Wypróbuj owoce CZARNEGO BZU, jeśli męczy Cię grypa, podwyższona temperatura czy chociażby zapalenie spojówek! Sprawdź więcej...
Okres jesienno-zimowy to trudny czas dla naszego organizmu.
Warto więc odpowiednio się na niego przygotować.
Z tego powodu ruszamy z ZIELNIKIEM DOBREJ SZTELI, w którym poznacie właściwości ziół
oraz przepisy na napary, które pozwolą organizmowi wytrwać w czasie przeziębień i grypy.
TYM RAZEM PRZEDSTAWIAMY CZARNY BEZ!
Co zawiera w sobie czarny bez
- pektyny
- garbniki
- glikozydy antocyjanowe
- kwasy owocowe
- witamina C
- prowitamina A
- sole mineralne
- glin
- żelazo
- potas
- sód
- wapń
Właściwości czarnego bzu
- działa napotne
- działa moczopędne
- działa przeczyszczająco
- działa przeciwbólowo
- oczyszcza z toksyn
- pomaga w bólach reumatycznych
- pomaga w stanach zapalnych skóry
- pomaga w stanach zapalnych żołądka i jelit
- pomaga w rwie kulszowej i nerwobólach
- wzmacnia funkcjonowanie układu immunologicznego
- wspomaga leczenie depresji i zaburzeń psychicznych
- pomaga w leczeniu chorób wirusowych
- wspomaga leczenie cukrzycy
- pomaga w leczeniu zapalenia spojówek
Domowe sposoby na zastosowanie czarnego bzu
- sok z owoców czarnego bzu na trawienie
sok z czarnego bzu reguluje trawienie, działa moczopędnie oraz łagodzi ból, aby go wykonać potrzebny jest 1 kg owoców czarnego bzu, 0,5 kg cukru oraz 200 ml wody. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i gotujemy pod przykryciem do momentu puszczenia soku. Ciepły sok przecedzamy i przelewamy do słoiczków.
- herbata z kwiatów czarnego bzu działa rozkurczowo
wykazuje silne działanie napotne, wykrztuśne oraz rozkurczowe. Wystarczą 2 łyżki suszonych kwiatów bzu zalane wrzątkiem. Następnie trzymane pod przykryciem przez 15 minut. Spożywamy ok. 3 filiżanki dziennie.
- napar z kwiatów bzu na wysoką temperaturę
napar pomaga w przypadku wysokiej temperatury, ułatwia odkrztuszanie, a także wzmacnia błony śluzowe dróg oddechowych. Należy przygotować 1 łyżkę suszonych kwiatów, którą zalewamy szklanką wodą. Odstawiamy na 15 minut i pijemy 3 razy dziennie.
- napar z kwiatów bzu w stanie zapalnym
napar można również wykorzystać jako płukankę do jamy ustnej w stanach zapalnych lub w przypadku stanów zapalnych oczu i spojówek.
Przepis na syrop z owoców czarnego bzu
Składniki:
- 1 kg dojrzałych owoców
- 800 g cukru
- 500 ml wody
Wykonanie:
1. Owoce umieszczamy w garnku.
2. Zalewamy je wodą i dodajemy cukier.
3. Gotujemy do momentu, aż owoce puszczą sok.
4. Przecedzamy syrop przez sitko i gazę.
5. Przelewamy do butelek.
Syrop można stosować profilaktycznie, a także w przypadku grypy, osłabienia organizmu czy stanu podgorączkowego.