ładowanie...
Kalina
Kalina Zielnik
#kalina #dobrasztela.pl #zielnik #zielnikdobrejszteli #naparziołowy

Zarówno owoce, kwiaty jak i kora KALINY od lat używane są w medycynie naturalnej. Sprawdź jak pomogą Ci w walce ze skurczami i przeziębieniem.

12 marca 2021
Kalina
Kalina
Kalina

Okres jesienno-zimowy oraz zimowo-wiosenny to trudny czas dla naszego organizmu. Warto więc odpowiednio się na niego przygotować.
Z tego powodu ruszamy z ZIELNIKIEM DOBREJ SZTELI, w którym poznacie właściwości ziół
oraz przepisy na napary, które pozwolą organizmowi wytrwać w czasie przeziębień i grypy.

TYM RAZEM PRZEDSTAWIAMY OWOCE KALINY!

 

Co zawierają w sobie owoce kaliny

  • flawonoidy
  • garbniki
  • triterpeny
  • kumarynowce
  • olejki eteryczne
  • fitosterole
  • flobafeny
  • saponiny
  • sole mineralne
  • witamina C
  • witamina K

 

Właściwości owoców kaliny

  • działanie rozkurczające
  • działanie uspokajające
  • hamowanie krwawienia
  • wzmocnienie naczyń krwionośnych
  • działanie przeciwzapalne
  • działanie moczopędne
  • odtruwanie
  • łagodzenie obrzęków

 

Domowe sposoby na zastosowanie owoców kaliny

  • sok z kaliny na przeziębienie
    aby wykonać sok z owoców kaliny, należy zebrać ją od razu po pierwszych przymrozkach, aby zlikwidować gorzki posmak. Owoce rozgniatamy i wyciskamy z nich sok, następnie gotujemy na małym ogniu, aż do wrzenia. Sok przelewamy do butelek i pasteryzujemy przez 15 minut. Jest to idealny środek na przeziębienie. Dodatkowo wzmacnia i uspokaja.

  • sok z miodem na kaszel
    wykonany wcześniej sok dosładzamy miodem, dzięki czemu zdobywa właściwości łagodzący kaszel.
     
  • konfitura do herbat na wzmocnienie
    kalina posłuży również jako dodatek do zwykłej herbaty lub wody. Wystarczy kilogram owoców, kilogram cukru oraz ¾ szklanki wody. Owoce myjemy i rozgniatamy (połowę) w połączniu z 0,5 kg cukru i wodą. Odstawiamy. Następnego dnia uzyskanym sokiem zlewamy pozostałe owoce, dodajemy resztę cukru i zagotowujemy do wrzenia. Odstawiamy na noc. Dodana do herbatki konfitura działa wzmacniająco i uspakajająco.
     
  • syrop z kaliny na odporność
    potrzebny będzie 1 kg owoców kaliny, 3 łyżki suszonek skórki pomarańczy, szklanka cukru oraz 0,5 szklanki wody. Owoce z dodatkiem pomarańczy dusimy na ogniu podlane wodą przez 20 minut. Następnie przecieramy przez sito. Miąższ przekładamy do garnka i dodajemy cukier. Całość zagotowujemy przez 10 minut. Gotowy syrop przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy. Taki syrop wzmacnia odporność , dodatkowo posiada właściwości wykrztuśne i napotne.

 

Kalina - ciekawostka

Co ciekawe, kalina jest w całości rośliną leczniczą. Zarówno jej owoce, kwiaty jak i kora wykorzystywane są w ziołolecznictwie. W taki sposób odwar z kory działa rozkurczowo i przeciwbólowo, sok z owoców pomaga przy skurczach, a kwiaty wspomagają trawienie.

Zobacz inne artykuły
Jemioła
Jemioła
Przejdź
Glistnik/Jaskółcze ziele
Glistnik/Jaskółcze ziele
Przejdź
Igły sosny
Igły sosny
Przejdź
Pokrzywa
Pokrzywa
Przejdź
Zmiana języka