Gąska to ogólna nazwa stosowana do grzybów z rodziny gąskowatych. Można wyróżnić okazy jadalne oraz niejadalne i trujące. Sprawdźcie!
- Gąska to ogólna nazwa stosowana do grzybów z rodziny gąskowatych. Można wyróżnić okazy jadalne oraz niejadalne i trujące. Sprawdźcie!
- Obecnie do gąsek zalicza się około 350 gatunków grzybów zlokalizowanych w Europie. Są grzybami mikoryzowymi, żyjącymi w symbiozie z korzeniami drzew. Konkretne gatunki można znaleźć w lasach mieszanych, liściastych czy iglastych, na glebach wapiennych i piaszczystych. Prócz Europy występują również w Ameryce Północnej oraz części Azji.
- 100 g suszonych gąsek zawiera 350 kcal.
- Budowa gąski
Trzon – do 9 cm wysokości oraz 3 cm średnicy w kolorze żółto-zielonkawym, posiada podłużne włókna, które się wygładzają
Kapelusz – 4 – 10 cm średnicy żółto-zielony lub żółto-brązowy, ciemniejący do środka, powierzchnia gładka, powyginana, mazista
Miąższ – jest twardy i kruchy koloru białego, po uszkodzeniu nie zmienia barwy, mączny zapach
- Zastosowanie gąski
- Gastronomia
- Wartości odżywcze
Suszona gąska składa się z:
- Białka 11,70g/100g
- Węglowodanów 60g/100g
- Tłuszczy 4,40g/100g
Zawiera:
- Witaminy A, B1, B2, B5, B6, B12, C, D, E, PP, K
- Cynk
- Fosfor
- Jod
- Magnez
- Miedź
- Potas
- Selen
- Sód
- Wapń
- Żelazo
- Przeciwwskazania do spożywania gąski
Gąska jest grzybem ciężkostrawnym dlatego rekomenduje się spożywanie go w małych ilościach, a całkowite ograniczenie spożywania go następującym grupom:
- Dzieciom do lat 12
- Kobietom w ciąży i karmiącym
- Chorym na: zespół jelita drażliwego, chorobę Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, SIBO
- Zalety gąski
- Bogate źródło białka
- Wyjątkowe walory smakowe i aromatyczne
- Wpływa pozytywnie na zdrowie skóry, włosów i paznokci
- Wpływa pozytywnie na wzrok
- Reguluje gospodarkę hormonalną
- Redukuje zmęczenie
- Poprawia odporność
- Utrzymuje odpowiednie ciśnienie krwi
- CIEKAWOSTKA
Jak wcześniej wspominaliśmy występują gąski zarówno jadalne jak i niejadalne i trujące, poniżej przedstawiamy kilka z nich, które występują pospolicie w Polsce:
GĄSKI JADALNE
- Gąska niekształtna – lasy iglaste i liściaste najczęściej pod sosną lub świerkiem, miąższ biały lub szarawy o mącznym zapachu
- Gąska zielonka – pod sosną na gruntach piaszczystych, miąższ kruchy, biały o mącznym zapachu i orzechowym smaku
- Gąska ziemistoblaszkowa – pod sosną, miąższ łamliwy, biało-szary, brak mącznego zapachu
- Gąska czerwieniejąca – pod bukiem, miąższ biały, czerwieniejący podczas przechowywania o mącznym zapachu i smaku
- Gąska wierzbowa – pod wierzbą i brzozą, miąższ biały o mącznym zapachu
- Gąska wiosenna – na pastwiskach i łąkach, miąższ jędrny, soczysty, biały o mącznym zapachu
GĄSKI TRUJĄCE
- Gąska tygrysia – lasy iglaste i liściaste, miąższ nie zmienia zabarwienia po przekrojeniu, biały, o przyjemnym zapachu, charakterystyczne tygrysie pasy na kapeluszu
- Gąska pieprzna – lasy iglaste, miąższ biały o zapachu zbliżonym do rzodkiewki