Czubajka kania to jeden z popularniejszych grzybów w naszym kraju. Kiedyś nazywano ją mięsem leśnym, gdyż dostarcza cennych składników odżywczych. Ze względu na swój wygląd często mylona jest z silnie trującym muchomorem sromotnikowym.
- Czubajka kania to jeden z popularniejszych grzybów w naszym kraju. Kiedyś nazywano ją mięsem leśnym, gdyż dostarcza cennych składników odżywczych. Ze względu na swój wygląd często mylona jest z silnie trującym muchomorem sromotnikowym.
- Kania rośnie na terenie całego kraju, można ją znaleźć w lasach, na łąkach, polanach czy obrzeżach szos. Poza naszymi granicami czubajkę można znaleźć także w Ameryce Północnej, Korei, Japonii, Nowej Zelandii oraz ogólnie na terenie Europy.
- 100 g czubajki kani zawiera 21 kcal.
- Budowa kani
Trzon – 40 cm wysokości oraz 22 cm średnicy w kolorze kremowym, w górnej części znajduje się pierścień, który jest ruchomy.
Kapelusz – dojrzały grzyb posiada kapelusz o kształcie parasola, mający beżowy/biały kolor. Brzegi kapelusza są postrzępione. Młode grzyby natomiast posiadają brązową barwę i zamknięty kapelusz.
Miąższ – jest beżowo-biały, gąbczasty i nie zmienia koloru podczas uszkodzenia.
- Zastosowanie kani
- Gastronomia
- Wartości odżywcze
Kania składa się z:
- Wody 80%
- Białka 2g/100g
- Węglowodanów 2g/100g
- Tłuszczy 2g/100g
Zawiera:
- Witaminy A, B1, B2, C, D, PP, E
- Wapń
- Miedź
- Potas
- Żelazo
- Sód
- Magnez
- Cynk
- Aminokwasy egzogenne
- Błonnik
- Nienasycone kwasy tłuszczowe
- Przeciwwskazania do spożywania kani
Kania jest grzybem ciężkostrawnym, więc nie jest polecana osobom starszych oraz dzieciom do 6 roku życia, a także osobom z chorobami wątroby.
- Zalety kani
- Bogate źródło białka
- Redukuje stany zapalne i ryzyko chorób krążenia
- Niska kaloryczność
- Wzmacnia kości i zęby
- Wzmacnia układ odpornościowy
- Utrzymuje prawidłowe ciśnienie
- CIEKAWOSTKA
Kania często mylona jest z muchomorem sromotnikowym jak się nie pomylić? Sprawdź
|
MUCHOMOR |
Kapelusz beżowo-brązowy, chropowaty |
Kapelusz oliwkowy, gładki |
Blaszki beżowe |
Blaszki białe |
Pierścień ruchomy, kształt kołnierza - kryzy |
Pierścień zwisający, kształt falbany |
Trzon kremowy, posiada zygzakowaty wzór |
Trzon biały i całkowicie gładki |
Aromat grzybów |
Aromat bardzo słodki, mdły |
Nie posiada pochewki |
Posiada pochewkę |