Fasola to doskonałe źródło białka, odżywia i zapewnia sytość. Koniecznie wprowadź ją do swojej diety i dowiedz się więcej!
1. Fasola to doskonałe źródło białka, odżywia i zapewnia sytość. Koniecznie wprowadź ją do swojej diety!
2. Fasola naturalnie występuje w Ameryce Północnej i Południowej. Została rozpowszechniona w Europie dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba.
3. 100 g fasoli zawiera 339 kcal.
4. Fasola to bogactwo takich składników jak potas, wapń i fosfor. W niektórych jej gatunkach występuje żelazo (haricot), kwas foliowy (mung, pinto, z czarnym oczkiem), selen (z czarnym oczkiem) oraz dobroczynny zwłaszcza dla mężczyzn cynk (fasola czerwona, nerkowa i czarna).
5. Zastosowanie fasoli
- Gastronomia
6. Tabela wartości odżywczych
Wartość energetyczna |
339 kcal |
Białko |
21,9 g |
Węglowodany |
62,4 g |
Cukier |
2,26 g |
Błonnik |
20,2 g |
Tłuszcz |
1,14 g |
Tłuszcze nasycone |
0,36 g |
Tłuszcze jednonienasycone |
0,05 g |
Tłuszcze wielonienasycone |
0,48 g |
Cholesterol |
0 mg |
Witamina C |
5,30 mg |
Równoważnik folianów |
482 µg |
Witamina B1 - tiamina |
0,65 mg |
Witamina B2 - ryboflawina |
0,24 mg |
Witamina B3 - witamina PP - niacyna |
1,96 mg |
Witamina B5 - kwas pantotenowy |
1,10 mg |
Witamina B6 - pirydoksyna |
0,45 mg |
Witamina B9 - kwas foliowy |
482 µg |
Witamina B4 - cholina |
0 mg |
Witamina B12 - kobalamina |
0 µg |
Witamina A |
0 i.u. |
Witamina A |
0 µg RAE |
Retinol |
0 µg |
Alpha karoten |
0 µg |
Beta karoten |
0 µg |
Beta-kryptoksantyna |
0 µg |
Likopen |
0 µg |
Luteina+Zeaksantyna |
0 µg |
Witamina E |
0,22 mg |
Witamina D |
0 µg |
Witamina D |
0 i.u. |
Witamina K |
6,00 µg |
Wapń |
175 mg |
Żelazo |
5,47 mg |
Magnez |
189 mg |
Fosfor |
447 mg |
Potas |
1,387 mg |
Sód |
14,00 mg |
Cynk |
2,31 mg |
Miedź |
0,84 mg |
Mangan |
1,42 mg |
Białko |
0,70 g |
Węglowodany |
10,54 g |
Cukier |
1,69 g |
Błonnik |
2,80 g |
Tłuszcz |
0,20 g |
Tłuszcze nasycone |
0,02 g |
Tłuszcze jednonienasycone |
0,02 g |
Tłuszcze wielonienasycone |
0,06 g |
Cholesterol |
0 mg |
Witamina C |
29,1 mg |
Równoważnik folianów |
8,00 µg |
Witamina B1 - tiamina |
0,03 mg |
Witamina B2 - ryboflawina |
0,02 mg |
Witamina B3 - witamina PP - niacyna |
0,20 mg |
Witamina B5 - kwas pantotenowy |
0,22 mg |
Witamina B6 - pirydoksyna |
0,04 mg |
Witamina B9 - kwas foliowy |
8,00 µg |
Witamina B4 - cholina |
5,10 mg |
Witamina B12 - kobalamina |
0 µg |
Witamina A |
50,0 i.u. |
Witamina A |
2,00 µg RAE |
Retinol |
0 µg |
Alpha karoten |
0 µg |
Beta karoten |
30,0 µg |
Beta-kryptoksantyna |
0 µg |
Likopen |
0 µg |
Luteina+Zeaksantyna |
0 µg |
Witamina E |
0,22 mg |
Witamina D |
0 µg |
Witamina D |
0 i.u. |
Witamina K |
0,60 µg |
Wapń |
33,0 mg |
Żelazo |
0,60 mg |
Magnez |
6,00 mg |
Potas |
18,00 mg |
Sód |
102 mg |
Cynk |
2,00 mg |
Miedź |
0,07 mg |
Mangan |
0,01 mg |
7. Przeciwwskazania do spożywania fasoli
Fasola jest ciężkostrawna, wywołuje gazy i wzdęcia. Z tego powodu odradza się jej osobom starszym, dzieciom i kobietom w ciąży. Jest także niewskazana dla osób z problemami żołądkowymi i jelitowymi.
8. Zalety fasoli
- zwalcza wolne rodniki
- przeciwdziała cukrzycy
- posiada działanie moczopędne
- zmniejsza poziom złego cholesterolu
- poprawia perystaltykę jelit
- ułatwia przemianę materii
- obniża ciśnienie krwi
CIEKAWOSTKA
W Polsce występują dwa główne rodzaje fasoli – zwykła oraz wielokwiatowa znana jako Piękny Jaś. Piękny Jaś z Doliny Dunajca, bo tak brzmi pełna nazwa, znajduje się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, obecnie tylko 11 polskich gmin ma oficjalne pozwolenie na uprawę Pięknego Jasia.