Kiszona kapusta jest naturalnym probiotykiem i skarbnicą witaminy C. Poznajcie więcej jej właściwości w naszym artykule ....
1. Naturalny probiotyk w postaci warzywa? Takie właściwości ma kapusta kiszona.
2. Kapusta kiszona swoje korzenie bierze z regionu Alzacji. Kiszono ją już w dobie średniowiecza. Spowodowane to było częstymi przymusowymi głodówkami z braku pożywienia, zatem wymyślono taki sposób na białą kapustę.
3. 100 g kapusty zawiera 15 kcal.
4. Kiszona kapusta jest przede wszystkim skarbnicą witaminy C. Doskonale wspomaga naszą odporność. Dobrze działa również na nasz układ immunologiczny zawarta w niej rutyna. Zawiera ona również witaminy B,A,E,K oraz wiele składników mineralnych jak: magnez, potas, wapń, żelazo.
5. Zastosowanie kapusty kiszonej
- Gastronomia
- Kosmetyka
6. Tabela wartości odżywczych
Kalorie i wartości odżywcze |
Zawartość |
Wartość energetyczna |
15,00 kcal |
Białko |
1,10 g |
Węglowodany |
2,40 g |
Cukier |
1,06 g |
Błonnik |
1,60 g |
Tłuszcz |
0,50 g |
Tłuszcze nasycone |
0,07 g |
Tłuszcze jednonienasycone |
0,04 g |
Tłuszcze wielonienasycone |
0,24 g |
Cholesterol |
0 mg |
Witamina C |
0 mg |
Równoważnik folianów |
52,0 µg |
Witamina B1 - tiamina |
0,01 mg |
Witamina B2 - ryboflawina |
0,21 mg |
Witamina B3 - witamina PP - niacyna |
1,10 mg |
Witamina B5 - kwas pantotenowy |
0 mg |
Witamina B6 - pirydoksyna |
0,21 mg |
Witamina B9 - kwas foliowy |
52,0 µg |
Witamina B4 - cholina |
15,50 mg |
Witamina B12 - kobalamina |
0 µg |
Witamina A |
93,0 i.u. |
Witamina A |
5,00 µg RAE |
Retinol |
0 µg |
Alpha karoten |
1,00 µg |
Beta karoten |
55,0 µg |
Beta-kryptoksantyna |
0 µg |
Likopen |
0 µg |
Luteina+Zeaksantyna |
49,0 µg |
Witamina E |
0,11 mg |
Witamina D |
0 µg |
Witamina D |
0 i.u. |
Witamina K |
43,6 µg |
Wapń |
33,0 mg |
Żelazo |
2,50 mg |
Żelazo |
2,50 mg |
Magnez |
14,00 mg |
Fosfor |
24,0 mg |
Potas |
151 mg |
Sód |
498 mg |
Cynk |
0,22 mg |
Miedź |
0,02 mg |
Mangan |
0 mg |
Selen |
0,50 µg |
Woda |
94,3 g |
7. Przeciwwskazania do spożywania kapusty
- osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze
- osoby chorujące na nerki
- osoby z chorobami układu naczyniowo- sercowego
- osoby z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego
8. Zalety kapusty kiszonej
- wpiera odporność
- reguluje procesy trawienne
- pomaga redukować wysokie stężenie złego cholesterolu
- pomaga w walce z trądzikiem
- poprawia kondycję paznokci i włosów