ładowanie...
Kiszona marchew
Kiszona marchew z imbirem i chrzanem
#kiszonki #przepis #dobrasztela.pl #kiszonamarchew #marchew

Kiszona marchew jest idealną alternatywą dla ogórków i kapusty. Bogata w składniki odżywcze, pożyteczne bakterie i kwas mlekowy, zadba o nasze zdrowie podczas wymagającego okresu jesienno-zimowego. 

17 listopada 2022

KISZONA MARCHEW

 

SKŁADNIKI:

  • 2,5 kg marchwi
  • Pół główki czosnku
  • 5 plastrów korzenia imbiru
  • 3 plastry chrzanu
  • 8 liści laurowych
  • Woda
  • Sól – 15 g na 1,5l wody
  • 5 łyżek soku z kapusty lub ogórków kiszonych
  • 1 cebula
  • Kopr włoski

 

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki, a cebulę kroimy na ćwiartki.
  2. Marchew, cebulę i czosnek wkładamy do garnka i zalewamy wodą z solą.
  3. Dodajemy liście laurowe, chrzan i imbir.
  4. Na wierzch garnka stawiamy talerz, którym dociskamy marchewki, aby nie wypływały na powierzchnię.
  5. Garnek odkładamy na 3-5 dni przykryty ścierką.
  6. Gdy jest chłodniej w takich warunkach może przebywać 10 dni.
  7. Doskonale sprawdzą się w tym przepisie koła do kiszenia kapusty,
    codziennie dociskane do dna marchewki odgazowują.
  8. Gdy sok jest wystarczająco kwaśny, przekładamy marchewki
    ciasno do słoików i zalewamy po brzegi sokiem z kiszenia.
  9. Szczelnie zakręcamy i trzymamy w zimnym pomieszczeniu lub lodówce.
Zobacz inne artykuły
Kiszone ogórki
Kiszone ogórki
Przejdź
Pyszny syrop
Pyszny syrop
Przejdź
Domowy dżem
Domowy dżem
Przejdź
Zakwas z buraków
Zakwas z buraków
Przejdź
Zmiana języka