ładowanie...
Cebula
Cebula Wiem co jem
#owoce #warzywa #wiemcojem #właściwości #zielona

Cebula, jest bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C, dzięki czemu jest dobra na przeziębienie i poprawia odporność...

05 kwietnia 2020
Cebula
Cebula
Cebula

1. Cebula - jest bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C, dzięki czemu jest dobra na przeziębienie i poprawia odporność.

2. Rodzaje cebuli: 

  • Cebula czerwona
  • Cebula cukrowa
  • Dymka
  • Cebula czosnkowa
  • Szalotka to tzw. cebuloczosnek

3. Jej wartość energetyczna to 40 kcal na 100g.

4. Witaminy, które znajdują się w cebuli:

  • Witamina A
     Ma duży udział w procesie widzenia, wpływa na wzrost, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu.
  • Witamina B1 ( tiamina )
    Pobudza apetyt, ułatwia oddychanie komórkowe, reguluje czynność układu nerwowego, mięśni, serca. Odpowiada za prawidłowy wzrost i rozwój organizmu.
  • Witamina B6
     odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca, a także podnosi odporność organizmu.
  • Witamina C
    najczęściej kojarzona jest ze wzmacnianiem odporności organizmu, hamuje proces starzenia się skóry i wspomaga układ krążenia.
  • Witamina E
     „witamina młodości” jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki. Działa przeciw zakrzepom.
  • Witamina K
    odgrywa ważną rolę przede wszystkim w procesie krzepnięcia krwi, może także hamować rozwój nowotworów, ma istotny wpływ na gospodarkę wapniową oraz odpowiednie uwapnienie kości.
  • Kwas foliowy
    reguluje funkcjonowanie i wzrost wszystkich komórek oraz chroni nas przed anemią.
  • Niacyna
    pełni ważne role w organizmie - jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych.
  • Ryboflawina
    W organizmie człowieka pełni funkcję witaminy, której niedobór może powodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz stany zapalne błon śluzowych.

5. Zastosowanie cebuli

  • Gastronomia
  • Medycyna ( przepis na sok z cebuli znajdziecie w ciekawostce )
  • Kosmetyka ( leczy trądzik, blizny, a także działa pozytywnie na włosy )

 

6. Tabela wartości odżywczych

Nazwa

Wartość

Wartość energetyczna

40 kcal

Białko ogółem

1,10 g

Tłuszcz

0,10 g

Węglowodany

9,34 g (w tym cukry proste 4,24)

Błonnik

1,7 g

Witamina C

7,4 mg

Tiamina

0,046 mg

Ryboflawina

0,027 mg

Niacyna

0,116 mg

Witamina B6

 0,120 mg

Kwas foliowy

19 µg

Witamina A

2 IU

Witamina K

0.4 µg

Witamina E

0.02 mg

Żelazo

0,21 mg

Magnez

10 mg

Fosfor

29 mg

Potas

146 mg

Sód

4 mg

Cynk

0,17 mg

 

7. Przeciwwskazania do spożywania cebuli

  • choroby nerek
  • silne zaparcia
  • choroby układu pokarmowego
  • niewydolność serca

8. Cebula i jej plusy

  • działa przeciwbakteryjnie
  • surowa lub duszona na wodzie poprawia trawienie
  • zapobiega zakrzepom, nadciśnieniu i obniży poziom cholesterolu
  • zmniejsza ryzyko rozwoju raka
  • poprawia odporność organizmu

 

CIEKAWOSTKA – JESTEŚ PRZEZIĘBIONA / PRZEZIĘBIONY ? Spróbuj syrop z cebuli ! 
 

  • Syrop z cebuli na szybko – posiekaj średnią cebulę, połóż na talerzyku, zasyp 2 łyżkami cukru i odstaw w ciepłe miejsce na kilka godzin, po czym pij wydzielający się syrop i dodawaj kolejne porcje cukru.
  • Syrop z cebuli odstawiony na całą noc – pokrój drobno średnią cebulę, przełóż do słoika, dodaj 2 łyżki miodu, wymieszaj, zamknij słoik i odstaw na noc. Do cebuli można też dodać pokrojone ząbki czosnku.
Zobacz inne artykuły
Seler
Seler
Przejdź
Kalafior
Kalafior
Przejdź
Brukselka
Brukselka
Przejdź
Sałata
Sałata
Przejdź
Zmiana języka