ładowanie...
slogan
Ciasto Pani Walewska

Ciasto Pani Walewska, nazywane również Pychotką, to klasyczny wypiek, który zachwyca kruchym spodem, delikatnym kremem i chrupiącą bezą z dodatkiem bakalii. Pani Magdalena z kanału Magdalenkowe Frykasy przygotowała sprawdzony przepis na to wyjątkowe ciasto, które łączy tradycję z doskonałym smakiem. Jeśli szukasz deseru, który oczaruje Twoich gości i stanie się gwiazdą rodzinnych spotkań, koniecznie wypróbuj tę recepturę. Krok po kroku pokażemy, jak przygotować Panią Walewską w domowym zaciszu!

 

Ciasto Pani Walewska

Składniki

1 szklanka = 250 ml]

CIASTO

  • 500g mąki tortowej
  • 4 jaja "M" / 3 jaja "L"
  • 1/3 szklanki cukru
  • 250g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki gęstej śmietany

KREM

  • 2x budyń waniliowy / śmietankowy
  • 1/2 l mleka 3,2 %
  • 250g mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru

BEZA

  • Białka od żółtek z ciasta
  • 1/3 cukru drobnego lub kryształu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

DODATKI

  • dżem z czarnej porzeczki / powidła śliwkowe
  • Orzechy włoskie, ilość wg uznania 


Wykonanie

#ciastozkremem #ciastoPaniWalewska #przepisykulinarne #MagdalenkoweFrykasy
Następna lekcja
Załóż Konto Opiekunki z Panią Sztelką
stela
Kliknij
Zmiana języka