Kiszone ogórki zaraz obok dżemów owocowych i kompotów to podstawowy element każdej spiżarni. Są pyszne i pasują do wielu dań! Sprawdźcie nasz domowy przepis na soczyste, kiszone ogórki.
SKŁADNIKI:
- 2kg ogórków gruntowych
- 1 szt. czosnku
- 1 pęczek kopru
- Kawałek korzenia chrzanu
- 2 litry wody
- 60g soli kamiennej
- Liście porzeczki lub wiśni
SPOSÓB WYKONANIA:
- Przed przystąpieniem do kiszenia, warto namaczać ogórki w ziemnej wodzie ok. 2,5 godziny, aby były jędrne. Płuczemy potrzebne składniki.
- Przygotowujemy 5 słoików o pojemności ok. 810ml. Należy sprawdzić czy są czyste, a pokrywki nie są uszkodzone.
- Chrzan obieramy i kroimy na słupki, aby wydobyć jego aromat.
- Obieramy czosnek i kroimy go w plasterki.
- Wszystkie składniki dzielimy na 5 równych części.
- Na dnie słoika układamy kawałki czosnku, chrzanu oraz kopru, następnie bardzo ciasno układamy ogórki jasną częścią ku górze. Między ogórki – jeśli jest jeszcze miejsce dodajemy chrzan i czosnek, a na samą górę liście.
- Zagotowujemy 2 litry wody i dodajemy sól.
- Mieszamy i odkładamy do przestygnięcia.
- Następnie wlewamy do słoika, zakrywając ogórki.
- Słoiki mocno zakręcamy i odstawiamy na 3 dni.
- Ogórków nie trzeba pasteryzować, więc pokrywka powinna po 3 dniach w temperaturze pokojowej „złapać”. Wtedy możemy zanieść ogórki do piwniy.
- Są one gotowe do zjedzenia po 2-3 tygodniach.