ładowanie...
slogan

Domowa lemoniada z imbirem

Domowa lemoniada z imbirem to naturalny sposób na orzeźwienie w upalne dni i wsparcie odporności. Łączy w sobie cytrusową świeżość z delikatną pikantnością imbiru.

Domowa lemoniada z imbirem
domowa lemoniada z imbirem

Składniki

  • 1 litr wody (najlepiej filtrowanej lub gazowanej)
  • 2 cytryny
  • 2–3 cm świeżego imbiru
  • 1–2 łyżki miodu lub syropu z agawy (opcjonalnie)
  • kilka listków mięty (opcjonalnie)
  • kostki lodu do podania
domowa lemoniada z imbirem

Przygotowanie

  1. Cytryny dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem.
  2. Wyciśnij sok i przelej do dzbanka.
  3. Imbir obierz i zetrzyj na tarce lub pokrój na cienkie plasterki.
  4. Dodaj do soku imbir, wodę, miód (jeśli używasz) i wszystko wymieszaj.
  5. Odstaw do lodówki na 15–30 minut, by smaki się przegryzły.
  6. Przed podaniem dodaj lód i świeżą miętę.
domowa lemoniada z imbirem

Porady i ciekawostki

Właściwości lemoniady z imbirem

Lemoniada nie tylko orzeźwia, ale też wzmacnia odporność. Dzięki naturalnym składnikom może wspierać organizm w okresie przeziębień.

  • Cytryna to źródło witaminy C
  • Imbir działa przeciwzapalnie i rozgrzewająco
  • Miód łagodzi smak i wspiera układ odpornościowy

Warianty lemoniady z imbirem

Możesz łatwo zmieniać smak lemoniady, dodając inne owoce lub zioła. To świetna baza do eksperymentów – zarówno na co dzień, jak i na przyjęcia.

  • z pomarańczą lub limonką
  • z ogórkiem i bazylią
  • z sokiem z malin lub porzeczek
  • z naparem z zielonej herbaty
#domowalemoniada #lemoniadazimbirem #naorzeźwienie #naodporność
Załóż Konto Opiekunki z Panią Sztelką
stela
Kliknij
Zmiana języka