Szukasz przepisu na pyszną, a jednocześnie łatwą do przygotowania przekąskę? Faszerowane pieczarki z mięsem mielonym i mozzarellą to idealne rozwiązanie! To danie jest nie tylko proste w wykonaniu, ale również zachwyca smakiem i aromatem. Doskonale sprawdzi się na przyjęciach, spotkaniach z przyjaciółmi, a nawet jako codzienna przekąska. Przekonaj się, jak łatwo można stworzyć coś wyjątkowego z kilku prostych składników.
Składniki
- 150 g mięsa mielonego wieprzowego
- 450 g pieczarek (ok. 25 sztuk)
- ½ kulki sera mozzarella
- 1 szt cebuli
- 2 ząbki czosnku
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
Wykonanie
-
Nagrzewanie piekarnika:
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. -
Przygotowanie pieczarek:
Bardzo dokładnie myjemy pieczarki.
Nóżki pieczarek odcinamy i kroimy drobno. -
Siekamy składniki:
Siekamy cebulę, czosnek i natkę pietruszki.
Ścieramy na tarce o grubych oczkach mozzarellę. -
Smażenie:
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy.
Dodajemy mięso, posiekane pieczarki, cebulę, czosnek oraz przyprawy.
Dokładnie wszystko mieszamy i podsmażamy około 5 minut. -
Faszerowanie pieczarek:
Pieczarki faszerujemy wystudzonym nadzieniem z patelni.
Gotowe pieczarki układamy na blaszce do pieczenia. -
Pieczenie:
Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut.
Kilka minut przed końcem pieczenia posypujemy pieczarki tartą mozzarellą.