ładowanie...
slogan

Drożdżówki z serem i kruszonką

Drożdżówki z serem i kruszonką to pachnący klasyk, który wprowadza domową atmosferę już od rana. Idealne na leniwe weekendy, podwieczorek z kawą lub słodką przekąskę dla gości.

Drożdżówki z serem i kruszonką
drożdżówki z serem i kruszonką

Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 80 g masła (roztopionego)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 250 g twarogu półtłustego (zmielonego lub z wiaderka)
  • 1 żółtko
  • 2–3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
drożdżówki z serem i kruszonką

Przygotowanie

Jak przygotować ciasto drożdżowe

  1. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru i odstaw na 10 minut.
  2. Do miski wsyp mąkę, resztę cukru, sól, dodaj jajka, wyrośnięty rozczyn i masło.
  3. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto – ok. 10 minut ręcznie lub 5 minut mikserem.
  4. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 60–90 minut.

Formowanie drożdżówek z serem

  1. Wyrośnięte ciasto podziel na 10–12 części i uformuj kulki.
  2. Ułóż je na blaszce i spłaszcz, tworząc wgłębienie.
  3. Na środek każdej drożdżówki nałóż porcję masy serowej.
  4. Wierzch posyp kruszonką (masło + cukier + mąka rozcierane w palcach).

Pieczenie drożdżówek z kruszonką

  1. Piecz w 180°C (góra–dół) przez 20–25 minut.
  2. Po upieczeniu możesz je oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
#drożdżówkazserem #zkruszonką #domowywypiek
Załóż Konto Opiekunki z Panią Sztelką
stela
Kliknij
Zmiana języka