Fasolka szparagowa jest odmianą fasoli zwykłej, a jej wartości i właściwości doceniane są w Ameryce Środkowej i Południowej od ponad 7000 lat.
1. Fasolka szparagowa jest odmianą fasoli zwykłej, a jej wartości i właściwości doceniane są w Ameryce Środkowej i Południowej od ponad 7000 lat. Obecnie uprawiana jest głównie w krajach azjatyckich.
2. Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki Południowej.
3. 100 gram fasolki zawiera 31 kcal
4. Fasolka szparagowa – właściwości zdrowotne
- Witamina A i kwas foliowy
które polecana są osobom chorym na cukrzycę, a także z niedoborem żelaza - Witamina C, E, beta-karoten, prowitamina A
posiadają właściwości przeciwnowotworowe oraz wzmacniające układ odpornościowy - Błonnik
wspomaga procesy trawienne, chroni przed zaparciami - Potas, przeciwutleniacze, witamina B6, magnez i ryboflawina
wspomagają pracę układu krążenia, obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają udarom mózgu - Niski indeks glikemiczny
Fasolka posiada niski indeks glikemiczny – IG 15, dlatego polecana jest osobom chorym na cukrzycę
5. Zastosowanie fasolki szparagowej
- głównie w gastronomii
6. Tabela wartości odżywczych
Kalorie (wartość energetyczna) |
31 kcal / 131 kJ |
Białko |
1,83 g |
Tłuszcz ogółem |
0,22 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
0,050 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
0,010 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
0,113 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 |
0,036 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 |
0,077 g |
Węglowodany |
6,97 g |
Błonnik pokarmowy |
2,7 g |
Witamina A |
690 I.U. |
Witamina D |
0 I.U. |
Witamina E |
0,41 mg |
Witamina K1 |
14,4 µg |
Witamina C |
12,2 mg |
Witamina B1 |
0,082 mg |
Witamina B2 |
0,104 mg |
Witamina B3 (PP) |
0,734 mg |
Witamina B6 |
0,141 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) |
33 µg |
Witamina B12 |
0 µg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) |
0,225 mg |
Wapń |
37 mg |
Żelazo |
1,03 mg |
Magnez |
25 mg |
Fosfor |
38 mg |
Potas |
211 mg |
Sód |
6 mg |
Cynk |
0,24 mg |
Miedź |
0,07 mg |
Mangan |
0,22 mg |
Selen |
0,6 µg |
Fluor |
19 µg |
Cholesterol |
0 mg |
Fitosterole |
- |
7. Przeciwwskazania do spożywania fasolki
Fasolka szparagowa może powodować wzdęcia
8. Plusy fasolki
- wspomaga układ nerwowy
- obniża poziom złego cholesterolu we krwi
- redukuje ryzyko miażdżycy i chorób serca
- poprawia krążenie
- wpływa pozytywnie na stan skóry
- wspomaga układ odpornościowy
- poprawia krzepliwość krwi
- wspomaga detoksykację organizmu
- redukuje ryzyko pojawienia się kamieni w nerkach czy pęcherzu
- łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego
- redukuje nieprzyjemne dolegliwości związane z menopauzą
CIEKAWOSTKA
Nie należy spożywać surowej fasoli szparagowej, ponieważ zawiera fazynę, czyli toksyczny glikozyd roślinny, który zostaje zneutralizowany dopiero podczas gotowania. Fazyna powoduje wymioty i biegunkę.