ładowanie...
Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa Wiem co jem
#dobrasztela.pl #fasolkaszparagowa #szparagówka #warzywa #wiemcojem

Fasolka szparagowa jest odmianą fasoli zwykłej, a jej wartości i właściwości doceniane są w Ameryce Środkowej i Południowej od ponad 7000 lat.

19 czerwca 2020
Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa

1. Fasolka szparagowa jest odmianą fasoli zwykłej, a jej wartości i właściwości doceniane są w Ameryce Środkowej i Południowej od ponad 7000 lat. Obecnie uprawiana jest głównie w krajach azjatyckich.

2. Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki Południowej.

3. 100 gram fasolki zawiera 31 kcal

4. Fasolka szparagowa – właściwości zdrowotne

  • Witamina A i kwas foliowy
    które polecana są osobom chorym na cukrzycę, a także z niedoborem żelaza
  • Witamina C, E, beta-karoten, prowitamina A
    posiadają właściwości przeciwnowotworowe oraz wzmacniające układ odpornościowy
  • Błonnik
    wspomaga procesy trawienne, chroni przed zaparciami
  • Potas, przeciwutleniacze, witamina B6, magnez i ryboflawina
    wspomagają pracę układu krążenia, obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają udarom mózgu
  • Niski indeks glikemiczny
    Fasolka posiada niski indeks glikemiczny – IG 15, dlatego polecana jest osobom chorym na cukrzycę

5. Zastosowanie fasolki szparagowej

  • głównie w gastronomii

6. Tabela wartości odżywczych

Kalorie (wartość energetyczna)

31 kcal / 131 kJ

Białko

1,83 g

Tłuszcz ogółem

0,22 g

Kwasy tłuszczowe nasycone

0,050 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone

0,010 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone

0,113 g

Kwasy tłuszczowe omega-3

0,036 g

Kwasy tłuszczowe omega-6

0,077 g

Węglowodany

6,97 g

Błonnik pokarmowy

2,7 g

Witamina A

690 I.U.

Witamina D

0 I.U.

Witamina E

0,41 mg

Witamina K1

14,4 µg

Witamina C

12,2 mg

Witamina B1

0,082 mg

Witamina B2

0,104 mg

Witamina B3 (PP)

0,734 mg

Witamina B6

0,141 mg

Witamina B9 (kwas foliowy)

33 µg

Witamina B12

0 µg

Witamina B5 (kwas pantotenowy)

0,225 mg

Wapń

37 mg

Żelazo

1,03 mg

Magnez

25 mg

Fosfor

38 mg

Potas

211 mg

Sód

6 mg

Cynk

0,24 mg

Miedź

0,07 mg

Mangan

0,22 mg

Selen

0,6 µg

Fluor

19 µg

Cholesterol

0 mg

Fitosterole

-

  

7. Przeciwwskazania do spożywania fasolki

Fasolka szparagowa może powodować wzdęcia

8. Plusy fasolki

  • wspomaga układ nerwowy
  • obniża poziom złego cholesterolu we krwi
  • redukuje ryzyko miażdżycy i chorób serca
  • poprawia krążenie
  • wpływa pozytywnie na stan skóry
  • wspomaga układ odpornościowy
  • poprawia krzepliwość krwi
  • wspomaga detoksykację organizmu
  • redukuje ryzyko pojawienia się kamieni w nerkach czy pęcherzu
  • łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego
  • redukuje nieprzyjemne dolegliwości związane z menopauzą

 

CIEKAWOSTKA

Nie należy spożywać surowej fasoli szparagowej, ponieważ zawiera fazynę, czyli  toksyczny glikozyd roślinny, który zostaje zneutralizowany dopiero podczas gotowania. Fazyna powoduje wymioty i biegunkę.

Zobacz inne artykuły
Rabarbar
Rabarbar
Przejdź
Roszponka
Roszponka
Przejdź
Rukola
Rukola
Przejdź
Brokuł
Brokuł
Przejdź
Zmiana języka