ładowanie...
slogan
Chleb na zakwasie

Sprawdzony przepis na pyszny domowy chleb, który z pewnością przypadnie Ci do gustu. Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!

 

Chleb na zakwasie

Składniki

  • Mąka żytnia: 250 gramów
  • Zakwas chlebowy: 15 gramów (w przepisie podany był zakwas chlebowy w proszku 7g)
  • Drożdże instant: 0.5 opakowania
  • Ciepła woda: 175 mililitrów
  • Sól: 0.5 łyżeczki
  • Olej: 1 łyżka
  • Miód: 1 łyżka (w przepisie proponowano dodanie melasy, zastąpiłam miodem)
  • Mąka do obsypania: 3 łyżki
  • Tłuszcz do posmarowania miski: 1 łyżka (u mnie olej)

Wykonanie

  • Przygotowanie ciasta:

    • Mąkę mieszamy z solą.
    • Dodajemy 175 ml ciepłej wody, miód, zakwas chlebowy, drożdże instant oraz łyżkę oleju.
    • Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut.

 

  • Fermentacja:

    • Ciasto wkładamy do posmarowanej tłuszczem miski.
    • Przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

 

  • Formowanie chleba:

    • Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i chwilę wyrabiamy.
    • Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy chleb wilgotnymi rękoma.
    • Nacinamy ciasto w kilku miejscach i zostawiamy na godzinę, aby jeszcze podrosło.

 

  • Przygotowanie do pieczenia:

    • Ciasto możemy posypać ulubionymi ziarnami, np. słonecznikiem, dynią lub czarnuszką.

 

  • Pieczenie:

    • Pieczemy chleb przez 35 minut w temperaturze 200°C na dolnej półce piekarnika.

 

Źródło

Przepis pochodzi z książki "Smakowite pieczywo".
Polska-Gotuje.pl: Chleb pszenno-żytni na zakwasie

#domowychleb #przepisnachleb #zakwaschlebowy
Następna lekcja
Załóż Konto Opiekunki z Panią Sztelką
stela
Kliknij
Zmiana języka