Chipsy z batatów
Szukasz zdrowej przekąski, idealnej do oglądania filmu, która zastąpi popcorn czy chipsy? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne, zdrowe i domowe chipsy z batatów!
Składniki
- 3 średniej wielkości bataty
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Szczypta soli
- Szczypta papryki słodkiej
- Szczypta papryki ostrej
Wykonanie
- Nastaw piekarnik na 160⁰C z termoobiegiem.
- Obierz bataty i pokrój je w cienkie plastry.
- Plasterki zalej zimną wodą i mocz przez 3 minuty, a następnie osusz ręcznikiem papierowym.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż bataty, jeden obok drugiego.
- Posmaruj plastry cienką warstwą oliwy, używając pędzelka cukierniczego.
- Posyp solą i paprykami.
- Piecz przez około 20 minut, kontrolując stopień wysuszenia i ewentualnie odwracając na drugą stronę.
- Chipsy są gotowe, gdy staną się suche i zarumienione.