ładowanie...
slogan

Domowy ketchup z cukinii

Domowy ketchup z cukinii to warzywna alternatywa dla sklepowego sosu. Łagodny, lekko słodki i pełen aromatu – idealny dla dzieci i dorosłych.

Domowy ketchup z cukinii
domowy ketchup z cukinii

Składniki

  • 1,5 kg cukinii (waga po obraniu i usunięciu pestek)
  • 500 g cebuli
  • 100 ml octu jabłkowego lub spirytusowego 10%
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 100 ml oleju (np. rzepakowego)
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki miodu lub ksylitolu (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej lub chilli (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy lub curry (opcjonalnie)
domowy ketchup z cukinii

Przygotowanie

Przygotowanie warzyw do ketchupu

Cukinię i cebulę należy najpierw podsmażyć, by wydobyć z nich smak i pozbyć się nadmiaru wody. Im dłuższe duszenie, tym lepsza konsystencja.

  1. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw na 20 minut, potem odciśnij wodę.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju na złoto.
  3. Dodaj cukinię, duś razem przez 30–40 minut pod przykryciem, często mieszając.

Doprawianie i blendowanie ketchupu

Po uduszeniu warzyw dodajesz przyprawy i koncentrat, a całość miksujesz na gładko. Gotowy ketchup ma intensywny smak i kremową konsystencję.

  1. Dodaj ocet, koncentrat pomidorowy, przyprawy i ewentualnie słodzik.
  2. Gotuj kolejne 15–20 minut, mieszając co kilka minut.
  3. Zmiksuj na gładki sos blenderem ręcznym lub kielichowym.

Przechowywanie ketchupu z cukinii

  1. Przelej gorący ketchup do wyparzonych słoików.
  2. Pasteryzuj 10–15 minut lub postaw do góry dnem do wystudzenia.
  3. Przechowuj w chłodnym miejscu – po otwarciu trzymaj w lodówce.
#domowyketchup #ketchupzcukinii #bezkonserwantów
Załóż Konto Opiekunki z Panią Sztelką
stela
Kliknij
Zmiana języka