ładowanie...
Kiszone ogórki
Kiszone ogórki domowy przepis
#dobrasztela.pl #przetwory #ogórki #kiszoneogórki #przepis

Kiszone ogórki zaraz obok dżemów owocowych i kompotów to podstawowy element każdej spiżarni. Są pyszne i pasują do wielu dań! Sprawdźcie nasz domowy przepis na soczyste, kiszone ogórki.

25 listopada 2022

SKŁADNIKI:

  • 2kg ogórków gruntowych
  • 1 szt. czosnku
  • 1 pęczek kopru
  • Kawałek korzenia chrzanu
  • 2 litry wody
  • 60g soli kamiennej
  • Liście porzeczki lub wiśni

 

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Przed przystąpieniem do kiszenia, warto namaczać ogórki w ziemnej wodzie ok. 2,5 godziny, aby były jędrne. Płuczemy potrzebne składniki.
  2. Przygotowujemy 5 słoików o pojemności ok. 810ml. Należy sprawdzić czy są czyste, a pokrywki nie są uszkodzone.
  3. Chrzan obieramy i kroimy na słupki, aby wydobyć jego aromat.
  4. Obieramy czosnek i kroimy go w plasterki.
  5. Wszystkie składniki dzielimy na 5 równych części.
  6. Na dnie słoika układamy kawałki czosnku, chrzanu oraz kopru, następnie bardzo ciasno układamy ogórki jasną częścią ku górze. Między ogórki – jeśli jest jeszcze miejsce dodajemy chrzan i czosnek, a na samą górę liście.
  7. Zagotowujemy 2 litry wody i dodajemy sól.
  8. Mieszamy i odkładamy do przestygnięcia.
  9. Następnie wlewamy do słoika, zakrywając ogórki.
  10. Słoiki mocno zakręcamy i odstawiamy na 3 dni.
  11. Ogórków nie trzeba pasteryzować, więc pokrywka powinna po 3 dniach w temperaturze pokojowej „złapać”. Wtedy możemy zanieść ogórki do piwniy.
  12. Są one gotowe do zjedzenia po 2-3 tygodniach.
Zobacz inne artykuły
Pyszny syrop
Pyszny syrop
Przejdź
Kiszona marchew
Kiszona marchew
Przejdź
Domowy dżem
Domowy dżem
Przejdź
Zakwas z buraków
Zakwas z buraków
Przejdź
Zmiana języka