ładowanie...
Granat
Granat Wiem co jem
#dobrasztela.pl #granat #owoce #wartościiwłaściwości #wiemcojem

Owoc granatu nazwany także owocem życia, jest doskonałym afrodyzjakiem, a jego bogactwo witamin i minerałów plasuje go na górze najlepszych dla naszego zdrowia owoców.

12 lutego 2021
Granat
Granat
Granat

1. Owoc granatu nazwany także owocem życia, jest doskonałym afrodyzjakiem, a jego bogactwo witamin i minerałów plasuje go na górze najlepszych dla naszego zdrowia owoców.

2. Owoc ten naturalnie rośnie w środkowej i południowej Azji. Choć wywodzi się z Persji, pojawia się również w egipskich papirusach, w mitologii greckiej, historii Rzymu, Starym Testamencie oraz w Koranie.

3. 100 g garnatu zawiera 83 kcal.

4. Granat jest doskonałym źródłem takich składników odżywczych, jak witaminy z grupy B, C, E, czy potas, fosfor, żelazo i magnez. Nie brak w nim związków bioaktywnych – flawonoli, elagotanin, proantocyjanidyn. Warto mieć na uwadze, że składniki bioaktywne to aktywne składniki pokarmowe, które charakteryzują się korzystnym działaniem prozdrowotnym, jednocześnie będąc bezpiecznymi w spożyciu nawet w dużych dawkach.

5. Zastosowanie granatu

  • Gastronomia
  • Kosmetyka

 

6. Tabela wartości odżywczych

Wartość energetyczna

83,0 kcal

Białko

1,67 g

Węglowodany

18,70 g

Cukier

13,67 g

Błonnik

4,00 g

Tłuszcz

1,17 g

Tłuszcze nasycone

0,12 g

Tłuszcze jednonienasycone

0,09 g

Tłuszcze wielonienasycone

0,08 g

Cholesterol

0 mg

Witamina C

10,20 mg

Równoważnik folianów

38,0 µg

Witamina B1 - tiamina

0,07 mg

Witamina B2 - ryboflawina

0,05 mg

Witamina B3 - witamina PP - niacyna

0,29 mg

Witamina B5 - kwas pantotenowy

0,38 mg

Witamina B6 - pirydoksyna

0,08 mg

Witamina B9 - kwas foliowy

38,0 µg

Witamina B4 - cholina

7,60 mg

Witamina B12 - kobalamina

0 µg

Witamina A

0 i.u.

Witamina A

0 µg RAE

Retinol

0 µg

Alpha karoten

0 µg

Beta karoten

0 µg

Beta-kryptoksantyna

0 µg

Likopen

0 µg

Luteina+Zeaksantyna

0 µg

Witamina E

0,60 mg

Witamina D

0 µg

Witamina D

0 i.u.

Witamina K

16,40 µg

Wapń

10,00 mg

Żelazo

0,30 mg

Magnez

12,00 mg

Fosfor

36,0 mg

Potas

236 mg

Sód

3,00 mg

Cynk

0,35 mg

Miedź

0,16 mg

Mangan

0,12 mg

Selen

0,50 µg

Woda

77,9 g

  

7. Przeciwwskazania do spożywania granatu

Owoc granatu nie jest polecany osobom z chorobami układu pokarmowego, takich jak wrzody żołądka, nadkwaśność czy zapalenie błony śluzowej żołądka.
 

8. Zalety owocu granatu

  • pomaga regulować ciśnienie krwi oraz poziom glukozy
  • zapobiega chorobom układu krążenia oraz chorobom serca
  • wspomaga odchudzanie i oczyszcza
  • wspomaga odporność organizmu
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • działa przeciwzapalnie
  • poprawia pamięć
  • działa moczopędnie
  • usuwa z organizmu wolne rodniki
  • zapobiega miażdżycy
  • pomaga w leczeniu miażdżycy

 

Przepis na deser z granatem i białą czekoladą idealny na WALENTYNKI

SKŁADNIKI:

  • nasiona z jednego owocu granatu
  • 50 g mascarpone
  • 50 g śmietany 36%
  • 25 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • syrop amaretto
  • prażone płatki migdałów jako dekoracja

PRZYGOTOWANIE:

  1. W pierwszej kolejności prażymy migdały, aby zdążyły ostygnąć.
  2. Wydobywamy z owocu nasiona.
  3. Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.
  4. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy białą czekoladę, cukier i syrop.
  5. Do dwóch pucharków rozkładamy część nasion owocu, następnie krem.
  6. Powtarzamy do wykorzystania składników.
  7. Na wierzchu posypujemy prażonymi migdałami.
Zobacz inne artykuły
Winogrono
Winogrono
Przejdź
Czereśnie
Czereśnie
Przejdź
Limonka
Limonka
Przejdź
Mango
Mango
Przejdź
Zmiana języka