Owoce JAŁOWCA można również żuć! Żute na czczo uśmierzają bóle żołądka, likwidują zgagę czy brzydki oddech...
Okres jesienno-zimowy to trudny czas dla naszego organizmu.
Warto więc odpowiednio się na niego przygotować.
Z tego powodu ruszamy z ZIELNIKIEM DOBREJ SZTELI, w którym poznacie właściwości ziół
oraz przepisy na napary, które pozwolą organizmowi wytrwać w czasie przeziębień i grypy.
TYM RAZEM PRZEDSTAWIAMY JAŁOWIEC!
Co zawiera w sobie jałowiec
- olejek eteryczny
- glukoza
- fruktoza
- kwas glukuronowy
- żywice
- kwas L-askorbinowy
- katechiny
- proantocyjanidyny
- kwasy tłuszczowe
- fitosterole
- kwas taninowy i galusowy
- flawonoidy
Właściwości jałowca
- działa antybakteryjnie
- działa przeciwgrzybiczo
- likwiduje pasożyty układu pokarmowego
- odkaża drogi żółciowe
- działa rozkurczowo na mięśnie gładkie
- wpływa kojąco na układ oddechowy
- znosi wzdęcia
- usprawnia układ trawienny
- działa oczyszczająco na organizm
- wspomaga odchudzanie
- łagodzi nerwobóle
- działa moczopędnie
Domowe sposoby na zastosowanie jałowca
- napar z jałowca
1 łyżkę rozdrobnionych owoców jałowca zalewamy gorącą wodą i zaparzamy przez ok. 15 minut. Po przecedzeniu pijemy po 2 łyżki w ciągu całego dnia. Działa moczopędnie i bakteriobójczo.
- napar do kąpieli
powyższy napar można zastosować również podczas kąpieli, działa odświeżająco.
- olejek jałowcowy
przygotowany olejek z jałowca to skarbnica zastosowań zarówno w aromaterapii gdzie koi nerwy, działa uspakajająco, czy zwalcza bezsenność jak również w kosmetologii i problemach skórnych. Przepis na ten olejek dostępny poniżej.
- jałowiec w kuchni
wysuszone szyszkojagody jałowca idealnie sprawdzają się w kuchni jako dodatek do dziczyzny, kiszenia kapusty czy różnych marynat - pobudzają apetyt.
- żucie jagód jałowca
owoce jałowca można również żuć! Żute na czczo uśmierzają bóle żołądka, likwidują zgagę czy brzydki oddech.
Przepis na olejek jałowcowy
Składniki:
- 2 szklanki owoców jałowca
- 4 szklanki wody
- 2 szklanki oliwy z oliwek
- butelka z ciemnego szkła
Wykonanie:
1. Owoce jałowca umieszczamy w garnku i zalewamy je wodą.
2. Odstawiamy na całą noc, aby owoce zmiękły.
3. Przecedzamy.
4. Owoce gotujemy w 2 szklankach oliwy z oliwek.
5. Kiedy owoce będą już całkowicie miękkie odstawiamy całość do ostygnięcia.
6. Przelewamy do butelki z ciemnego szkła i przechowujemy w zaciemnionym miejscu.
Tak przygotowanym olejkiem należy smarować miejsca z bólami reumatycznymi, otarcia, które trudno się goją czy wszelkie miejsca problemów skórnych.