ładowanie...
Dzika róża
Dzika róża Wiem co jem
#dobrasztela.pl #dzikaróża #owoce #wartościiwłaściwości #wiemcojem

Wzmacnia odporność, zwalcza miażdżycę, leczy niestrawność - właściwości zdrowotne DZIKIEJ RÓŻY są znane na całym świecie, sprawdź więcej...

13 listopada 2020

1. Dziką różę możemy obecnie spotkać w 23 różnych odmianach. Bardzo często stosuje się ją w ziołolecznictwie i kosmetologii, a jej właściwości zdrowotne i kulinarne znane są na całym świecie.
 

2. Obecnie dziką różę można spotkać niemal na całym świecie, jednak pochodzi ona najprawdopodobniej ze starożytnego Rzymu - z zapisów wynika, że wykorzystywano ją głównie do oczyszczania organizmu z toksyn.
 

3. Wartość energetyczna na 100 gram to 162 kcal.
 

4. Owoce dzikiej róży są źródłem wielu witamin: A, E, B1, B2, K, a także innych grup związków takich jak: flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, karotenoidy i pektyny. Związki te są uważane za bardzo energetyzujące i pomocne w leczeniu wielu chorób. Flawonoidy są odpowiedzialne za właściwości przeciwzapalne, dzięki obecności galaktolipidów dzika róża ma zastosowanie jak środek przeciwzapalny i przeciwreumatyczny.
 

5. Zastosowanie dzikiej róży

  • Gastronomia
  • Medycyna
  • Kosmetyka
  • Zielarstwo


6. Tabela wartości odżywczych

Nazwa

Wartość

Wartość energetyczna

162 kcal

Białko

1,60 g

Węglowodany

38,2 g

Cukier

2,58 g

Błonnik

24,1 g

Tłuszcz

0,34 g

Tłuszcze nasycone

0 g

Tłuszcze jednonienasycone

0 g

Tłuszcze wielonienasycone

0 g

Cholesterol

0 mg

Witamina C

426 mg

Równoważnik folianów

0 µg

Witamina B1 - tiamina

0,02 mg

Witamina B2 - ryboflawina

0,17 mg

Witamina B3 - witamina PP - niacyna

1,30 mg

Witamina B5 - kwas pantotenowy

0,80 mg

Witamina B6 - pirydoksyna

0,08 mg

Witamina B9 - kwas foliowy

3,00 µg

Witamina B4 - cholina

12,00 mg

Witamina B12 - kobalamina

0 µg

Witamina A

4,345 i.u.

Witamina A

217 µg RAE

Retinol

0 µg

Alpha karoten

31,0 µg

Beta karoten

2,350 µg

Beta-kryptoksantyna

483 µg

Likopen

6,800 µg

Luteina+Zeaksantyna

2,001 µg

Witamina E

5,84 mg

Witamina D

0 µg

Witamina D

0 i.u.

Witamina K

25,9 µg

Wapń

169 mg

Żelazo

1,06 mg

Magnez

69,0 mg

Fosfor

61,0 mg

Potas

429 mg

Sód

4,00 mg

Cynk

0,25 mg

Miedź

0,11 mg

Mangan

1,02 mg

 

7. Przeciwwskazania do spożywania dzikiej róży

  • zaburzenia związane z żelazem takie jak hemochromatoza, talasemia lub niedokrwistość - należy zachować ostrożność, jeśli występuje którykolwiek z tych stanów. Witamina C w owocach róży może zwiększyć wchłanianie żelaza, co może pogorszyć stan zdrowia.
  • zawał serca - dzika róża zawiera rugosynę E, która może powodować zakrzepy krwi. U osoby po ataku serca, branie róży może zwiększyć ryzyko zakrzepów krwi lub innego zawału serca.
     

8. Dzika róża i jej plusy

  • reguluje nadciśnienie
  • wzmacnia odporność
  • łagodzi ból gardła
  • leczy niestrawność
  • łagodzi stany zapalne układu moczowego
  • leczy problemy jelitowe
  • wzmacnia naczynia krwionośne
  • łagodzi zwyrodnieniowe bóle stawów
  • usprawnia pracę wątroby i nerek
  • zwalcza miażdżycę
  • działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo
  • działa przeciwalergicznie i przeciwwrzodowo
  • zmniejsza uczucie zmęczenia
  • poprawia wygląd skóry

 

CIEKAWOSTKA 

Łatwy przepis na efektowne kandyzowane płatki dzikiej róży

Kandyzowane płatki róży często stosowane są w eleganckich tortach weselnych. Warto więc poznać łatwy przepis na tak efektowną dekorację swojego deseru czy napoju.

Potrzebujecie garść umytych i osuszonych dokładnie płatków dzikiej różny, białko jajka oraz biały cukier, koniecznie drobnoziarnisty.

Smarujemy dokładnie płatki róż białkiem z obu stron, obtaczamy w cukrze i odkładamy na papier do pieczenia na ok. 2 godziny.

Piękne kandyzowane płatki przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

 

SPRAWDŹ WARTOŚCI I WŁAŚCIWOŚCI INNYCH OWOCÓW, WARZYW, GRZYBÓW CZY ORZECHÓW: https://dobrasztela.pl/kacik-opiekunki/category/wiem-co-jem

MOŻESZ RÓWNIEŻ SKORZYSTAĆ ZE SPRAWDZONYCH PRZEPISÓW KULINARNYCH DOSTĘPNYCH TUTAJ: https://dobrasztela.pl/kacik-opiekunki/category/przepisy-kulinarne

Zobacz inne artykuły
Żurawina
Żurawina
Przejdź
Agrest
Agrest
Przejdź
Grejpfrut
Grejpfrut
Przejdź
Arbuz
Arbuz
Przejdź
Zmiana języka