Cykoria, choć nadal nie doceniona w Polsce jest bardzo zdrowym warzywem, wspomaga pracę wątroby oraz jest niskokaloryczna...
1. Cykoria, choć nadal nie doceniona w Polsce jest bardzo zdrowym warzywem, wspomaga pracę wątroby oraz jest niskokaloryczna.
2. Warzywo to rośnie w Europie, Azji i Afryce.
3. Wartość energetyczna na 100g to 23 kcal
4. Witaminy, które znajdują się w cykorii:
- Witamina B1 ( tiamina )
Pobudza apetyt, ułatwia oddychanie komórkowe, reguluje czynność układu nerwowego, mięśni, serca. Odpowiada za prawidłowy wzrost i rozwój organizmu. - Witamina B2
pełni ważne funkcje w organizmie - jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania centralnego i obwodowego układu nerwowego oraz układu odpornościowego. - Witamina C
najczęściej kojarzona jest ze wzmacnianiem odporności organizmu, hamuje proces starzenia się skóry i wspomaga układ krążenia. - Kwas foliowy
reguluje funkcjonowanie i wzrost wszystkich komórek oraz chroni nas przed anemią.
5. Zastosowanie cykorii
- Gastronomia
6. Wartości odżywcze
Zawiera mnóstwo cennych składników m.in. witamin i minerałów, jak:
- sód
- potas
- magnez
- mangan
- żelazo
- miedź
- cynk
- fosfor
- karoten
i witaminy B1, B2, C, kwas foliowy.
Delikatną nutę goryczki wyczuwalną w smaku cykoria zawdzięcza dwóm składnikom: laktucynie i laktukopikrynie, które dodatkowo pobudzają apetyt i dobrze wpływają na wątrobę.
7. Przeciwwskazania do spożywania cykroii
- Brak
8. Cykoria i jej plusy
- Dobrze wpływa na wątrobę, stymulując ją do wydzielania większej ilości żółci.
- Poprawia trawienie
- Idealna na odchudzanie ( niskokaloryczna )
- Poprawia koloryt skóry
- usprawnia działanie przewodu pokarmowego
CIEKAWOSTKA
Wybierając cykorię staraj się szukać jak najbielszych główek – zzieleniałe listki świadczą o tym, że warzywo zgorzkniało pod wpływem światła.