Fit gofry
Któż z nas nie lubi pysznych, chrupiących gofrów z niezliczoną ilością dodatków. Mamy dla Was przepis na gofry o zmniejszonej liczbie kalorii. Wypróbujcie sami i sprawdźcie, jakie mogą być pyszne fit gofry. Z podanego przepisu wyjdzie 9 gofrów. Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku na dole strony i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
Składniki
- 150 g zmielonych na mąkę płatków owsianych
- 3 jajka
- 250 ml mleka 2%
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka słodziku lub miodu
- Szczypta soli
- 1,5 łyżeczki oleju do ciasta
- Olej do posmarowania gofrownicy
Do nałożenia na gofry:
- Jogurt naturalny
- Owoce
- Dżem bez cukru
Potrzebny sprzęt
- dwie miski
- szpatułka
- młynek
- mikser
- gofrownica
Wykonanie
- Rozdrabniamy płatki owsiane za pomocą młynka lub blendera.
- Z jajek rozdzielamy białka od żółtek.
- Białka dodajemy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
- W innej misce mieszamy zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki: żółtka, mleko, olej, słodzik lub miód. Mieszamy wszystkie składniki.
- Do masy dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.
- Gofrownicę nagrzewamy, następnie smarujemy olejem najlepiej za pomocą pędzelka.
- Do nagrzanej gofrownicy nakładamy ciasto i pieczemy od 4-5 minut, aż gofry się zarumienią.
- Odkładamy gofry, aby mogły wystygnąć, po czym możemy nałożyć na nie dodatki lub zjeść bez niczego.