ładowanie...
Chrzan
Chrzan Wiem co jem
#chrzan #dobrasztela.pl #warzywa #wiemcojem #witaminy

Kiedyś CHRZANU używano wyłącznie w celach leczniczych. Poznaj przepis na syrop chrzanowy idealny na kaszel!

30 marca 2021
Chrzan
Chrzan
Chrzan

1. Kiedyś CHRZANU używano wyłącznie w celach leczniczych, jednak dzięki walorom smakowym doskonale sprawdza się również w kuchni.  
 

2. Chrzan pochodzi z terenów Europy Południowej, Zachodniej Azji i Rosji. Jednakże dzięki swojej odporności na zmienne warunki atmosferyczne może być uprawiany niemal na całym świecie.
 

3. 100 g chrzanu zawiera 48 kcal.
 

4. W korzeniu chrzanu znajduje się witamina C, będąca silnym przeciwutleniaczem, witamina B, odpowiedzialna za funkcjonowanie komórek organizmu. Posiada również takie składniki mineralne jak potas, fosfor, sód, żelazo, mangan, cynk, wapń, magnez i miedź, co wspiera proces metabolizmu, odpowiednią regulację pracy serca oraz ciśnienia.   

5. Zastosowanie chrzanu

  • Gastronomia
  • Medycyna naturalna

 

6. Tabela wartości odżywczych

Wartość energetyczna

48,0 kcal

Białko

1,18 g

Węglowodany

11,29 g

Cukier

7,99 g

Błonnik

3,30 g

Tłuszcz

0,69 g

Tłuszcze nasycone

0,09 g

Tłuszcze jednonienasycone

0,13 g

Tłuszcze wielonienasycone

0,34 g

Cholesterol

0 mg

Witamina C

24,9 mg

Równoważnik folianów

57,0 µg

Witamina B1 - tiamina

0,01 mg

Witamina B2 - ryboflawina

0,02 mg

Witamina B3 - witamina PP - niacyna

0,39 mg

Witamina B5 - kwas pantotenowy

0,09 mg

Witamina B6 - pirydoksyna

0,07 mg

Witamina B9 - kwas foliowy

57,0 µg

Witamina B4 - cholina

6,50 mg

Witamina B12 - kobalamina

0 µg

Witamina A

2,00 i.u.

Witamina A

0 µg RAE

Retinol

0 µg

Alpha karoten

0 µg

Beta karoten

1,00 µg

Beta-kryptoksantyna

0 µg

Likopen

0 µg

Luteina+Zeaksantyna

10,00 µg

Witamina E

0,01 mg

Witamina D

0 µg

Witamina D

0 i.u.

Witamina K

1,30 µg

Wapń

56,0 mg

Żelazo

0,42 mg

Magnez

27,0 mg

Fosfor

31,0 mg

Potas

246 mg

Sód

420 mg

Cynk

0,83 mg

Miedź

0,06 mg

Mangan

0,13 mg

Selen

2,80 µg

Woda

85,1 g

  

7. Przeciwwskazania do spożywania chrzanu

Z chrzanu powinny zrezygnować osoby cierpiące na wrzody żołądka i dwunastnicy. A także nie zaleca się go osobom cierpiących na problemy z tarczycą.
 

8. Zalety chrzanu  

  • udrażnia zatoki
  • łagodzi kaszel
  • niweluje bóle reumatyczne
  • zmniejsza ryzyko występowania nowotworów
  • poprawia przemianę materii
  • zapobiega dolegliwościom trawiennym
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • podnosi odporność organizmu 

 

Przepis na syrop z chrzanu idealny na kaszel

Składniki:

  • 100 g świeżego, utartego chrzanu
  • ½ szklanki przestudzonej wody
  • 100 g miodu

Do 100 g utartego chrzanu dodajemy 0,5 szklanki przegotowanej i przestudzonej wody. Powstały sok należy przecisnąć, a następnie dodać do niego miód i wymieszać.

Tak przygotowaną miksturę pijemy 3 razy dziennie po 1 łyżce. Jest to sprawdzony sposób na kaszel! Dodatkowo, oddychanie naparem z chrzanu doskonale udrażnia zatkane zatoki.

Zobacz inne artykuły
Dynia
Dynia
Przejdź
Rzodkiewka
Rzodkiewka
Przejdź
Rabarbar
Rabarbar
Przejdź
Kalafior
Kalafior
Przejdź
Zmiana języka