ładowanie...
slogan
Jadalne doniczki

Jadalne doniczki świetnie się prezentują, a jak wyśmienicie smakują! Można je ozdobić owocami, jadalnymi kwiatami czy ziołami, jak mięta, w zależności od tego, co mamy w domu lub z czym chcemy je podać. Sprawdź przepis! Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!

 

Jadalne doniczki

Składniki na 3-4 sztuki

  • naczynie do roztopienia czekolady
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki (30-36%) - mocno schłodzonej
  • 100 ml mascarpone - mocno schłodzonego
  • 1 łyżka cukru
  • kilka ciasteczek Oreo - pozbawionych masy
  • owoce, jadalne kwiaty lub mięta do dekoracji

Wykonanie - krok 1

Czekoladę kruszymy do naczynia i roztapiamy nad kąpielą wodną, by była płynna. Do plastikowych kubeczków łyżką nakładamy płynną czekoladę i obracając kubeczkiem, rozprowadzamy czekoladę po bokach i dnie, zostawiając 2 cm fragment górnej części kubeczka, by móc ją potem dookoła naciąć i ściągnąć paseczek za paseczkiem kubek z powstałego czekoladowego kubka.

 

Wykonanie - krok 2

Gotowe kubeczki wstawiamy do lodówki lub zamrażalnika, by czekolada w nich stężała. W międzyczasie ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno, dodajemy trochę cukru oraz serek mascarpone. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Wyciągamy kubeczki, nacinamy delikatnie pozostawioną górną część bez czekolady i delikatnie pasek za paseczkiem ściągamy plastikowy kubeczek z czekoladowego kubka.

 

Wykonanie - krok 3

Czekoladowy kubeczek napełniamy kremem, a wierzch posypujemy pokruszonymi ciasteczkami Oreo, tworząc z niego jadalną ziemię. Na końcu dekorujemy jadalnymi kwiatkami, miętą lub owocami i deser gotowy.

Smacznego!

#jadalnedoniczki #fitdeser #słodkieprzepisy #deserczekoladowy
Następna lekcja
Załóż Konto Opiekunki z Panią Sztelką
stela
Kliknij
Zmiana języka