Jadalne doniczki. Świętnie się prezentują, a jak wyśmienicie smakują! Można je ozdobić owocami lub jadalnymi kwiatami...
JADALNE DONICZKI. Świętnie się prezentują a jak wyśmienicie smakują. Można je ozdobić owocami lub jadalnymi kwiatami czy ziołami jak mięta, co kto ma w domu lub z czym chce.
! SPRAWDŹ PRZEPIS !
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
Potrzebujemy
(przepis na 3-4 sztuki)
- naczynie do roztopienia czekolady
- tabliczka mlecznej czekolady
- 200 ml śmietany kremówki 30 - 36 % - mocno schłodzonej
- 100 ml mascarpone - mocno schłodzonego
- 1 łyża cukru
- kilka ciasteczek oreo - pozbawionych masy
- owoce, jadalne kwiaty lub mięta do dekoracji
WYKONANIE
Czekoladę kruszymy do naczynia i roztapiany nad kąpielą wodną by była płynna.
Do plastikowych kubeczków łyżką nakładamy płynną czekoladą i obracając kubeczkiem rozprowadzamy czekoladę po bokach i dnie - zostawiając 2 cm fragment górnej części kubeczka by móc ją potem dookoła naciąć i ściągnąć paseczek za paseczkiem kubek z powstałego czekoladowego kubka.
Gotowe kubeczki wstawiamy do lodówki lub zamrażalnika by czekolada stężała w nich. Między czasie ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno, dodajemy trochę cukru oraz serek mascarpone.
Mieszamy tylko do połączenia się składników. Wyciągamy kubeczki, nacinamy delikatnie pozostawioną górną część bez czekolady i delikatnie pasek za paseczkiem ściągamy plastikowy kubeczek z czekoladowego kubka.
Czekoladowy kubeczek napełniamy kremem a wierzch posypujemy pokruszonymi ciasteczkami oreo tworząc z niego jadalną ziemię.
Na końcu dekorujemy jadalnymi kwiatkami, miętą lub owocami i deser gotowy.
SMACZNEGO !
Przepis nadesłany przez: Magdalena Wojtanowicz