Chleb na zakwasie
Sprawdzony przepis na pyszny domowy chleb, który z pewnością przypadnie Ci do gustu. Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
Składniki
- Mąka żytnia: 250 gramów
- Zakwas chlebowy: 15 gramów (w przepisie podany był zakwas chlebowy w proszku 7g)
- Drożdże instant: 0.5 opakowania
- Ciepła woda: 175 mililitrów
- Sól: 0.5 łyżeczki
- Olej: 1 łyżka
- Miód: 1 łyżka (w przepisie proponowano dodanie melasy, zastąpiłam miodem)
- Mąka do obsypania: 3 łyżki
- Tłuszcz do posmarowania miski: 1 łyżka (u mnie olej)
Wykonanie
-
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę mieszamy z solą.
- Dodajemy 175 ml ciepłej wody, miód, zakwas chlebowy, drożdże instant oraz łyżkę oleju.
- Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut.
-
Fermentacja:
- Ciasto wkładamy do posmarowanej tłuszczem miski.
- Przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
-
Formowanie chleba:
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i chwilę wyrabiamy.
- Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy chleb wilgotnymi rękoma.
- Nacinamy ciasto w kilku miejscach i zostawiamy na godzinę, aby jeszcze podrosło.
-
Przygotowanie do pieczenia:
- Ciasto możemy posypać ulubionymi ziarnami, np. słonecznikiem, dynią lub czarnuszką.
-
Pieczenie:
- Pieczemy chleb przez 35 minut w temperaturze 200°C na dolnej półce piekarnika.