Ciasto cukinia-kakao
Dodatek cynamonu oraz mieszanka mąki żytniej i pszennej sprawia, że ciasto jest niezwykle puszyste i pyszne! Sprawdź poniższy przepis. Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku na dole strony i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
Składniki
- 1,5 szklanki startej cukinii (odcisnąć sok)
- 2 i 1/2 szklanki mąki (mieszałam żytnią i pszenną)
- 3 jajka
- 80g rodzynek
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- Bakalie: garść słonecznika, garść orzechów włoskich, garść orzechów laskowych, garść migdałów
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do 190°C.
- Wysmarować masłem formę do pieczenia.
- Utrzeć olej z cukrem, dodać jajka i mąkę, a potem pozostałe składniki.
- Na końcu dodać cukinię, rodzynki i bakalie.
- Przelać ciasto do formy i piec około 50 minut/do suchego patyczka.