ładowanie...
slogan
Faszerowane jajka

Jajka faszerowane to doskonała przekąska, która sprawdzi się na każdej imprezie, spotkaniu rodzinnym czy nawet jako codzienny dodatek do posiłków. Dziś przedstawiamy trzy różnorodne przepisy na jajka faszerowane: z pieczarkami, żółtym serem oraz łososiem. Każdy z tych przepisów jest prosty w wykonaniu, a efekt końcowy zachwyci zarówno wyglądem, jak i smakiem.

 

Faszerowane jajka

Jajka faszerowane pieczarkami

Składniki:

  • 5 jajek
  • 4 pieczarki
  • 50 g sera żółtego typu Emmentaler
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka.
  2. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Ser żółty zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach.
  4. Pieczarki i ser żółty połączyć z żółtkami oraz majonezem. Zmiksować np. blenderem na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Białka napełnić masą za pomocą szprycy. Dowolnie udekorować.

Jajka faszerowane żółtym serem

Składniki:

  • ok. 6 jajek
  • 1 średni ogórek konserwowy
  • Ser żółty
  • 3 plasterki szynki
  • 2 cebulki szalotki (opcjonalnie)
  • Majonez
  • Musztarda
  • Sól
  • Pieprz
  • Pietruszka

Wykonanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Obieramy. Kroimy na połówki i wyjmujemy z nich żółtko.
  2. Do miseczki z żółtkiem kroimy w malutką kosteczkę szynkę, ogórka, cebulkę oraz ser żółty potarkowany na małych oczkach.
  3. Dodajemy ok. 2 łyżki majonezu, łyżeczkę musztardy, sól oraz pieprz.
  4. Mieszamy tak, aby powstała jednolita masa i napełniamy połówki jajek przygotowaną pastą.
  5. Można przyozdobić natką pietruszki, bądź papryką.

Jajka faszerowane łososiem

Składniki:

  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 70 g wędzonego łososia
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki szczypiorku, drobno posiekanego oraz 1 łyżka do dekoracji
  • 1 łyżka tartego chrzanu, ze słoiczka
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy. Ostrym nożem przekrawamy każde jajko wzdłuż na połówki.
  2. Wydrążamy delikatnie żółtka, używając do tego celu łyżeczki do herbaty. Żółtka przekładamy do miski.
  3. W misce rozcieramy żółtka z majonezem, chrzanem i masłem.
  4. Dodajemy bardzo drobno pokrojonego łososia i szczypiorek. Mieszamy, dodając sól, pieprz i cytrynę do smaku.
  5. Połówki jajek napełniamy masą jajeczno-łososiową, układamy na półmisku.
#jajka #jajkafaszerowane #pieczarki #ser #łosoś
Następna lekcja
Załóż Konto Opiekunki z Panią Sztelką
stela
Kliknij
Zmiana języka