Wzmacnia odporność, zwalcza miażdżycę, leczy niestrawność - właściwości zdrowotne DZIKIEJ RÓŻY są znane na całym świecie, sprawdź więcej...
1. Dziką różę możemy obecnie spotkać w 23 różnych odmianach. Bardzo często stosuje się ją w ziołolecznictwie i kosmetologii, a jej właściwości zdrowotne i kulinarne znane są na całym świecie.
2. Obecnie dziką różę można spotkać niemal na całym świecie, jednak pochodzi ona najprawdopodobniej ze starożytnego Rzymu - z zapisów wynika, że wykorzystywano ją głównie do oczyszczania organizmu z toksyn.
3. Wartość energetyczna na 100 gram to 162 kcal.
4. Owoce dzikiej róży są źródłem wielu witamin: A, E, B1, B2, K, a także innych grup związków takich jak: flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, karotenoidy i pektyny. Związki te są uważane za bardzo energetyzujące i pomocne w leczeniu wielu chorób. Flawonoidy są odpowiedzialne za właściwości przeciwzapalne, dzięki obecności galaktolipidów dzika róża ma zastosowanie jak środek przeciwzapalny i przeciwreumatyczny.
5. Zastosowanie dzikiej róży
- Gastronomia
- Medycyna
- Kosmetyka
- Zielarstwo
6. Tabela wartości odżywczych
Nazwa |
Wartość |
Wartość energetyczna |
162 kcal |
Białko |
1,60 g |
Węglowodany |
38,2 g |
Cukier |
2,58 g |
Błonnik |
24,1 g |
Tłuszcz |
0,34 g |
Tłuszcze nasycone |
0 g |
Tłuszcze jednonienasycone |
0 g |
Tłuszcze wielonienasycone |
0 g |
Cholesterol |
0 mg |
Witamina C |
426 mg |
Równoważnik folianów |
0 µg |
Witamina B1 - tiamina |
0,02 mg |
Witamina B2 - ryboflawina |
0,17 mg |
Witamina B3 - witamina PP - niacyna |
1,30 mg |
Witamina B5 - kwas pantotenowy |
0,80 mg |
Witamina B6 - pirydoksyna |
0,08 mg |
Witamina B9 - kwas foliowy |
3,00 µg |
Witamina B4 - cholina |
12,00 mg |
Witamina B12 - kobalamina |
0 µg |
Witamina A |
4,345 i.u. |
Witamina A |
217 µg RAE |
Retinol |
0 µg |
Alpha karoten |
31,0 µg |
Beta karoten |
2,350 µg |
Beta-kryptoksantyna |
483 µg |
Likopen |
6,800 µg |
Luteina+Zeaksantyna |
2,001 µg |
Witamina E |
5,84 mg |
Witamina D |
0 µg |
Witamina D |
0 i.u. |
Witamina K |
25,9 µg |
Wapń |
169 mg |
Żelazo |
1,06 mg |
Magnez |
69,0 mg |
Fosfor |
61,0 mg |
Potas |
429 mg |
Sód |
4,00 mg |
Cynk |
0,25 mg |
Miedź |
0,11 mg |
Mangan |
1,02 mg |
7. Przeciwwskazania do spożywania dzikiej róży
- zaburzenia związane z żelazem takie jak hemochromatoza, talasemia lub niedokrwistość - należy zachować ostrożność, jeśli występuje którykolwiek z tych stanów. Witamina C w owocach róży może zwiększyć wchłanianie żelaza, co może pogorszyć stan zdrowia.
- zawał serca - dzika róża zawiera rugosynę E, która może powodować zakrzepy krwi. U osoby po ataku serca, branie róży może zwiększyć ryzyko zakrzepów krwi lub innego zawału serca.
8. Dzika róża i jej plusy
- reguluje nadciśnienie
- wzmacnia odporność
- łagodzi ból gardła
- leczy niestrawność
- łagodzi stany zapalne układu moczowego
- leczy problemy jelitowe
- wzmacnia naczynia krwionośne
- łagodzi zwyrodnieniowe bóle stawów
- usprawnia pracę wątroby i nerek
- zwalcza miażdżycę
- działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo
- działa przeciwalergicznie i przeciwwrzodowo
- zmniejsza uczucie zmęczenia
- poprawia wygląd skóry
CIEKAWOSTKA
Łatwy przepis na efektowne kandyzowane płatki dzikiej róży
Kandyzowane płatki róży często stosowane są w eleganckich tortach weselnych. Warto więc poznać łatwy przepis na tak efektowną dekorację swojego deseru czy napoju.
Potrzebujecie garść umytych i osuszonych dokładnie płatków dzikiej różny, białko jajka oraz biały cukier, koniecznie drobnoziarnisty.
Smarujemy dokładnie płatki róż białkiem z obu stron, obtaczamy w cukrze i odkładamy na papier do pieczenia na ok. 2 godziny.
Piękne kandyzowane płatki przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.
SPRAWDŹ WARTOŚCI I WŁAŚCIWOŚCI INNYCH OWOCÓW, WARZYW, GRZYBÓW CZY ORZECHÓW: https://dobrasztela.pl/kacik-opiekunki/category/wiem-co-jem
MOŻESZ RÓWNIEŻ SKORZYSTAĆ ZE SPRAWDZONYCH PRZEPISÓW KULINARNYCH DOSTĘPNYCH TUTAJ: https://dobrasztela.pl/kacik-opiekunki/category/przepisy-kulinarne