Kiedyś CHRZANU używano wyłącznie w celach leczniczych. Poznaj przepis na syrop chrzanowy idealny na kaszel!
1. Kiedyś CHRZANU używano wyłącznie w celach leczniczych, jednak dzięki walorom smakowym doskonale sprawdza się również w kuchni.
2. Chrzan pochodzi z terenów Europy Południowej, Zachodniej Azji i Rosji. Jednakże dzięki swojej odporności na zmienne warunki atmosferyczne może być uprawiany niemal na całym świecie.
3. 100 g chrzanu zawiera 48 kcal.
4. W korzeniu chrzanu znajduje się witamina C, będąca silnym przeciwutleniaczem, witamina B, odpowiedzialna za funkcjonowanie komórek organizmu. Posiada również takie składniki mineralne jak potas, fosfor, sód, żelazo, mangan, cynk, wapń, magnez i miedź, co wspiera proces metabolizmu, odpowiednią regulację pracy serca oraz ciśnienia.
5. Zastosowanie chrzanu
- Gastronomia
- Medycyna naturalna
6. Tabela wartości odżywczych
Wartość energetyczna |
48,0 kcal |
Białko |
1,18 g |
Węglowodany |
11,29 g |
Cukier |
7,99 g |
Błonnik |
3,30 g |
Tłuszcz |
0,69 g |
Tłuszcze nasycone |
0,09 g |
Tłuszcze jednonienasycone |
0,13 g |
Tłuszcze wielonienasycone |
0,34 g |
Cholesterol |
0 mg |
Witamina C |
24,9 mg |
Równoważnik folianów |
57,0 µg |
Witamina B1 - tiamina |
0,01 mg |
Witamina B2 - ryboflawina |
0,02 mg |
Witamina B3 - witamina PP - niacyna |
0,39 mg |
Witamina B5 - kwas pantotenowy |
0,09 mg |
Witamina B6 - pirydoksyna |
0,07 mg |
Witamina B9 - kwas foliowy |
57,0 µg |
Witamina B4 - cholina |
6,50 mg |
Witamina B12 - kobalamina |
0 µg |
Witamina A |
2,00 i.u. |
Witamina A |
0 µg RAE |
Retinol |
0 µg |
Alpha karoten |
0 µg |
Beta karoten |
1,00 µg |
Beta-kryptoksantyna |
0 µg |
Likopen |
0 µg |
Luteina+Zeaksantyna |
10,00 µg |
Witamina E |
0,01 mg |
Witamina D |
0 µg |
Witamina D |
0 i.u. |
Witamina K |
1,30 µg |
Wapń |
56,0 mg |
Żelazo |
0,42 mg |
Magnez |
27,0 mg |
Fosfor |
31,0 mg |
Potas |
246 mg |
Sód |
420 mg |
Cynk |
0,83 mg |
Miedź |
0,06 mg |
Mangan |
0,13 mg |
Selen |
2,80 µg |
Woda |
85,1 g |
7. Przeciwwskazania do spożywania chrzanu
Z chrzanu powinny zrezygnować osoby cierpiące na wrzody żołądka i dwunastnicy. A także nie zaleca się go osobom cierpiących na problemy z tarczycą.
8. Zalety chrzanu
- udrażnia zatoki
- łagodzi kaszel
- niweluje bóle reumatyczne
- zmniejsza ryzyko występowania nowotworów
- poprawia przemianę materii
- zapobiega dolegliwościom trawiennym
- obniża poziom złego cholesterolu
- podnosi odporność organizmu
Przepis na syrop z chrzanu idealny na kaszel
Składniki:
- 100 g świeżego, utartego chrzanu
- ½ szklanki przestudzonej wody
- 100 g miodu
Do 100 g utartego chrzanu dodajemy 0,5 szklanki przegotowanej i przestudzonej wody. Powstały sok należy przecisnąć, a następnie dodać do niego miód i wymieszać.
Tak przygotowaną miksturę pijemy 3 razy dziennie po 1 łyżce. Jest to sprawdzony sposób na kaszel! Dodatkowo, oddychanie naparem z chrzanu doskonale udrażnia zatkane zatoki.