Cytryna, poprawia trawienie oraz niweluje ból głowy. Choć nie jest królową pod kątem ilości witaminy C, ma wiele właściwości prozdrowotnych...
1. Cytryna jest jednym z najczęściej wykorzystywanych owoców, nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również kosmetycznym. Choć nie zawiera najwięcej witaminy C to posiada zróżnicowane właściwości prozdrowotne.
2. Cytryna jako pierwsza została doceniona w Chinach i Indiach.
3. Przykładowo średniej wielkości cytryna (85 g) zawiera około 25 kalorii (kcal).
4. Witaminy, które znajdują się w cytrynie
- Witamina A
Ma duży udział w procesie widzenia, wpływa na wzrost, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu. - Witamina B1
Pobudza apetyt, ułatwia oddychanie komórkowe, reguluje czynność układu nerwowego, mięśni, serca. Odpowiada za prawidłowy wzrost i rozwój organizmu. - Witamina B2
pełni ważne funkcje w organizmie - jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania centralnego i obwodowego układu nerwowego oraz układu odpornościowego. - Witamina B6
odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca, a także podnosi odporność organizmu. - Witamina C
najczęściej kojarzona jest ze wzmacnianiem odporności organizmu, hamuje proces starzenia się skóry i wspomaga układ krążenia. - Witamina E
„witamina młodości” jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki. Działa przeciw zakrzepom. - Kwas foliowy
reguluje funkcjonowanie i wzrost wszystkich komórek oraz chroni nas przed anemią.
5. Zastosowanie cytryny:
- W kuchni ( potrawy, dodatek do ciast i napoi )
- W kosmetyce ( naturalny dezodorant, działa antybakteryjnie)
6. Tabela wartości odżywczych
Nazwa |
Wartość |
Wartość kaloryczna |
29 kcal |
Białko |
1.10 g |
Tłuszcze |
0.30 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
0.039 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
0.011 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
0.089 g |
Węglowodany |
9.32 g (w tym cukry proste 2.50 g) |
Błonnik |
2.8 g |
Fosfor |
16 mg |
Potas |
138 mg |
Sód |
2 mg |
Wapń |
26 mg |
Żelazo |
0.040 mg |
Niacyna |
0.60 mg |
Magnez |
8 mg |
Cynk |
0.06 mg |
Witamina B1 |
0.040 mg |
Witamina B2 |
0.020 mg |
Niacyna |
0.100 mg |
Witamina B6 |
0.080 mg |
Kwas foliowy |
11 µg |
Witamina E |
0.15 mg |
Witamina C |
53.0 mg |
Witamina A |
22 UI |
7. Przeciwwskazania do spożywania cytryny
Refluks żołądka, nadwrażliwość zębów
8. Cytryna plusy i minusy
PLUSY:
- cytryna na reumatoidalne zapalenie stawów
- ma właściwości przeciwnowotworowe
- pozwala zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu
- cytryna zwiera błonnik, który wspiera odchudzanie
- poprawia procesy trawienne
- oczyszcza organizm z toksyn
- chroni organizm przed infekcjami
- pobudza
- niweluje ból głowy
MINUSY:
- uszkodzenie szkliwa zębów
- zgaga
9. CIEKAWOSTKA
Sok z cytryny wybiela plamy na rękach po obieraniu warzyw, dodany do ryby powoduje, że znika charakterystyczny zapach.