ładowanie...
Fasola
Fasola Wiem co jem
#dobrasztela.pl #fasola #wartościiwłaściwości #warzywa #wiemcojem

Fasola to doskonałe źródło białka, odżywia i zapewnia sytość. Koniecznie wprowadź ją do swojej diety i dowiedz się więcej!

18 grudnia 2020
Fasola
Fasola
Fasola

1. Fasola to doskonałe źródło białka, odżywia i zapewnia sytość. Koniecznie wprowadź ją do swojej diety!

2. Fasola naturalnie występuje w Ameryce Północnej i Południowej. Została rozpowszechniona w Europie dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba.

3. 100 g fasoli zawiera 339 kcal.

4. Fasola to bogactwo takich składników jak potas, wapń i fosfor. W niektórych jej gatunkach występuje żelazo (haricot), kwas foliowy (mung, pinto, z czarnym oczkiem), selen (z czarnym oczkiem) oraz dobroczynny zwłaszcza dla mężczyzn cynk (fasola czerwona, nerkowa i czarna).


5. Zastosowanie fasoli

  • Gastronomia

6. Tabela wartości odżywczych

Wartość energetyczna

339 kcal

Białko

21,9 g

Węglowodany

62,4 g

Cukier

2,26 g

Błonnik

20,2 g

Tłuszcz

1,14 g

Tłuszcze nasycone

0,36 g

Tłuszcze jednonienasycone

0,05 g

Tłuszcze wielonienasycone

0,48 g

Cholesterol

0 mg

Witamina C

5,30 mg

Równoważnik folianów

482 µg

Witamina B1 - tiamina

0,65 mg

Witamina B2 - ryboflawina

0,24 mg

Witamina B3 - witamina PP - niacyna

1,96 mg

Witamina B5 - kwas pantotenowy

1,10 mg

Witamina B6 - pirydoksyna

0,45 mg

Witamina B9 - kwas foliowy

482 µg

Witamina B4 - cholina

0 mg

Witamina B12 - kobalamina

0 µg

Witamina A

0 i.u.

Witamina A

0 µg RAE

Retinol

0 µg

Alpha karoten

0 µg

Beta karoten

0 µg

Beta-kryptoksantyna

0 µg

Likopen

0 µg

Luteina+Zeaksantyna

0 µg

Witamina E

0,22 mg

Witamina D

0 µg

Witamina D

0 i.u.

Witamina K

6,00 µg

Wapń

175 mg

Żelazo

5,47 mg

Magnez

189 mg

Fosfor

447 mg

Potas

1,387 mg

Sód

14,00 mg

Cynk

2,31 mg

Miedź

0,84 mg

Mangan

1,42 mg

Białko

0,70 g

Węglowodany

10,54 g

Cukier

1,69 g

Błonnik

2,80 g

Tłuszcz

0,20 g

Tłuszcze nasycone

0,02 g

Tłuszcze jednonienasycone

0,02 g

Tłuszcze wielonienasycone

0,06 g

Cholesterol

0 mg

Witamina C

29,1 mg

Równoważnik folianów

8,00 µg

Witamina B1 - tiamina

0,03 mg

Witamina B2 - ryboflawina

0,02 mg

Witamina B3 - witamina PP - niacyna

0,20 mg

Witamina B5 - kwas pantotenowy

0,22 mg

Witamina B6 - pirydoksyna

0,04 mg

Witamina B9 - kwas foliowy

8,00 µg

Witamina B4 - cholina

5,10 mg

Witamina B12 - kobalamina

0 µg

Witamina A

50,0 i.u.

Witamina A

2,00 µg RAE

Retinol

0 µg

Alpha karoten

0 µg

Beta karoten

30,0 µg

Beta-kryptoksantyna

0 µg

Likopen

0 µg

Luteina+Zeaksantyna

0 µg

Witamina E

0,22 mg

Witamina D

0 µg

Witamina D

0 i.u.

Witamina K

0,60 µg

Wapń

33,0 mg

Żelazo

0,60 mg

Magnez

6,00 mg

Potas

18,00 mg

Sód

102 mg

Cynk

2,00 mg

Miedź

0,07 mg

Mangan

0,01 mg

 

7. Przeciwwskazania do spożywania fasoli

Fasola jest ciężkostrawna, wywołuje gazy i wzdęcia. Z tego powodu odradza się jej osobom starszym, dzieciom i kobietom w ciąży. Jest także niewskazana dla osób z problemami żołądkowymi i jelitowymi.
 

8. Zalety fasoli

  • zwalcza wolne rodniki
  • przeciwdziała cukrzycy
  • posiada działanie moczopędne
  • zmniejsza poziom złego cholesterolu
  • poprawia perystaltykę jelit
  • ułatwia przemianę materii
  • obniża ciśnienie krwi

 

CIEKAWOSTKA

W Polsce występują dwa główne rodzaje fasoli – zwykła oraz wielokwiatowa znana jako Piękny Jaś. Piękny Jaś z Doliny Dunajca, bo tak brzmi pełna nazwa, znajduje się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, obecnie tylko 11 polskich gmin ma oficjalne pozwolenie na uprawę Pięknego Jasia.

Zobacz inne artykuły
Pospolity czosnek
Pospolity czosnek
Przejdź
Marchewka
Marchewka
Przejdź
Ogórek
Ogórek
Przejdź
Szpinak
Szpinak
Przejdź
Zmiana języka