiamy całość na ok tydzień w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie przecedzamy, a zakwas przelewamy do butelek.
- Przechowujemy w lodówce.
Sprawdź również przepis na sok z buraka wspomagający odchudzanie - https://dobrasztela.pl/kacik-opiekunki/sok-z-buraka-wspomaga-odchudzanie