Kiszona marchew
Kiszone marchewki to doskonały sposób na wzbogacenie swojego menu o zdrowy i smaczny dodatek. Idealnie sprawdzą się jako przekąska, dodatek do sałatek, kanapek czy dań obiadowych. Dzięki procesowi fermentacji, marchewki zyskują nie tylko wyjątkowy smak, ale również prozdrowotne właściwości. Spróbuj naszego sprawdzonego przepisu!
Składniki
- 2,5 kg marchwi
- Pół główki czosnku
- 5 plastrów korzenia imbiru
- 3 plastry chrzanu
- 8 liści laurowych
- Woda
- Sól – 15 g na 1,5 l wody
- 5 łyżek soku z kapusty lub ogórków kiszonych
- 1 cebula
- Koperek włoski
Wykonanie
-
Przygotowanie warzyw:
- Marchewkę obieramy i kroimy w słupki.
- Cebulę kroimy na ćwiartki.
- Czosnek obieramy i dodajemy w całości.
-
Układanie w garnku:
- Marchew, cebulę i czosnek wkładamy do dużego garnka.
- Dodajemy plastry imbiru, chrzanu oraz liście laurowe.
-
Przygotowanie solanki:
- Wodę mieszamy z solą (15 g soli na 1,5 l wody) oraz sokiem z kapusty lub ogórków kiszonych.
- Zalewamy warzywa przygotowaną solanką, tak aby były całkowicie zanurzone.
-
Fermentacja:
- Na wierzch garnka stawiamy talerz, którym dociskamy marchewki, aby nie wypływały na powierzchnię.
- Garnek odkładamy na 3-5 dni przykryty ścierką. W chłodniejszych warunkach proces fermentacji może trwać do 10 dni.
-
Codzienna kontrola:
- Codziennie dociskamy marchewki, aby uwolnić gazy fermentacyjne.
-
Przechowywanie:
- Gdy sok osiągnie odpowiednią kwaśność, przekładamy marchewki ciasno do słoików i zalewamy je sokiem z kiszenia.
- Szczelnie zakręcamy słoiki i przechowujemy w zimnym pomieszczeniu lub lodówce.