ładowanie...
Jałowiec
Jałowiec Zielnik
#jałowiec #dobrasztela.pl #zielnik #zielnikdobrejszteli #naparyziołowe

Owoce JAŁOWCA można również żuć! Żute na czczo uśmierzają bóle żołądka, likwidują zgagę czy brzydki oddech...

06 listopada 2020
Jałowiec
Jałowiec
Jałowiec

Okres jesienno-zimowy to trudny czas dla naszego organizmu.
Warto więc odpowiednio się na niego przygotować.
Z tego powodu ruszamy z ZIELNIKIEM DOBREJ SZTELI, w którym poznacie właściwości ziół
oraz przepisy na napary, które pozwolą organizmowi wytrwać w czasie przeziębień i grypy.

 

TYM RAZEM PRZEDSTAWIAMY JAŁOWIEC!

 

Co zawiera w sobie jałowiec

  • olejek eteryczny
  • glukoza
  • fruktoza
  • kwas glukuronowy
  • żywice
  • kwas L-askorbinowy
  • katechiny
  • proantocyjanidyny
  • kwasy tłuszczowe
  • fitosterole
  • kwas taninowy i galusowy
  • flawonoidy 

 

Właściwości jałowca

  • działa antybakteryjnie
  • działa przeciwgrzybiczo
  • likwiduje pasożyty układu pokarmowego
  • odkaża drogi żółciowe
  • działa rozkurczowo na mięśnie gładkie
  • wpływa kojąco na układ oddechowy
  • znosi wzdęcia
  • usprawnia układ trawienny
  • działa oczyszczająco na organizm
  • wspomaga odchudzanie
  • łagodzi nerwobóle
  • działa moczopędnie

 

Domowe sposoby na zastosowanie jałowca

  • napar z jałowca
    1 łyżkę rozdrobnionych owoców jałowca zalewamy gorącą wodą i zaparzamy przez ok. 15 minut. Po przecedzeniu pijemy po 2 łyżki w ciągu całego dnia. Działa moczopędnie i bakteriobójczo.
     
  • napar do kąpieli
    powyższy napar można zastosować również podczas kąpieli, działa odświeżająco.
     
  • olejek jałowcowy
    przygotowany olejek z jałowca to skarbnica zastosowań zarówno w aromaterapii gdzie koi nerwy, działa uspakajająco, czy zwalcza bezsenność jak również w kosmetologii i problemach skórnych. Przepis na ten olejek dostępny poniżej.
     
  • jałowiec w kuchni
    wysuszone szyszkojagody jałowca idealnie sprawdzają się w kuchni jako dodatek do dziczyzny, kiszenia kapusty czy różnych marynat - pobudzają apetyt.
     
  • żucie jagód jałowca
    owoce jałowca można również żuć! Żute na czczo uśmierzają bóle żołądka, likwidują zgagę czy brzydki oddech.
     

Przepis na olejek jałowcowy

Składniki:

  • 2 szklanki owoców jałowca
  • 4 szklanki wody
  • 2 szklanki oliwy z oliwek
  • butelka z ciemnego szkła
     

Wykonanie:

1. Owoce jałowca umieszczamy w garnku i zalewamy je wodą.
2. Odstawiamy na całą noc, aby owoce zmiękły.
3. Przecedzamy.
4. Owoce gotujemy w 2 szklankach oliwy z oliwek.
5. Kiedy owoce będą już całkowicie miękkie odstawiamy całość do ostygnięcia.
6. Przelewamy do butelki z ciemnego szkła i przechowujemy w zaciemnionym miejscu.

Tak przygotowanym olejkiem należy smarować miejsca z bólami reumatycznymi, otarcia, które trudno się goją czy wszelkie miejsca problemów skórnych.

Zobacz inne artykuły
Głóg
Głóg
Przejdź
Kalina
Kalina
Przejdź
Krwawnik
Krwawnik
Przejdź
Nagietek
Nagietek
Przejdź
Zmiana języka