ładowanie...
Grejpfrut
Grejpfrut Wiem co jem
#grejpfrut #wiemcojem #witaminy #właściwości #zastosowanie

Grejpfrut, jest ważnym składnikiem diety odchudzającej, ale poza tym zawiera wit. C i beta-karoten, dzięki czemu wzmocni odporność organizmu...

16 stycznia 2020
Grejpfrut
Grejpfrut
Grejpfrut

1. Grejpfrut - jest ważnym składnikiem diety odchudzającej, ale poza tym zawiera witaminę C i beta-karotenu, dzięki czemu wzmocni odporność organizmu.

2. Rodzaje grejpfrutów:

  • grejpfrut czerwony (gorzko-kwaśny),
  • grejpfrut żółty (kwaśny),
  • grejpfrut zielony (słodki).

3. Grejpfruty sprowadzone zostały i zadomowione na wyspie Barbados w XVII w.

4. Witaminy, które znajdują się w grejpfrucie

  • Witamina A
     Ma duży udział w procesie widzenia, wpływa na wzrost, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu.
  • Witamina B1
    Pobudza apetyt, ułatwia oddychanie komórkowe, reguluje czynność układu nerwowego, mięśni, serca. Odpowiada za prawidłowy wzrost i rozwój organizmu.
  • Witamina B2
    pełni ważne funkcje w organizmie - jest niezbędna do prawidłowego  funkcjonowania centralnego i obwodowego układu nerwowego oraz układu odpornościowego.
  • Witamina B6
     odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca, a także podnosi odporność organizmu.
  • Witamina C
    najczęściej kojarzona jest ze wzmacnianiem odporności organizmu, hamuje proces starzenia się skóry i wspomaga układ krążenia.
  • Witamina E
     „witamina młodości” jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki. Działa przeciw zakrzepom.

5. Zastosowanie grejpfruta

  • Gastronomia
  • Owoc leczniczy- korzystnie wpływa na pracę jelit

 

6. Tabela wartości odżywczych

Nazwa

Wartość

Białko

0,77g

Tłuszcze

0,14g

Węglowodany

10.66 g (w tym cukry proste 6.89 g)

Błonnik

1.6 g

Fosfor

18 mg

Potas

135 mg

Sód

0 mg

Wapń

22 mg

Żelazo

0.08  mg

Magnez

9 mg

Cynk

0.07 mg

Witamina B1

0.043 mg

Witamina B2

0.031 mg

Niacyna

0.204 mg

Witamina B6

0.053 mg

Kwas foliowy

13 µg

Witamina E

0.13 mg

Witamina C

31.2 mg

Witamina A

1150 IU

 

7. Przeciwwskazania do spożywania grejpfruta

Refluks żołądka, ciąża, alergie
 

8. Pomarańcza plusy i minusy

PLUSY:

  • Chroni przed zaparciami
  • Łagodzi stany zapalne
  • Łagodzi trądzik
  • Pomaga w odchudzaniu
  • Wspomaga prawidłową pracę serca
  • Obniża poziom choresterolu
  • Reguluje ciśnienie

MINUSY:

  •  U osób chorych na refluks żołądka wywołuje zgagę

 

CIEKAWOSTKA 
Grejpfrut – wpływ na cerę

Zabiegi z wykorzystaniem grejpfruta polecane są przede wszystkim do skóry tłustej i trądzikowej.
Regulują nadmiar sebum oraz zamykają pory.
Owoc ten doskonale radzi sobie z przebarwieniami na skórze – rozjaśnia je.
Sprawdza się w przypadku przyspieszania gojenia stanów zapalnych, ran czy też zmian trądzikowych.

Zobacz inne artykuły
Pomelo
Pomelo
Przejdź
Banan
Banan
Przejdź
Arbuz
Arbuz
Przejdź
Porzeczka czarna
Porzeczka czarna
Przejdź
Zmiana języka