JABŁKO to król polskich sadów i stołów. Ma w sobie cenne składniki odżywcze, jednak możemy je użyć na wiele innych sposobów. Sprawdź jakie!
JABŁKO
Mówi się, że jabłko to król polskich sadów i stołów. Ma w sobie cenne składniki odżywcze i jest bogate w witaminy. Jednak możemy go użyć na wiele innych sposobów. Sprawdź jakie!
1. Przypalenia i tłuszcz
Jabłko zawiera w sobie kwas jabłkowy, który łatwo ściera tłuszcz. Wystarczy, że zagotujemy niewielką ilość wody z dodatkiem skórek jabłka i będziemy gotować około 12 minut. Po przestygnięciu skutecznie pozbędziemy się zabrudzeń!
2. Konserwacja drewna
Przez zawartość kwasu w owocu możemy w łatwy sposób wyczyścić wszystkie drewniane powierzchnie w domu, a przy okazji je zaimpregnować. Do impregnacji możesz wykorzystać skórkę z jabłka.
3. Wydłużanie świeżości wypieków
Chleb, bułeczki, czy ciasta drożdżowe są niezwykle smaczne, ale szybko tracą świeżość i czerstwieją. Dobrym sposobem na wydłużenie ich „życia”, jest przechowywanie wypieków z połową jabłka.
4. Przesolona zupa
Jabłko wchłania nadmiar soli. Jeżeli zdarzyło Ci się przesolenie zupy lub gulaszu, możesz wrzucić kilka kawałków jabłka i gotować ok. 10 minut. Jabłko wyciągnie trochę soli.
5. Zbrylony cukier
Brązowy cukier szybko się zbryla. Ale jest na to rada. Kawałek jabłka wkładamy do torebki lub pojemnika z cukrem, a po 2 dniach cukier znowu będzie sypki!
6. Dojrzewanie pomidorów
Dzięki zawartości etylenu jabłka mogą pomóc dojrzeć między innymi pomidorom. Wystarczy, że jabłka z owocami umieścić w jednym pojemniku. Za dzień lub dwa będziesz mógł cieszyć się smakiem dojrzałych owoców!
DODATKOWO!
Świecznik z jabłka? No pewnie!
Z jabłka usuń gniazdo nasienne, ale w taki sposób, aby jabłko nadal pozostało całe i zmieściła się tam świeczka. Do środka włóż świeczkę, a w boki jabłka wbij goździki. Tak przygotowany świecznik nie dość, że będzie wyglądał świetnie, również wypełni dom niezwykłym aromatem!