ładowanie...
Kania
Kania Wiem co jem
#grzyby #kania #dobrasztela.pl #wiem #wartościodżywcze

Czubajka kania to jeden z popularniejszych grzybów w naszym kraju. Kiedyś nazywano ją mięsem leśnym, gdyż dostarcza cennych składników odżywczych. Ze względu na swój wygląd często mylona jest z silnie trującym muchomorem sromotnikowym.

29 września 2022
Kania
Kania
Kania
  1. Czubajka kania to jeden z popularniejszych grzybów w naszym kraju. Kiedyś nazywano ją mięsem leśnym, gdyż dostarcza cennych składników odżywczych. Ze względu na swój wygląd często mylona jest z silnie trującym muchomorem sromotnikowym.


  2. Kania rośnie na terenie całego kraju, można ją znaleźć w lasach, na łąkach, polanach czy obrzeżach szos. Poza naszymi granicami czubajkę można znaleźć także w Ameryce Północnej, Korei, Japonii, Nowej Zelandii oraz ogólnie na terenie Europy.

  3. 100 g czubajki kani zawiera 21 kcal.


  4. Budowa kani

Trzon – 40 cm wysokości oraz 22 cm średnicy w kolorze kremowym, w górnej części znajduje się pierścień, który jest ruchomy.

Kapelusz – dojrzały grzyb posiada kapelusz o kształcie parasola, mający beżowy/biały kolor. Brzegi kapelusza są postrzępione. Młode grzyby natomiast posiadają brązową barwę i zamknięty kapelusz.

Miąższ – jest beżowo-biały, gąbczasty i nie zmienia koloru podczas uszkodzenia.


  1. Zastosowanie kani
  • Gastronomia

  1. Wartości odżywcze

Kania składa się z:

  • Wody 80%
  • Białka 2g/100g
  • Węglowodanów 2g/100g
  • Tłuszczy 2g/100g

Zawiera:

  • Witaminy A, B1, B2, C, D, PP, E
  • Wapń
  • Miedź
  • Potas
  • Żelazo
  • Sód
  • Magnez
  • Cynk
  • Aminokwasy egzogenne
  • Błonnik
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe


  1. Przeciwwskazania do spożywania kani

Kania jest grzybem ciężkostrawnym, więc nie jest polecana osobom starszych oraz dzieciom do 6 roku życia, a także osobom z chorobami wątroby.
 

  1. Zalety kani
  • Bogate źródło białka
  • Redukuje stany zapalne i ryzyko chorób krążenia
  • Niska kaloryczność
  • Wzmacnia kości i zęby
  • Wzmacnia układ odpornościowy
  • Utrzymuje prawidłowe ciśnienie


  1. CIEKAWOSTKA

Kania często mylona jest z muchomorem sromotnikowym jak się nie pomylić? Sprawdź


KANIA

MUCHOMOR

Kapelusz beżowo-brązowy, chropowaty

Kapelusz oliwkowy, gładki

Blaszki beżowe

Blaszki białe

Pierścień ruchomy, kształt kołnierza - kryzy

Pierścień zwisający, kształt falbany

Trzon kremowy, posiada zygzakowaty wzór

Trzon biały i całkowicie gładki

Aromat grzybów

Aromat bardzo słodki, mdły

Nie posiada pochewki

Posiada pochewkę

 

Zobacz inne artykuły
Rydz
Rydz
Przejdź
Gąski
Gąski
Przejdź
Opieńki
Opieńki
Przejdź
Pieczarki
Pieczarki
Przejdź
Zmiana języka