ładowanie...
Cytryna
Cytryna Wiem co jem
#cytryna #wiemcojem #witaminy #właściwości #zdrowie

Cytryna, poprawia trawienie oraz niweluje ból głowy. Choć nie jest królową pod kątem ilości witaminy C, ma wiele właściwości prozdrowotnych...

15 stycznia 2021
Cytryna
Cytryna
Cytryna

1. Cytryna jest jednym z najczęściej wykorzystywanych owoców, nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również kosmetycznym. Choć nie zawiera najwięcej witaminy C to posiada zróżnicowane właściwości prozdrowotne.

2. Cytryna jako pierwsza została doceniona w Chinach i Indiach.


3. Przykładowo średniej wielkości cytryna (85 g) zawiera około 25 kalorii (kcal).

4. Witaminy, które znajdują się w cytrynie

  • Witamina A
     Ma duży udział w procesie widzenia, wpływa na wzrost, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu.
  • Witamina B1
    Pobudza apetyt, ułatwia oddychanie komórkowe, reguluje czynność układu nerwowego, mięśni, serca. Odpowiada za prawidłowy wzrost i rozwój organizmu.
  • Witamina B2
    pełni ważne funkcje w organizmie - jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania centralnego i obwodowego układu nerwowego oraz układu odpornościowego.
  • Witamina B6
     odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca, a także podnosi odporność organizmu.
  • Witamina C
    najczęściej kojarzona jest ze wzmacnianiem odporności organizmu, hamuje proces starzenia się skóry i wspomaga układ krążenia.
  • Witamina E
     „witamina młodości” jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki. Działa przeciw zakrzepom.
  • Kwas foliowy
    reguluje funkcjonowanie i wzrost wszystkich komórek oraz chroni nas przed anemią.

 

5. Zastosowanie cytryny:

  • W kuchni ( potrawy, dodatek do ciast i napoi )
  • W kosmetyce ( naturalny dezodorant, działa antybakteryjnie)


6. Tabela wartości odżywczych

Nazwa

Wartość

Wartość kaloryczna

29 kcal

Białko

1.10 g

Tłuszcze

0.30 g

Kwasy tłuszczowe nasycone

0.039 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone

0.011 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone

0.089 g

Węglowodany

9.32 g (w tym cukry proste 2.50 g)

Błonnik

2.8 g

Fosfor

16  mg

Potas

138  mg

Sód

2 mg

Wapń

26 mg

Żelazo

0.040 mg

Niacyna

0.60  mg

Magnez

8 mg

Cynk

0.06 mg

Witamina B1

0.040 mg

Witamina B2

0.020 mg

Niacyna

0.100 mg

Witamina B6

0.080 mg

Kwas foliowy

11 µg

Witamina E

0.15 mg

Witamina C

53.0 mg

Witamina A

22 UI

 

7. Przeciwwskazania do spożywania cytryny

Refluks żołądka, nadwrażliwość zębów

 

8. Cytryna plusy i minusy

PLUSY:

  • cytryna na reumatoidalne zapalenie stawów
  • ma właściwości przeciwnowotworowe
  • pozwala zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu
  • cytryna zwiera błonnik, który wspiera odchudzanie
  • poprawia procesy trawienne
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • chroni organizm przed infekcjami
  • pobudza
  • niweluje ból głowy
     

MINUSY:

  • uszkodzenie szkliwa zębów
  • zgaga

 

9. CIEKAWOSTKA 
Sok z cytryny wybiela plamy na rękach po obieraniu warzyw, dodany do ryby powoduje, że znika charakterystyczny zapach.

Zobacz inne artykuły
Pomelo
Pomelo
Przejdź
Jabłka
Jabłka
Przejdź
Banan
Banan
Przejdź
Gruszka
Gruszka
Przejdź
Zmiana języka