ładowanie...
Cykoria
Cykoria Wiem co jem
#cykoria #dobrasztela.pl #warzywa #wiemcojem #witaminy

Cykoria, choć nadal nie doceniona w Polsce jest bardzo zdrowym warzywem, wspomaga pracę wątroby oraz jest niskokaloryczna...

23 stycznia 2020
Cykoria
Cykoria
Cykoria

1. Cykoria, choć nadal nie doceniona w Polsce jest bardzo zdrowym warzywem, wspomaga pracę wątroby oraz jest niskokaloryczna.

2. Warzywo to rośnie w Europie, Azji i Afryce.

3. Wartość energetyczna na 100g to 23 kcal

4. Witaminy, które znajdują się w cykorii:

  • Witamina B1 ( tiamina )
    Pobudza apetyt, ułatwia oddychanie komórkowe, reguluje czynność układu nerwowego, mięśni, serca. Odpowiada za prawidłowy wzrost i rozwój organizmu.
  • Witamina B2
    pełni ważne funkcje w organizmie - jest niezbędna do prawidłowego  funkcjonowania centralnego i obwodowego układu nerwowego oraz układu odpornościowego.
  • Witamina C
    najczęściej kojarzona jest ze wzmacnianiem odporności organizmu, hamuje proces starzenia się skóry i wspomaga układ krążenia.
  • Kwas foliowy
    reguluje funkcjonowanie i wzrost wszystkich komórek oraz chroni nas przed anemią.

5. Zastosowanie cykorii

  • Gastronomia

6. Wartości odżywcze

Zawiera mnóstwo cennych składników  m.in. witamin i minerałów, jak:

  • sód
  • potas
  • magnez
  • mangan
  • żelazo
  • miedź
  • cynk
  • fosfor
  • karoten

    i witaminy B1B2Ckwas foliowy.

Delikatną nutę goryczki wyczuwalną w smaku cykoria zawdzięcza dwóm składnikom: laktucynie i laktukopikrynie, które dodatkowo pobudzają apetyt i dobrze wpływają na wątrobę.

7. Przeciwwskazania do spożywania cykroii

  • Brak

8. Cykoria i jej plusy

  • Dobrze wpływa na wątrobę, stymulując ją do wydzielania większej ilości żółci.
  • Poprawia trawienie
  • Idealna na odchudzanie ( niskokaloryczna )
  • Poprawia koloryt skóry
  • usprawnia działanie przewodu pokarmowego

 

CIEKAWOSTKA
Wybierając cykorię staraj się szukać jak najbielszych główek – zzieleniałe listki świadczą o tym, że warzywo zgorzkniało pod wpływem światła.

Zobacz inne artykuły
Brukselka
Brukselka
Przejdź
Szparagi
Szparagi
Przejdź
Jarmuż
Jarmuż
Przejdź
Fasola
Fasola
Przejdź
Zmiana języka