ładowanie...
Grzyby mun
Grzyby mun Wiem co jem
#dobrasztela.pl #grzybymun #porady #wartościiwłaściwości #wiemcojem

Grzyby mun to popularny rodzaj grzybów dodawanych do dań kuchni azjatyckiej. Sprawdź prozdrowotne właściwości grzybów mun!

10 maja 2021
Grzyby mun
Grzyby mun
Grzyby mun

1. Grzyby mun to popularny rodzaj grzybów dodawanych do dań kuchni azjatyckiej. Grzyby mun nazywane są także uszakiem bzowym oraz uchem judasza.

2. Grzyby rosną głównie w Azji na pniach czarnego bzu, wierzb, akacji oraz buków. Rozwijają się na osłabionych lub martwych drzewach. Mają brunatny kolor, są galaretowate i cienkie.

3. 100 g wysuszonych grzybów mun zawiera 306 kcal.

4. Grzyby mun - jak większość grzybów, składają się głównie z wody, bowiem świeże grzyby mają jej aż 90%. Zaletą grzybów mun jest to, że dobrze wchłaniają smaki i zapachy produktów.


5. Zastosowanie grzybów mun

  • Gastronomia
  • Medycyna naturalna


6. Tabela wartości odżywczych dla 100 g suszonych grzybów mun

Energia

306 kcal

Białko

4,90 g

Tłuszcz

0,60 g

Węglowodany

70,20 g

Cukry

0 g

Błonnik

73 g

Witamina C

1,40 mg

Równoważnik folianów

160 µg

Witamina B1 - tiamina

0,83 mg

Witamina B2 - ryboflawina

0,35 mg

Witamina B3 - witamina PP - niacyna

3,00 mg

Witamina B5 - kwas pantotenowy

21,5 mg

Witamina B6 - pirydoksyna

0,95 mg

Witamina B9 - kwas foliowy

160 µg

Wapń

113 mg

Żelazo

6,14 mg

Magnez

146 mg

Fosfor

116 mg

Potas

708 mg

Sód

70,0 mg

Cynk

7,52 mg

Miedź

5,07 mg

Mangan

1,15 mg

Selen

45,3 µg

  

7. Przeciwwskazania do spożywania grzybów mun

Jeżeli masz uczulenie na grzyby, nie spożywaj ich.
 

8. Zalety grzybów mun

  • działanie wzmacniające odporność
  • łagodzą objawy przeziębień
  • zmniejszają krzepliwość krwi
  • poprawiają krążenie
  • obniżenie ryzyka choroby wieńcowej
  • łagodzą bóle
  • działają regeneracyjnie na skórę i włosy
  • obniżają ciśnienie krwi

 

9. CIEKAWOSTKA

Wywar z grzybów mun – jak zrobić?

Przez godzinę grzyby mun trzeba dusić w wodzie z dodatkiem cukru lub miodu (około 25 g grzybów na 250 ml wody). Wywar odstawiamy na noc i pijemy następnego dnia.  

Zobacz inne artykuły
Pieczarki
Pieczarki
Przejdź
Rydz
Rydz
Przejdź
Opieńki
Opieńki
Przejdź
Kurki
Kurki
Przejdź
Zmiana języka