ładowanie...
Gąski
Gąski Wiem co jem
#dobrasztela.pl #grzyby #gąski #wiemcojem #gąska

Gąska to ogólna nazwa stosowana do grzybów z rodziny gąskowatych. Można wyróżnić okazy jadalne oraz niejadalne i trujące. Sprawdźcie!

24 listopada 2022
  1. Gąska to ogólna nazwa stosowana do grzybów z rodziny gąskowatych. Można wyróżnić okazy jadalne oraz niejadalne i trujące. Sprawdźcie!

  2. Obecnie do gąsek zalicza się około 350 gatunków grzybów zlokalizowanych w Europie. Są grzybami mikoryzowymi, żyjącymi w symbiozie z korzeniami drzew. Konkretne gatunki można znaleźć w lasach mieszanych, liściastych czy iglastych, na glebach wapiennych i piaszczystych. Prócz Europy występują również w Ameryce Północnej oraz części Azji.

  3. 100 g suszonych gąsek zawiera 350 kcal.

  4. Budowa gąski

Trzon – do 9 cm wysokości oraz 3 cm średnicy w kolorze żółto-zielonkawym, posiada podłużne włókna, które się wygładzają

Kapelusz – 4 – 10 cm średnicy żółto-zielony lub żółto-brązowy, ciemniejący do środka, powierzchnia gładka, powyginana, mazista

Miąższ – jest twardy i kruchy koloru białego, po uszkodzeniu nie zmienia barwy, mączny zapach

  1. Zastosowanie gąski
  • Gastronomia
  1. Wartości odżywcze

Suszona gąska składa się z:

  • Białka 11,70g/100g
  • Węglowodanów 60g/100g
  • Tłuszczy 4,40g/100g

Zawiera:

  • Witaminy A, B1, B2, B5, B6, B12, C, D, E, PP, K
  • Cynk
  • Fosfor
  • Jod
  • Magnez
  • Miedź
  • Potas
  • Selen
  • Sód
  • Wapń
  • Żelazo

  

  1. Przeciwwskazania do spożywania gąski

Gąska jest grzybem ciężkostrawnym dlatego rekomenduje się spożywanie go w małych ilościach, a całkowite ograniczenie spożywania go następującym grupom:

  • Dzieciom do lat 12
  • Kobietom w ciąży i karmiącym
  • Chorym na: zespół jelita drażliwego, chorobę Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, SIBO

 

  1. Zalety gąski
  • Bogate źródło białka
  • Wyjątkowe walory smakowe i aromatyczne
  • Wpływa pozytywnie na zdrowie skóry, włosów i paznokci
  • Wpływa pozytywnie na wzrok
  • Reguluje gospodarkę hormonalną
  • Redukuje zmęczenie
  • Poprawia odporność
  • Utrzymuje odpowiednie ciśnienie krwi

 

  1. CIEKAWOSTKA

Jak wcześniej wspominaliśmy występują gąski zarówno jadalne jak i niejadalne i trujące, poniżej przedstawiamy kilka z nich, które występują pospolicie w Polsce:

GĄSKI JADALNE

  • Gąska niekształtna – lasy iglaste i liściaste najczęściej pod sosną lub świerkiem, miąższ biały lub szarawy o mącznym zapachu
  • Gąska zielonka – pod sosną na gruntach piaszczystych, miąższ kruchy, biały o mącznym zapachu i orzechowym smaku
  • Gąska ziemistoblaszkowa – pod sosną, miąższ łamliwy, biało-szary, brak mącznego zapachu
  • Gąska czerwieniejąca – pod bukiem, miąższ biały, czerwieniejący podczas przechowywania o mącznym zapachu i smaku
  • Gąska wierzbowa – pod wierzbą i brzozą, miąższ biały o mącznym zapachu
  • Gąska wiosenna – na pastwiskach i łąkach, miąższ jędrny, soczysty, biały o mącznym zapachu

GĄSKI TRUJĄCE

  • Gąska tygrysia – lasy iglaste i liściaste, miąższ nie zmienia zabarwienia po przekrojeniu, biały, o przyjemnym zapachu, charakterystyczne tygrysie pasy na kapeluszu
  • Gąska pieprzna – lasy iglaste, miąższ biały o zapachu zbliżonym do rzodkiewki

 

Zobacz inne artykuły
Kurki
Kurki
Przejdź
Opieńki
Opieńki
Przejdź
Koźlarz
Koźlarz
Przejdź
Rydz
Rydz
Przejdź
Zmiana języka