ładowanie...
Jajko
Jajko Wiem co jem
#dobrasztela.pl #jajawielkanocne #jajko #wiemcojem #właściwości

Jajko to bogate źródło substancji odżywczych. Jest to jedno z tańszych źródeł pełnowartościowego białka. Sprawdź jego inne plusy...

12 kwietnia 2020
Jajko
Jajko
Jajko

1. Jajko - bogate źródło substancji odżywczych. Znajduje się na drugim miejscu wśród alergenów pokarmowych dzieci, jednak gotowanie na twardo usuwa zwykle wszystkie właściwości uczulające.

2. Zawierają m.in.:

  • witaminy A, B2, B12, D, E
  • składniki mineralne takie jak: wapń, magnez, żelazo, potas i fosfor
  • lecytynę – związek, który zapobiega odkładaniu się cholesterolu
  • luteinę – chroniącą organizm przez złym promieniowaniem słonecznym oraz dobrze wpływającą na wzrok
  • pełnowartościowe białko zawierające wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy

3. Jego wartość kaloryczna to 147 kcal na 100g.

4. Ze względu na pochodzenie wyróżniamy:

  • kurze
  • kacze
  • gęsie
  • perlicze
  • strusie 

4. Ze względu na rodzaj chowu wyróżniamy:

  • 0 – ekologiczne
  • 1 – z wolnego wybiegu
  • 2 – ściółkowe
  • 3 – klatkowe 

 5. Zastosowanie jajek:

  • Kulinaria
  • Kosmetyka

6. Tabela wartości odżywczych - 1 sztuka - 56g - 80 kcal

Wapń  31 mg
Żelazo  0.98 mg
Magnez 0.98 mg
Fosfor  111 mg
Potas  77 mg
Sód  80 mg
Cynk  0.72 mg
Węglowodany  2.11 g
Tłuszcz  5.33 g
Białko  7.03 g
Tiamina  0.022 mg
Ryboflawina  0.256 mg
Niacyna  0.042 mg
Witamina B6  0.095 mg
Witamina B12 1,1 µg
Kwas foliowy 26 µg
Witamina A 302 IU
Witamina E 0.59 mg
Witamina D 1.1 µg

 

7. Przeciwwskazania do spożywania jajek

BRAK

8. Korzyści związane ze spożywaniem jajek

  • białko jaj jest najbardziej lekkostrawne pełnowartościowe wśród białek zawartych w innych produktach
  • w białku zawierają się wszelkie potrzebne do budowy komórek białkowych ludzkiego organizmu aminokwasy 
  • ma właściwości ochronne, ponieważ zawiera lizozym, który niszczy różne szkodliwe mikroorganizmy
  • wykazuje lecznicze działanie podczas choroby wrzodowej żołądka, wiąże nadmiar kwasu solnego
  • jest to jedno z tańszych źródeł pełnowartościowego białka, które jest niezbędne w procesie budowania mięśni

 

9. CIEKAWOSTKA - JAJKO PRAWDĘ CI POWIE

Zgodnie z przepisami UE na każdym jajku widnieje oznaczenie np. 1 PL 12 22 13 82, które można podzielić literami: A, B, C, D, E, F.

  • A – rodzaj chowu
  • B – kraj pochodzenia
  • C – numer województwa
  • D – numer powiatu
  • E – zakres i rodzaj działalności
  • F – numer producenta

 

10. CIEKAWOSTKI WIELKANOCNE  - CZY WIECIE, ŻE...
...ozdabianie jaj ma bardzo długą tradycję. Najstarsze rzeźbione fragmenty skorup (strusich) jaj odnaleziono w Afryce. Data sięga 60 tys. lat wstecz!
...3000 lat p.n.e w Persji kolorowe jaja były prezentem ofiarowywanym z okazji pierwszego dnia wiosny!

Zobacz inne artykuły
Mleko
Mleko
Przejdź
Zmiana języka