Faszerowane jajka
Jajka faszerowane to doskonała przekąska, która sprawdzi się na każdej imprezie, spotkaniu rodzinnym czy nawet jako codzienny dodatek do posiłków. Dziś przedstawiamy trzy różnorodne przepisy na jajka faszerowane: z pieczarkami, żółtym serem oraz łososiem. Każdy z tych przepisów jest prosty w wykonaniu, a efekt końcowy zachwyci zarówno wyglądem, jak i smakiem.
Jajka faszerowane pieczarkami
Składniki:
- 5 jajek
- 4 pieczarki
- 50 g sera żółtego typu Emmentaler
- 1 łyżeczka masła
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka.
- Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach.
- Pieczarki i ser żółty połączyć z żółtkami oraz majonezem. Zmiksować np. blenderem na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem.
- Białka napełnić masą za pomocą szprycy. Dowolnie udekorować.
Jajka faszerowane żółtym serem
Składniki:
- ok. 6 jajek
- 1 średni ogórek konserwowy
- Ser żółty
- 3 plasterki szynki
- 2 cebulki szalotki (opcjonalnie)
- Majonez
- Musztarda
- Sól
- Pieprz
- Pietruszka
Wykonanie:
- Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Obieramy. Kroimy na połówki i wyjmujemy z nich żółtko.
- Do miseczki z żółtkiem kroimy w malutką kosteczkę szynkę, ogórka, cebulkę oraz ser żółty potarkowany na małych oczkach.
- Dodajemy ok. 2 łyżki majonezu, łyżeczkę musztardy, sól oraz pieprz.
- Mieszamy tak, aby powstała jednolita masa i napełniamy połówki jajek przygotowaną pastą.
- Można przyozdobić natką pietruszki, bądź papryką.
Jajka faszerowane łososiem
Składniki:
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- 70 g wędzonego łososia
- 2 łyżeczki masła
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżeczki szczypiorku, drobno posiekanego oraz 1 łyżka do dekoracji
- 1 łyżka tartego chrzanu, ze słoiczka
- kilka kropel soku z cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy. Ostrym nożem przekrawamy każde jajko wzdłuż na połówki.
- Wydrążamy delikatnie żółtka, używając do tego celu łyżeczki do herbaty. Żółtka przekładamy do miski.
- W misce rozcieramy żółtka z majonezem, chrzanem i masłem.
- Dodajemy bardzo drobno pokrojonego łososia i szczypiorek. Mieszamy, dodając sól, pieprz i cytrynę do smaku.
- Połówki jajek napełniamy masą jajeczno-łososiową, układamy na półmisku.