Jadalne doniczki świetnie się prezentują, a jak wyśmienicie smakują! Można je ozdobić owocami, jadalnymi kwiatami czy ziołami, jak mięta, w zależności od tego, co mamy w domu lub z czym chcemy je podać. Sprawdź przepis! Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
Składniki na 3-4 sztuki
- naczynie do roztopienia czekolady
- tabliczka mlecznej czekolady
- 200 ml śmietany kremówki (30-36%) - mocno schłodzonej
- 100 ml mascarpone - mocno schłodzonego
- 1 łyżka cukru
- kilka ciasteczek Oreo - pozbawionych masy
- owoce, jadalne kwiaty lub mięta do dekoracji
Wykonanie - krok 1
Czekoladę kruszymy do naczynia i roztapiamy nad kąpielą wodną, by była płynna. Do plastikowych kubeczków łyżką nakładamy płynną czekoladę i obracając kubeczkiem, rozprowadzamy czekoladę po bokach i dnie, zostawiając 2 cm fragment górnej części kubeczka, by móc ją potem dookoła naciąć i ściągnąć paseczek za paseczkiem kubek z powstałego czekoladowego kubka.
Wykonanie - krok 2
Gotowe kubeczki wstawiamy do lodówki lub zamrażalnika, by czekolada w nich stężała. W międzyczasie ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno, dodajemy trochę cukru oraz serek mascarpone. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Wyciągamy kubeczki, nacinamy delikatnie pozostawioną górną część bez czekolady i delikatnie pasek za paseczkiem ściągamy plastikowy kubeczek z czekoladowego kubka.
Wykonanie - krok 3
Czekoladowy kubeczek napełniamy kremem, a wierzch posypujemy pokruszonymi ciasteczkami Oreo, tworząc z niego jadalną ziemię. Na końcu dekorujemy jadalnymi kwiatkami, miętą lub owocami i deser gotowy.
Smacznego!