Owoc granatu nazwany także owocem życia, jest doskonałym afrodyzjakiem, a jego bogactwo witamin i minerałów plasuje go na górze najlepszych dla naszego zdrowia owoców.
1. Owoc granatu nazwany także owocem życia, jest doskonałym afrodyzjakiem, a jego bogactwo witamin i minerałów plasuje go na górze najlepszych dla naszego zdrowia owoców.
2. Owoc ten naturalnie rośnie w środkowej i południowej Azji. Choć wywodzi się z Persji, pojawia się również w egipskich papirusach, w mitologii greckiej, historii Rzymu, Starym Testamencie oraz w Koranie.
3. 100 g garnatu zawiera 83 kcal.
4. Granat jest doskonałym źródłem takich składników odżywczych, jak witaminy z grupy B, C, E, czy potas, fosfor, żelazo i magnez. Nie brak w nim związków bioaktywnych – flawonoli, elagotanin, proantocyjanidyn. Warto mieć na uwadze, że składniki bioaktywne to aktywne składniki pokarmowe, które charakteryzują się korzystnym działaniem prozdrowotnym, jednocześnie będąc bezpiecznymi w spożyciu nawet w dużych dawkach.
5. Zastosowanie granatu
- Gastronomia
- Kosmetyka
6. Tabela wartości odżywczych
Wartość energetyczna |
83,0 kcal |
Białko |
1,67 g |
Węglowodany |
18,70 g |
Cukier |
13,67 g |
Błonnik |
4,00 g |
Tłuszcz |
1,17 g |
Tłuszcze nasycone |
0,12 g |
Tłuszcze jednonienasycone |
0,09 g |
Tłuszcze wielonienasycone |
0,08 g |
Cholesterol |
0 mg |
Witamina C |
10,20 mg |
Równoważnik folianów |
38,0 µg |
Witamina B1 - tiamina |
0,07 mg |
Witamina B2 - ryboflawina |
0,05 mg |
Witamina B3 - witamina PP - niacyna |
0,29 mg |
Witamina B5 - kwas pantotenowy |
0,38 mg |
Witamina B6 - pirydoksyna |
0,08 mg |
Witamina B9 - kwas foliowy |
38,0 µg |
Witamina B4 - cholina |
7,60 mg |
Witamina B12 - kobalamina |
0 µg |
Witamina A |
0 i.u. |
Witamina A |
0 µg RAE |
Retinol |
0 µg |
Alpha karoten |
0 µg |
Beta karoten |
0 µg |
Beta-kryptoksantyna |
0 µg |
Likopen |
0 µg |
Luteina+Zeaksantyna |
0 µg |
Witamina E |
0,60 mg |
Witamina D |
0 µg |
Witamina D |
0 i.u. |
Witamina K |
16,40 µg |
Wapń |
10,00 mg |
Żelazo |
0,30 mg |
Magnez |
12,00 mg |
Fosfor |
36,0 mg |
Potas |
236 mg |
Sód |
3,00 mg |
Cynk |
0,35 mg |
Miedź |
0,16 mg |
Mangan |
0,12 mg |
Selen |
0,50 µg |
Woda |
77,9 g |
7. Przeciwwskazania do spożywania granatu
Owoc granatu nie jest polecany osobom z chorobami układu pokarmowego, takich jak wrzody żołądka, nadkwaśność czy zapalenie błony śluzowej żołądka.
8. Zalety owocu granatu
- pomaga regulować ciśnienie krwi oraz poziom glukozy
- zapobiega chorobom układu krążenia oraz chorobom serca
- wspomaga odchudzanie i oczyszcza
- wspomaga odporność organizmu
- obniża poziom złego cholesterolu
- działa przeciwzapalnie
- poprawia pamięć
- działa moczopędnie
- usuwa z organizmu wolne rodniki
- zapobiega miażdżycy
- pomaga w leczeniu miażdżycy
Przepis na deser z granatem i białą czekoladą idealny na WALENTYNKI
SKŁADNIKI:
- nasiona z jednego owocu granatu
- 50 g mascarpone
- 50 g śmietany 36%
- 25 g białej czekolady
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- syrop amaretto
- prażone płatki migdałów jako dekoracja
PRZYGOTOWANIE:
- W pierwszej kolejności prażymy migdały, aby zdążyły ostygnąć.
- Wydobywamy z owocu nasiona.
- Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.
- Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy białą czekoladę, cukier i syrop.
- Do dwóch pucharków rozkładamy część nasion owocu, następnie krem.
- Powtarzamy do wykorzystania składników.
- Na wierzchu posypujemy prażonymi migdałami.