ładowanie...
Kapusta kiszona
Kapusta kiszona Wiem co jem
#kiszonki #kapustakiszona #dobrasztela.pl #dobrasztela #wiemcojem

Kiszona kapusta jest naturalnym probiotykiem i skarbnicą witaminy C. Poznajcie więcej jej właściwości w naszym artykule ....

23 października 2020
Kapusta kiszona
Kapusta kiszona
Kapusta kiszona

1. Naturalny probiotyk w postaci warzywa? Takie właściwości ma kapusta kiszona.

2. Kapusta kiszona swoje korzenie bierze z regionu Alzacji. Kiszono ją już w dobie średniowiecza. Spowodowane to było częstymi przymusowymi głodówkami z braku pożywienia, zatem wymyślono taki sposób na białą kapustę.

3. 100 g kapusty zawiera 15 kcal.

4. Kiszona kapusta jest przede wszystkim skarbnicą witaminy C. Doskonale wspomaga naszą odporność. Dobrze działa również na nasz układ immunologiczny zawarta w niej rutyna. Zawiera ona również witaminy B,A,E,K oraz wiele składników mineralnych jak: magnez, potas, wapń, żelazo.


5. Zastosowanie kapusty kiszonej

  • Gastronomia
  • Kosmetyka

6. Tabela wartości odżywczych

Kalorie i wartości odżywcze

Zawartość
w 100 g

Wartość energetyczna

15,00 kcal

Białko

1,10 g

Węglowodany

2,40 g

Cukier

1,06 g

Błonnik

1,60 g

Tłuszcz

0,50 g

Tłuszcze nasycone

0,07 g

Tłuszcze jednonienasycone

0,04 g

Tłuszcze wielonienasycone

0,24 g

Cholesterol

0 mg

Witamina C

0 mg

Równoważnik folianów

52,0 µg

Witamina B1 - tiamina

0,01 mg

Witamina B2 - ryboflawina

0,21 mg

Witamina B3 - witamina PP - niacyna

1,10 mg

Witamina B5 - kwas pantotenowy

0 mg

Witamina B6 - pirydoksyna

0,21 mg

Witamina B9 - kwas foliowy

52,0 µg

Witamina B4 - cholina

15,50 mg

Witamina B12 - kobalamina

0 µg

Witamina A

93,0 i.u.

Witamina A

5,00 µg RAE

Retinol

0 µg

Alpha karoten

1,00 µg

Beta karoten

55,0 µg

Beta-kryptoksantyna

0 µg

Likopen

0 µg

Luteina+Zeaksantyna

49,0 µg

Witamina E

0,11 mg

Witamina D

0 µg

Witamina D

0 i.u.

Witamina K

43,6 µg

Wapń

33,0 mg

Żelazo

2,50 mg

Żelazo

2,50 mg

Magnez

14,00 mg

Fosfor

24,0 mg

Potas

151 mg

Sód

498 mg

Cynk

0,22 mg

Miedź

0,02 mg

Mangan

0 mg

Selen

0,50 µg

Woda

94,3 g

  

7. Przeciwwskazania do spożywania kapusty

  • osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze
  • osoby chorujące na nerki
  • osoby z chorobami układu naczyniowo- sercowego
  • osoby z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego

 

8. Zalety kapusty kiszonej

  • wpiera odporność
  • reguluje procesy trawienne
  • pomaga redukować wysokie stężenie złego cholesterolu
  • pomaga w walce z trądzikiem
  • poprawia kondycję paznokci i włosów
Zobacz inne artykuły
Kalafior
Kalafior
Przejdź
Pomidor
Pomidor
Przejdź
Fasola
Fasola
Przejdź
Ogórek
Ogórek
Przejdź
Zmiana języka