ładowanie...
slogan
Fit 3BIT

Poznaj naszą równie smaczną, ale fit wersję batonika 3BIT! Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!

 

Fit 3BIT

Składniki

Herbatniki (wersja domowa):

  • 300 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 60 g masła klarowanego roztopionego
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 4 łyżki wody

Karmel:

  • 150 g daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego

Budyń:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka niskotłuszczowego
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Śmietanka:

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki agar-agar

Dodatkowo:

  • Gorzka czekolada

Sposób wykonania

Przygotowanie herbatników:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki na herbatniki.
  2. Rozwałkuj ciasto i podziel na herbatniki.
  3. Ułóż herbatniki na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut.

Warstwy batonika:

  1. Przygotuj blaszkę 20x20 cm i wypełnij jej dno warstwą herbatników.
  2. Zalej daktyle wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Następnie odlej wodę i zmiksuj daktyle z masłem orzechowym. Wykładamy masę na herbatniki i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
  3. Kaszę jaglaną gotuj w mleku pod przykryciem przez 20 minut, mieszając. Dodaj banana i ekstrakt waniliowy, a następnie blenduj na gładką masę. Przełóż masę na karmelową warstwę.
  4. Przykryj kolejną warstwą herbatników i odstaw do lodówki.

Śmietanka:

  1. Miksuj mleczko kokosowe z sokiem z cytryny do uzyskania bitej śmietany.
  2. Dodaj syrop klonowy i agar-agar, dokładnie wymieszaj.
  3. Przełóż śmietankę na ciasto, wyrównaj powierzchnię.

Finalne przygotowanie:

  1. Posyp tartą gorzką czekoladą.
  2. Wstaw ciasto do lodówki na noc.
#3BIT #fitbatonik #zdrowydeser
Następna lekcja
Załóż Konto Opiekunki z Panią Sztelką
stela
Kliknij
Zmiana języka