Prócz kulinarnych zastosowań, JAJKO sprawdza się również jako kosmetyk, a nawet środek do domowych porządków! Dowiedź się więcej...
Jesień i zima to wymagający czas dla naszego obuwia. Liczne kałuże, z czasem również opady śniegu są utrapieniem dla nas i butów, które szybko przemakają. Dlatego postanowiliśmy przygotować dla Was poradnik na jesienną impregnację obuwia domowymi sposobami! Oto one:
1. Olej z orzechów włoskich, oliwa z oliwek
Jeśli posiadacie obuwie ze skóry licowej, warto przed pierwszym wyjściem nałożyć na nie warstwę olejku z orzechów włoskich lub ewentualnie oliwy z oliwek, po czym dokładnie rozprowadzić i wetrzeć w skórę miękką szczoteczką. Nada to butom lekki połysk oraz zabezpieczy ich powierzchnię przed przemakaniem i zabrudzeniem. Dobrze sprawdzi się również wazelina kosmetyczna.
2. Wosk ze świeczki, wosk pszczeli, gliceryna
Jeśli zalegają Wam białe świeczki w domu to możecie je wykorzystać jako preparat zabezpieczający skórzane buty przed przemakaniem od spodu! Wystarczy roztopić wosk i rozprowadzić go na cholewce i podeszwie buta. Wtedy żadna deszczowa pogoda nie pokrzyżuje Wam planów związanych z ubiorem! Jako zastępstwo, które przypadło do gustu naszym babciom można wykorzystać wosk pszczeli lub glicerynę.
3. Banan
A konkretnie skórka z banana doskonale impregnuje buty wykonane z zamszu!
4. Mleko
Jeśli macie do czynienia z jasną skórą, świetnie do czyszczenia i impregnacji cholewki sprawdzi się szmatka nasączona w mleku. Dobrze jest również od czasu do czasu natrzeć takie buty skórką z pomarańczy lub cytryny.
5. Ziemniak
Natarcie butów surowym ziemniakiem sprzyja zachowaniu ich w dobrym stanie na dłużej!
Dodatkowo!
Jeśli wracacie do domu w przemokniętych butach skórzanych warto od razu natrzeć je naftą, wypastować i wypolerować. Następnie wetrzeć w ich powierzchnię olejek recynowy, który zapobiegnie spękaniu.