ładowanie...
Gruszka
Gruszka Wiem co jem
#dobrasztela.pl #gruszka #owoce #wartościiwłaściwości #wiemcojem

Gruszka to jedno z nielicznych owoców, które zawierają w sobie jod, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy.

11 września 2020
Gruszka
Gruszka
Gruszka

1. Gruszka to jedno z nielicznych owoców, które zawiera w sobie jod, wpływam on pozytywnie na funkcjonowanie tarczycy.

2. Ojczyzną gruszek jest starożytna Persja. Do Europy dotarły jednak stosunkowo późno bo na przełomie XVII i XVIII wieku.

3. 100 g gruszki zawiera 57 kcal.

4. Gruszka bogata jest w wiele składników mineralnych wśród których dominuje potas. Zawiera również fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo bor i jod – który rzadko występuje w owocach. Bogata jest także w kwasy owocowe, błonnik i olejki eteryczne. Ponadto gruszka zawiera witaminy z grupy A,B, C i PP.


5. Zastosowanie gruszek

  • Gastronomia
  • Kosmetyka

6. Tabela wartości odżywczych

Kalorie (wartość energetyczna)

57 kcal

Białko

0.36 g

Tłuszcz ogółem

0.14 g

Węglowodany

15.23 g

Błonnik pokarmowy

3.1 g

Witamina A

25,0 I.U.

Witamina D

0 I.U.

Witamina E

0,12 mg

Witamina K1

4,40 µg

Witamina C

4,30 mg

Witamina B1

0,01 mg

Witamina B2

0,03 mg

Witamina B3 (PP)

0,16 mg

Witamina B6

0,03 mg

Witamina B9 (kwas foliowy)

7 µg

Witamina B12

0 µg

Witamina B5 (kwas pantotenowy)

0,05 mg

Wapń

9,00 mg

Żelazo

0,18 mg

Magnez

7,00 mg

Fosfor

12,00 mg

Potas

116 mg

Sód

1,00 mg

Cynk

0,10 mg

Miedź

0,08 mg

Mangan

0,05 mg

Selen

0,10 µg

  

7. Przeciwwskazania do spożywania gruszek

Spożywanie gruszek jest przeciwwskazane u osób cierpiących na zaburzenia jelitowe i żołądkowo-jelitowe w postaci pogorszenia. Dotyczy to w szczególności świeżych owoców, ponieważ mają działanie przeczyszczające.
 

8. Zalety gruszek

  • Działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe
  • Poprawia krążenie
  • Sprzyja w walce z trądzikiem, wypryskami i infekcjami skórnymi
  • Reguluje pracę mięśni
  • Wpływa na zdolność uczenia się i zapamiętywania
  • Chroni przed chorobą Alzheimera
  • Obniża ciśnienie krwi
  • Przeciwdziała zwyrodnieniu plamki żółtej w oku

 

CIEKAWOSTKA

Napar z suszonych gruszek z łyżką miodu doskonale łagodzi bóle gardła, a nawet pomaga  w leczeniu zapalenia strun głosowych! Taki napar zgodnie z medycyną ludową był stosowany w okresie jesienno-zimowym jako ochrona przed przeziębieniem. Stosowano go także przy przeziębieniach i kaszlu.  

Przepis na napar: 

  • plasterki z 2 gruszek - ususzone
  • 1 filiżanka wrzątku
  • 2 łyżeczki miodu pitnego

Gruszki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Na koniec dodajemy miód pitny - ważne aby woda nie była wrząca ponieważ miód straci wszystkie swoje wartości. 

Zobacz inne artykuły
Pomarańcza
Pomarańcza
Przejdź
Grejpfrut
Grejpfrut
Przejdź
Ananas
Ananas
Przejdź
Śliwka
Śliwka
Przejdź
Zmiana języka