Gruszka to jedno z nielicznych owoców, które zawierają w sobie jod, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy.
1. Gruszka to jedno z nielicznych owoców, które zawiera w sobie jod, wpływam on pozytywnie na funkcjonowanie tarczycy.
2. Ojczyzną gruszek jest starożytna Persja. Do Europy dotarły jednak stosunkowo późno bo na przełomie XVII i XVIII wieku.
3. 100 g gruszki zawiera 57 kcal.
4. Gruszka bogata jest w wiele składników mineralnych wśród których dominuje potas. Zawiera również fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo bor i jod – który rzadko występuje w owocach. Bogata jest także w kwasy owocowe, błonnik i olejki eteryczne. Ponadto gruszka zawiera witaminy z grupy A,B, C i PP.
5. Zastosowanie gruszek
- Gastronomia
- Kosmetyka
6. Tabela wartości odżywczych
Kalorie (wartość energetyczna) |
57 kcal |
Białko |
0.36 g |
Tłuszcz ogółem |
0.14 g |
Węglowodany |
15.23 g |
Błonnik pokarmowy |
3.1 g |
Witamina A |
25,0 I.U. |
Witamina D |
0 I.U. |
Witamina E |
0,12 mg |
Witamina K1 |
4,40 µg |
Witamina C |
4,30 mg |
Witamina B1 |
0,01 mg |
Witamina B2 |
0,03 mg |
Witamina B3 (PP) |
0,16 mg |
Witamina B6 |
0,03 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) |
7 µg |
Witamina B12 |
0 µg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) |
0,05 mg |
Wapń |
9,00 mg |
Żelazo |
0,18 mg |
Magnez |
7,00 mg |
Fosfor |
12,00 mg |
Potas |
116 mg |
Sód |
1,00 mg |
Cynk |
0,10 mg |
Miedź |
0,08 mg |
Mangan |
0,05 mg |
Selen |
0,10 µg |
7. Przeciwwskazania do spożywania gruszek
Spożywanie gruszek jest przeciwwskazane u osób cierpiących na zaburzenia jelitowe i żołądkowo-jelitowe w postaci pogorszenia. Dotyczy to w szczególności świeżych owoców, ponieważ mają działanie przeczyszczające.
8. Zalety gruszek
- Działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe
- Poprawia krążenie
- Sprzyja w walce z trądzikiem, wypryskami i infekcjami skórnymi
- Reguluje pracę mięśni
- Wpływa na zdolność uczenia się i zapamiętywania
- Chroni przed chorobą Alzheimera
- Obniża ciśnienie krwi
- Przeciwdziała zwyrodnieniu plamki żółtej w oku
CIEKAWOSTKA
Napar z suszonych gruszek z łyżką miodu doskonale łagodzi bóle gardła, a nawet pomaga w leczeniu zapalenia strun głosowych! Taki napar zgodnie z medycyną ludową był stosowany w okresie jesienno-zimowym jako ochrona przed przeziębieniem. Stosowano go także przy przeziębieniach i kaszlu.
Przepis na napar:
- plasterki z 2 gruszek - ususzone
- 1 filiżanka wrzątku
- 2 łyżeczki miodu pitnego
Gruszki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Na koniec dodajemy miód pitny - ważne aby woda nie była wrząca ponieważ miód straci wszystkie swoje wartości.