Zarówno owoce, kwiaty jak i kora KALINY od lat używane są w medycynie naturalnej. Sprawdź jak pomogą Ci w walce ze skurczami i przeziębieniem.
Okres jesienno-zimowy oraz zimowo-wiosenny to trudny czas dla naszego organizmu. Warto więc odpowiednio się na niego przygotować.
Z tego powodu ruszamy z ZIELNIKIEM DOBREJ SZTELI, w którym poznacie właściwości ziół
oraz przepisy na napary, które pozwolą organizmowi wytrwać w czasie przeziębień i grypy.
TYM RAZEM PRZEDSTAWIAMY OWOCE KALINY!
Co zawierają w sobie owoce kaliny
- flawonoidy
- garbniki
- triterpeny
- kumarynowce
- olejki eteryczne
- fitosterole
- flobafeny
- saponiny
- sole mineralne
- witamina C
- witamina K
Właściwości owoców kaliny
- działanie rozkurczające
- działanie uspokajające
- hamowanie krwawienia
- wzmocnienie naczyń krwionośnych
- działanie przeciwzapalne
- działanie moczopędne
- odtruwanie
- łagodzenie obrzęków
Domowe sposoby na zastosowanie owoców kaliny
- sok z kaliny na przeziębienie
aby wykonać sok z owoców kaliny, należy zebrać ją od razu po pierwszych przymrozkach, aby zlikwidować gorzki posmak. Owoce rozgniatamy i wyciskamy z nich sok, następnie gotujemy na małym ogniu, aż do wrzenia. Sok przelewamy do butelek i pasteryzujemy przez 15 minut. Jest to idealny środek na przeziębienie. Dodatkowo wzmacnia i uspokaja. - sok z miodem na kaszel
wykonany wcześniej sok dosładzamy miodem, dzięki czemu zdobywa właściwości łagodzący kaszel.
- konfitura do herbat na wzmocnienie
kalina posłuży również jako dodatek do zwykłej herbaty lub wody. Wystarczy kilogram owoców, kilogram cukru oraz ¾ szklanki wody. Owoce myjemy i rozgniatamy (połowę) w połączniu z 0,5 kg cukru i wodą. Odstawiamy. Następnego dnia uzyskanym sokiem zlewamy pozostałe owoce, dodajemy resztę cukru i zagotowujemy do wrzenia. Odstawiamy na noc. Dodana do herbatki konfitura działa wzmacniająco i uspakajająco.
- syrop z kaliny na odporność
potrzebny będzie 1 kg owoców kaliny, 3 łyżki suszonek skórki pomarańczy, szklanka cukru oraz 0,5 szklanki wody. Owoce z dodatkiem pomarańczy dusimy na ogniu podlane wodą przez 20 minut. Następnie przecieramy przez sito. Miąższ przekładamy do garnka i dodajemy cukier. Całość zagotowujemy przez 10 minut. Gotowy syrop przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy. Taki syrop wzmacnia odporność , dodatkowo posiada właściwości wykrztuśne i napotne.
Kalina - ciekawostka
Co ciekawe, kalina jest w całości rośliną leczniczą. Zarówno jej owoce, kwiaty jak i kora wykorzystywane są w ziołolecznictwie. W taki sposób odwar z kory działa rozkurczowo i przeciwbólowo, sok z owoców pomaga przy skurczach, a kwiaty wspomagają trawienie.