Grzyby mun to popularny rodzaj grzybów dodawanych do dań kuchni azjatyckiej. Sprawdź prozdrowotne właściwości grzybów mun!
1. Grzyby mun to popularny rodzaj grzybów dodawanych do dań kuchni azjatyckiej. Grzyby mun nazywane są także uszakiem bzowym oraz uchem judasza.
2. Grzyby rosną głównie w Azji na pniach czarnego bzu, wierzb, akacji oraz buków. Rozwijają się na osłabionych lub martwych drzewach. Mają brunatny kolor, są galaretowate i cienkie.
3. 100 g wysuszonych grzybów mun zawiera 306 kcal.
4. Grzyby mun - jak większość grzybów, składają się głównie z wody, bowiem świeże grzyby mają jej aż 90%. Zaletą grzybów mun jest to, że dobrze wchłaniają smaki i zapachy produktów.
5. Zastosowanie grzybów mun
- Gastronomia
- Medycyna naturalna
6. Tabela wartości odżywczych dla 100 g suszonych grzybów mun
Energia |
306 kcal |
Białko |
4,90 g |
Tłuszcz |
0,60 g |
Węglowodany |
70,20 g |
Cukry |
0 g |
Błonnik |
73 g |
Witamina C |
1,40 mg |
Równoważnik folianów |
160 µg |
Witamina B1 - tiamina |
0,83 mg |
Witamina B2 - ryboflawina |
0,35 mg |
Witamina B3 - witamina PP - niacyna |
3,00 mg |
Witamina B5 - kwas pantotenowy |
21,5 mg |
Witamina B6 - pirydoksyna |
0,95 mg |
Witamina B9 - kwas foliowy |
160 µg |
Wapń |
113 mg |
Żelazo |
6,14 mg |
Magnez |
146 mg |
Fosfor |
116 mg |
Potas |
708 mg |
Sód |
70,0 mg |
Cynk |
7,52 mg |
Miedź |
5,07 mg |
Mangan |
1,15 mg |
Selen |
45,3 µg |
7. Przeciwwskazania do spożywania grzybów mun
Jeżeli masz uczulenie na grzyby, nie spożywaj ich.
8. Zalety grzybów mun
- działanie wzmacniające odporność
- łagodzą objawy przeziębień
- zmniejszają krzepliwość krwi
- poprawiają krążenie
- obniżenie ryzyka choroby wieńcowej
- łagodzą bóle
- działają regeneracyjnie na skórę i włosy
- obniżają ciśnienie krwi
9. CIEKAWOSTKA
Wywar z grzybów mun – jak zrobić?
Przez godzinę grzyby mun trzeba dusić w wodzie z dodatkiem cukru lub miodu (około 25 g grzybów na 250 ml wody). Wywar odstawiamy na noc i pijemy następnego dnia.