Jajko to bogate źródło substancji odżywczych. Jest to jedno z tańszych źródeł pełnowartościowego białka. Sprawdź jego inne plusy...
1. Jajko - bogate źródło substancji odżywczych. Znajduje się na drugim miejscu wśród alergenów pokarmowych dzieci, jednak gotowanie na twardo usuwa zwykle wszystkie właściwości uczulające.
2. Zawierają m.in.:
- witaminy A, B2, B12, D, E
- składniki mineralne takie jak: wapń, magnez, żelazo, potas i fosfor
- lecytynę – związek, który zapobiega odkładaniu się cholesterolu
- luteinę – chroniącą organizm przez złym promieniowaniem słonecznym oraz dobrze wpływającą na wzrok
- pełnowartościowe białko zawierające wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy
3. Jego wartość kaloryczna to 147 kcal na 100g.
4. Ze względu na pochodzenie wyróżniamy:
- kurze
- kacze
- gęsie
- perlicze
- strusie
4. Ze względu na rodzaj chowu wyróżniamy:
- 0 – ekologiczne
- 1 – z wolnego wybiegu
- 2 – ściółkowe
- 3 – klatkowe
5. Zastosowanie jajek:
- Kulinaria
- Kosmetyka
6. Tabela wartości odżywczych - 1 sztuka - 56g - 80 kcal
Wapń | 31 mg |
Żelazo | 0.98 mg |
Magnez | 0.98 mg |
Fosfor | 111 mg |
Potas | 77 mg |
Sód | 80 mg |
Cynk | 0.72 mg |
Węglowodany | 2.11 g |
Tłuszcz | 5.33 g |
Białko | 7.03 g |
Tiamina | 0.022 mg |
Ryboflawina | 0.256 mg |
Niacyna | 0.042 mg |
Witamina B6 | 0.095 mg |
Witamina B12 | 1,1 µg |
Kwas foliowy | 26 µg |
Witamina A | 302 IU |
Witamina E | 0.59 mg |
Witamina D | 1.1 µg |
7. Przeciwwskazania do spożywania jajek
BRAK
8. Korzyści związane ze spożywaniem jajek
- białko jaj jest najbardziej lekkostrawne i pełnowartościowe wśród białek zawartych w innych produktach
- w białku zawierają się wszelkie potrzebne do budowy komórek białkowych ludzkiego organizmu aminokwasy
- ma właściwości ochronne, ponieważ zawiera lizozym, który niszczy różne szkodliwe mikroorganizmy
- wykazuje lecznicze działanie podczas choroby wrzodowej żołądka, wiąże nadmiar kwasu solnego
- jest to jedno z tańszych źródeł pełnowartościowego białka, które jest niezbędne w procesie budowania mięśni
9. CIEKAWOSTKA - JAJKO PRAWDĘ CI POWIE
Zgodnie z przepisami UE na każdym jajku widnieje oznaczenie np. 1 PL 12 22 13 82, które można podzielić literami: A, B, C, D, E, F.
- A – rodzaj chowu
- B – kraj pochodzenia
- C – numer województwa
- D – numer powiatu
- E – zakres i rodzaj działalności
- F – numer producenta
10. CIEKAWOSTKI WIELKANOCNE - CZY WIECIE, ŻE...
...ozdabianie jaj ma bardzo długą tradycję. Najstarsze rzeźbione fragmenty skorup (strusich) jaj odnaleziono w Afryce. Data sięga 60 tys. lat wstecz!
...3000 lat p.n.e w Persji kolorowe jaja były prezentem ofiarowywanym z okazji pierwszego dnia wiosny!