Ciastka kruche z dżemem
Ciastka kruche z dżemem to smak dzieciństwa i klasyka domowych wypieków. Proste w wykonaniu, a efekt – jak z dobrej cukierni.


Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła (zimnego)
- 1 żółtko
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżka zimnej wody (w razie potrzeby)
- szczypta soli
- ok. 100 g dżemu (np. malinowego, porzeczkowego, morelowego)

Przygotowanie
Przygotowanie kruchego ciasta
- Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier puder, sól i pokrojone masło.
- Rozetrzyj palcami na kruszonkę, dodaj żółtko i zagnieć szybko ciasto.
- W razie potrzeby dodaj łyżkę zimnej wody.
- Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na min. 30 minut.
Formowanie i pieczenie ciastek
- Rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość ok. 4 mm.
- Wycinaj ciastka – połowę z dziurką na środek.
- Piecz w 180°C przez 10–12 minut, aż lekko się zezłocą.
- Po ostudzeniu zlepiaj po dwa – pełne z dziurką – z porcją dżemu pośrodku.
- (Opcjonalnie) Posyp cukrem pudrem.

Porady
Jakie dżemy sprawdzą się najlepiej?
Najlepiej używać gęstych dżemów – nie wypłyną podczas pieczenia i łatwo się rozsmarowują. Dobrze sprawdzają się:
- dżem z czarnej porzeczki
- dżem malinowy bez pestek
- marmolada morelowa lub różana