Kiszona marchew jest idealną alternatywą dla ogórków i kapusty. Bogata w składniki odżywcze, pożyteczne bakterie i kwas mlekowy, zadba o nasze zdrowie podczas wymagającego okresu jesienno-zimowego.
KISZONA MARCHEW
SKŁADNIKI:
- 2,5 kg marchwi
- Pół główki czosnku
- 5 plastrów korzenia imbiru
- 3 plastry chrzanu
- 8 liści laurowych
- Woda
- Sól – 15 g na 1,5l wody
- 5 łyżek soku z kapusty lub ogórków kiszonych
- 1 cebula
- Kopr włoski
SPOSÓB WYKONANIA:
- Marchewkę obieramy i kroimy w słupki, a cebulę kroimy na ćwiartki.
- Marchew, cebulę i czosnek wkładamy do garnka i zalewamy wodą z solą.
- Dodajemy liście laurowe, chrzan i imbir.
- Na wierzch garnka stawiamy talerz, którym dociskamy marchewki, aby nie wypływały na powierzchnię.
- Garnek odkładamy na 3-5 dni przykryty ścierką.
- Gdy jest chłodniej w takich warunkach może przebywać 10 dni.
- Doskonale sprawdzą się w tym przepisie koła do kiszenia kapusty,
codziennie dociskane do dna marchewki odgazowują. - Gdy sok jest wystarczająco kwaśny, przekładamy marchewki
ciasno do słoików i zalewamy po brzegi sokiem z kiszenia. - Szczelnie zakręcamy i trzymamy w zimnym pomieszczeniu lub lodówce.