ładowanie...
Burak
Burak Wiem co jem
#burak #dobrasztela.pl #wartościiwłaściwości #warzywa #wiemcojem

Buraki obniżają ciśnienie i wzmacniają odporność, a ponadto możemy przyrządzić je na wiele sposobów!

22 stycznia 2021
Burak
Burak
Burak

1. Buraki obniżają ciśnienie i wzmacniają odporność, a ponadto możemy przyrządzić je na wiele sposobów!

2. Burak czerwony, który jest rośliną powszechnie uprawianą w Polsce, wywodzi się od buraka dzikiego rosnącego na Bliskim Wschodzie. Co więcej! Jego początki sięgają 722 roku p.n.e., czasów króla Merodaka-Baladana.

3. 100 g buraka zawiera 43 kcal.

4. Buraki bogate są w witaminę C, przez co pomagają w leczeniu infekcji, witaminę B pomagającą poprawić pamięć. Wapń wzmacnia kości i zęby, magnez wspomaga funkcjonowanie mózgu, a sód potas odpowiadają za gospodarkę wodną organizmu. Dodatkowo dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu w surowych burakach, osłabiają poczucie głodu, a także są korzystne dla cukrzyków.


5. Zastosowanie buraków

  • Gastronomia
  • Ziołolecznictwo
  • Kosmetyka

 

6. Tabela wartości odżywczych

Wartość energetyczna

43,0 kcal

Białko

1,61 g

Węglowodany

9,56 g

Cukier

6,76 g

Błonnik

2,80 g

Tłuszcz

0,17 g

Tłuszcze nasycone

0,03 g

Tłuszcze jednonienasycone

0,03 g

Tłuszcze wielonienasycone

0,06 g

Cholesterol

0 mg

Witamina C

4,90 mg

Równoważnik folianów

109 µg

Witamina B1 - tiamina

0,03 mg

Witamina B2 - ryboflawina

0,04 mg

Witamina B3 - witamina PP - niacyna

0,33 mg

Witamina B5 - kwas pantotenowy

0,16 mg

Witamina B6 - pirydoksyna

0,07 mg

Witamina B9 - kwas foliowy

109 µg

Witamina B4 - cholina

6,00 mg

Witamina B12 - kobalamina

0 µg

Witamina A

33,0 i.u.

Witamina A

2,00 µg RAE

Retinol

0 µg

Alpha karoten

0 µg

Beta karoten

20,0 µg

Beta-kryptoksantyna

0 µg

Likopen

0 µg

Luteina+Zeaksantyna

0 µg

Witamina E

0,04 mg

Witamina D

0 µg

Witamina D

0 i.u.

Witamina K

0,20 µg

Wapń

16,00 mg

Żelazo

0,80 mg

Magnez

23,0 mg

Fosfor

40,0 mg

Potas

325 mg

Sód

78,0 mg

Cynk

0,35 mg

Miedź

0,08 mg

Mangan

0,33 mg

Selen

0,70 µg

Woda

87,6 g

  

7. Przeciwwskazania do spożywania buraków

Przeciwskazaniem do spożywania buraków jest reumatyzm, kamienica nerkowa czy dna moczanowa, ze względu na zawarte w buraku szczawiany, które mogą zaostrzyć objawy chorób.
 

8. Zalety buraków

  • obniżenie poziomu cholesterolu we krwi
  • chronienie wątroby przed toksynami
  • zapobieganie udarom mózgu
  • regulowanie snu
  • łagodzenie napięcia emocjonalnego
  • wspomaganie koncentracji
  • poprawa wytrzymałości organizmu
     

CIEKAWOSTKA

Przepis na zakwas z buraków

Zakwas z buraków identycznie jak sok posiada całą gamę pozytywnych skutków zdrowotnych dla naszego organizmu. Zawierają bowiem wszystkie zalety buraków przez to, że są surowe!

SKŁADNIKI:

  • 2 kg buraków ćwikłowych
  • 4 litry wody
  • 6 ząbków czosnku
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 4 łyżki soli

PRZYGOTOWANIE:

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy słoik poprzez wyparzenie. Ważne żeby był bardzo pojemny.
  2. Buraki obieramy i kroimy je w grube plastry.
  3. Czosnek kroimy w grube plastry.
  4. Układamy w słoiku warstwę buraków, następnie przekładamy je czosnkiem i przyprawami.
  5. Przekładamy do momentu, kiedy ostatnią warstwę stanowią buraki.
  6. W ostudzonej wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy buraki, aby całe były przykryte.
  7. Odstawiamy całość na ok tydzień w ciepłe miejsce.
  8. Po tym czasie przecedzamy, a zakwas przelewamy do butelek.
  9. Przechowujemy w lodówce.

 

Sprawdź również przepis na sok z buraka wspomagający odchudzanie - https://dobrasztela.pl/kacik-opiekunki/sok-z-buraka-wspomaga-odchudzanie

Zobacz inne artykuły
Brukselka
Brukselka
Przejdź
Sałata
Sałata
Przejdź
Pospolity czosnek
Pospolity czosnek
Przejdź
Szczypiorek
Szczypiorek
Przejdź
Zmiana języka