Jarmuż, choć w Polsce służy bardziej do ozdabiania talerzy niż do spożywania. To błąd ! ponieważ zapobiega on groźnym chorobom...
1.Jarmuż - choć w Polsce służy bardziej do ozdabiania talerzy niż do spożywania. To błąd ! ponieważ zapobiega on groźnym chorobom takim jak nowotwory. Poznaj więcej jego plusów!
2. Jarmuż jest bardzo łatwym warzywem w uprawie!
3. Jego wartość energetyczna to 28 kcal na 100g.
4. Witaminy, które znajdują się w jarmużu:
- Witamina A
Ma duży udział w procesie widzenia, wpływa na wzrost, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu. - Witamina B1 ( tiamina )
Pobudza apetyt, ułatwia oddychanie komórkowe, reguluje czynność układu nerwowego, mięśni, serca. Odpowiada za prawidłowy wzrost i rozwój organizmu. - Witamina B6
odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca, a także podnosi odporność organizmu. - Witamina C
najczęściej kojarzona jest ze wzmacnianiem odporności organizmu, hamuje proces starzenia się skóry i wspomaga układ krążenia. - Witamina K
odgrywa ważną rolę przede wszystkim w procesie krzepnięcia krwi, może także hamować rozwój nowotworów, ma istotny wpływ na gospodarkę wapniową oraz odpowiednie uwapnienie kości. - Kwas foliowy
reguluje funkcjonowanie i wzrost wszystkich komórek oraz chroni nas przed anemią. - Niacyna
pełni ważne role w organizmie - jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych. - Ryboflawina
W organizmie człowieka pełni funkcję witaminy, której niedobór może powodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz stany zapalne błon śluzowych.
5. Zastosowanie jarmużu
- Gastronomia
6. Tabela wartości odżywczych
Nazwa |
Wartość |
Wartość energetyczna |
49/28 kcal |
Białko ogółem |
4,28/1,90 g |
Tłuszcz |
0,93/0,40 g |
Węglowodany |
8,75/5,63 g |
Błonnik |
3,6/2,0 g |
Witamina C |
120/41 mg |
Tiamina |
0,110/0,053 mg |
Ryboflawina |
0,130/0,070 mg |
Niacyna |
1,000/0,500 mg |
Witamina B6 |
0,271/0,138 mg |
Kwas foliowy |
141/13 μg |
Witamina A |
9990/13621 IU |
Witamina K |
704.8/817.0 μg |
Wapń |
150/72 mg |
Żelazo |
1,47/0,90 mg |
Magnez |
47/18 mg |
Fosfor |
92/28 mg |
Potas |
491/228 mg |
Sód |
38/23 mg |
Cynk |
0,56/0,24 mg |
7. Przeciwwskazania do spożywania jarmużu
- Jarmuż, podobnie jak inne warzywa kapustne, dostarcza sporo goitrogenów - związków, które mogą wpływać na metabolizm jodu, prowadząc do obniżenia jego stężenia w organizmie, co prowadzi do zaburzenia syntezy hormonów tarczycy oraz przerostu gruczołu.
- Powinny unikać go osoby zmagające się z kamicą szczawianową
8. Jarmuż i jego plusy
- Chroni przed wrzodami żołądka
- Jarmuż na zdrowe oczy
- Reguluje ciśnienie krwi
- zmniejsza nadmierne krwawienia miesiączkowe.
- wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego
- hamuje rozwój niektórych nowotworów, m.in. nowotworów piersi, nowotworów jajnika, okrężnicy, pęcherzyka żółciowego, wątroby.
CIEKAWOSTKA
Aby jarmuż zachował jak najwięcej swoich przeciwnowotworowych właściwości, powinien być gotowany podobnie jak brokuły, czyli na parze przez maksimum 3-4 minuty. W przeciwnym razie straci swoje prozdrowotne działanie.