Cebula, jest bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C, dzięki czemu jest dobra na przeziębienie i poprawia odporność...
1. Cebula - jest bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C, dzięki czemu jest dobra na przeziębienie i poprawia odporność.
2. Rodzaje cebuli:
- Cebula czerwona
- Cebula cukrowa
- Dymka
- Cebula czosnkowa
- Szalotka to tzw. cebuloczosnek
3. Jej wartość energetyczna to 40 kcal na 100g.
4. Witaminy, które znajdują się w cebuli:
- Witamina A
Ma duży udział w procesie widzenia, wpływa na wzrost, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu. - Witamina B1 ( tiamina )
Pobudza apetyt, ułatwia oddychanie komórkowe, reguluje czynność układu nerwowego, mięśni, serca. Odpowiada za prawidłowy wzrost i rozwój organizmu. - Witamina B6
odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca, a także podnosi odporność organizmu. - Witamina C
najczęściej kojarzona jest ze wzmacnianiem odporności organizmu, hamuje proces starzenia się skóry i wspomaga układ krążenia. - Witamina E
„witamina młodości” jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki. Działa przeciw zakrzepom. - Witamina K
odgrywa ważną rolę przede wszystkim w procesie krzepnięcia krwi, może także hamować rozwój nowotworów, ma istotny wpływ na gospodarkę wapniową oraz odpowiednie uwapnienie kości. - Kwas foliowy
reguluje funkcjonowanie i wzrost wszystkich komórek oraz chroni nas przed anemią. - Niacyna
pełni ważne role w organizmie - jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych. - Ryboflawina
W organizmie człowieka pełni funkcję witaminy, której niedobór może powodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz stany zapalne błon śluzowych.
5. Zastosowanie cebuli
- Gastronomia
- Medycyna ( przepis na sok z cebuli znajdziecie w ciekawostce )
- Kosmetyka ( leczy trądzik, blizny, a także działa pozytywnie na włosy )
6. Tabela wartości odżywczych
Nazwa |
Wartość |
Wartość energetyczna |
40 kcal |
Białko ogółem |
1,10 g |
Tłuszcz |
0,10 g |
Węglowodany |
9,34 g (w tym cukry proste 4,24) |
Błonnik |
1,7 g |
Witamina C |
7,4 mg |
Tiamina |
0,046 mg |
Ryboflawina |
0,027 mg |
Niacyna |
0,116 mg |
Witamina B6 |
0,120 mg |
Kwas foliowy |
19 µg |
Witamina A |
2 IU |
Witamina K |
0.4 µg |
Witamina E |
0.02 mg |
Żelazo |
0,21 mg |
Magnez |
10 mg |
Fosfor |
29 mg |
Potas |
146 mg |
Sód |
4 mg |
Cynk |
0,17 mg |
7. Przeciwwskazania do spożywania cebuli
- choroby nerek
- silne zaparcia
- choroby układu pokarmowego
- niewydolność serca
8. Cebula i jej plusy
- działa przeciwbakteryjnie
- surowa lub duszona na wodzie poprawia trawienie
- zapobiega zakrzepom, nadciśnieniu i obniży poziom cholesterolu
- zmniejsza ryzyko rozwoju raka
- poprawia odporność organizmu
CIEKAWOSTKA – JESTEŚ PRZEZIĘBIONA / PRZEZIĘBIONY ? Spróbuj syrop z cebuli !
- Syrop z cebuli na szybko – posiekaj średnią cebulę, połóż na talerzyku, zasyp 2 łyżkami cukru i odstaw w ciepłe miejsce na kilka godzin, po czym pij wydzielający się syrop i dodawaj kolejne porcje cukru.
- Syrop z cebuli odstawiony na całą noc – pokrój drobno średnią cebulę, przełóż do słoika, dodaj 2 łyżki miodu, wymieszaj, zamknij słoik i odstaw na noc. Do cebuli można też dodać pokrojone ząbki czosnku.