ładowanie...
Kiwi
Kiwi Wiem co jem
#dobrasztela.pl #kiwi #owoce #wartościiwłaściwości #wiemcojem

Kiwi jest owocem, które słynie z działań przeczyszczających, odchudzających, a także odżywczych, dzięki czemu znalazło zastosowanie także w kosmetyce!

30 października 2020
Kiwi
Kiwi
Kiwi

1. Kiwi jest owocem, które posiada liczne właściwości. Słynie z działań przeczyszczających, odchudzających, a także odżywczych, dzięki czemu znalazło zastosowanie także w kosmetyce!
 

2. Pochodzi z doliny rzeki Jangcy czyli Północnych Chin i znane było już w starożytności. Na początku XX wieku trafiło do Nowej Zelandii gdzie nazywane było chińskim agrestem.
 

3. Kaloryczność kiwi wynosi 61 kcal na 100g.
 

4. Co znajdziemy w kiwi:

  • kwasy owocowe i enzymy - przyspieszają przemianę materii i ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej
  • witamina C - podnosi odporność organizmu, spowalnia proces starzenia się skóry
  • witamina B - chroni organizm przed nowotworami, wpływa pozytywnie na system nerwowy i mózg
  • witamina E - opóźnia procesy starzenia się organizmu, obniża poziom cholesterolu, zapobiega żylakom, zatorom
  • witamina K -zapewnia krzepliwość krwi
  • miedź - tworzy krwinki czerwone, bierze udział w syntezie melatoniny i w wykształceniu tkanki łącznej
  • żelazo - wspomaga procesy krwiotwórcze, odpowiada za utrzymanie prawidłowego metabolizmu
  • wapń - buduje kości i zęby, zapewnia odpowiednią krzepliwość krwi, ułatwia gojenie ran,
  • magnez - stabilizuje funkcje układu nerwowego i usprawnia pracę szarych komórek, bierze udział w utrzymaniu prawidłowego rytmu pracy serca,
  • potas - oczyszcza organizm z toksyn i nadmiaru wody, bierze udział w przewodzeniu impulsów przez neuron, bierze udział w syntezie białek i metabolizmie węglowodanów,
  • cynk - przyspiesza gojenie ran, pomaga w leczeniu depresji, schizofrenii, stanów agresji, wpływa korzystnie na wzrost, zdrowy stan paznokci, skóry, kości i włosów
  • błonnik - reguluje i przyspiesza trawienie

5. Zastosowanie kiwi:

  • gastronomia
  • kosmetyka
     

6. Tabela wartości odżywczych

Nazwa

Wartość

Białko

1,14 g

Węglowodany

14,66 g

Cukier

8,99 g

Błonnik

3,00 g

Tłuszcz

0,52 g

Tłuszcze nasycone

0,03 g

Tłuszcze jednonienasycone

0,05 g

Tłuszcze wielonienasycone

0,29 g

Cholesterol

0 mg

Witamina C

92,7 mg

Równoważnik folianów

25,0 µg

Witamina B1 - tiamina

0,03 mg

Witamina B2 - ryboflawina

0,03 mg

Witamina B3 - witamina PP - niacyna

0,34 mg

Witamina B5 - kwas pantotenowy

0,18 mg

Witamina B6 - pirydoksyna

0,06 mg

Witamina B9 - kwas foliowy

25,0 µg

Witamina B4 - cholina

7,80 mg

Witamina B12 - kobalamina

0 µg

Witamina A

87,0 i.u.

Witamina A

4,00 µg RAE

Retinol

0 µg

Alpha karoten

0 µg

Beta karoten

52,0 µg

Beta-kryptoksantyna

0 µg

Likopen

0 µg

Luteina+Zeaksantyna

122 µg

Witamina E

1,46 mg

Witamina D

0 µg

Witamina D

0 i.u.

Witamina K

40,3 µg

Wapń

34,0 mg

Żelazo

0,31 mg

Magnez

17,00 mg

Fosfor

34,0 mg

Potas

312 mg

Sód

3,00 mg

Cynk

0,14 mg

Miedź

0,13 mg

Mangan

0,10 mg

Selen

0,20 µg

 

7. Przeciwwskazania do spożywania kiwi

  • jest silnym alergenem
  • w kiwi znajdują się szczawiany. Zatem są one przeciwwskazane u osób z dną moczanową oraz ze skłonnością do wytwarzania kamieni np. w nerkach.
     

8. Kiwi i jego zalety

  • działania antydepresyjne
  • regulowanie ciśnienia krwi
  • zapobiega przeziębieniu i grypie
  • działania przeciwnowotworowe
  • działania przeciwmiażdżycowe
  • działania odchudzające

 

CIEKAWOSTKA  
MASKA Z KIWI DO CERY PRZETŁUSZCZAJĄCEJ SIĘ
 

Składniki:

  • 2 łyżeczki otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • ćwiartka kiwi

 

Wykonanie:

  1. Do otrębów i jogurtu dodajemy starte kiwi i mieszamy.
  2. Nakładamy na twarz i odczekujemy 15 minut.
  3. Po tym czasie zmywamy maskę letnią wodą i wycieramy twarz delikatnie ręcznikiem.
  4. Stosowana 2 razy w tygodniu doskonale odtłuści skórę.

 

Natomiast jeśli twoja twarz potrzebuje nawilżenia, skorzystaj z samego owocu i pokrój kiwi na plasterki. Nałóż na twarz a po 10 minutach zdejmij i przetrzyj skórę tonikiem.

Zobacz inne artykuły
Żurawina
Żurawina
Przejdź
Gruszka
Gruszka
Przejdź
Truskawki
Truskawki
Przejdź
Grejpfrut
Grejpfrut
Przejdź
Zmiana języka